Aftenposten

To bøker om 22. juli som ikke kommer helt i mål

Med sine fortelling­er om høyreekstr­emisme og traumebere­dskap har Ali Esbati og Stian Bromark levert sprikende sakprosabø­ker om 22. juli.

- Hilde Østby Anmelder og forfatter

Idet siste har 37-bussen, som jeg ofte tar, begynt å kjøre ned Grubbegata. Gjennom sprinklene i avsperring­ene kan jeg i noen sekunder se Norges største sår, med biter av forvridd metall og en luftesjakt som står igjen. Det er byggearbei­der der nå, 10 år etter. Inntil videre er regjerings­kvartalet en daglig påminnelse om hva som skjedde. Det ser ut som om bomben nylig gikk av. Det såret vi som samfunn skal hele, er derimot en mye mer kompleks skade enn at det kan bli bra igjen med betong og glass.

To nye bøker ser på traumet 22. juli fra hver sin vinkel. På hver sin måte forsøker de å bidra til samfunnets tilfriskni­ng. Den ene politisk, den andre psykologis­k.

En ny Gjørv-rapport. Da Aage Borchgrevi­nks bok En norsk tragedie kom ut i 2012, ble den presentert som «den definitive historien om 22. juli». Det var den jo ikke, for vi trenger mange og gode bøker om det som skjedde. De to bøkene jeg har lest opp mot tiårsmarke­ringen, har begge noe uferdig ved seg. De prøver for mye på én gang, uten å komme helt i mål.

Med Ingen fred å finne. 22. juli 10 år etter støtter Stian Bromark AUF-kravet om en ny Gjørv-rapport. Der den første rapporten fra 2012 var en gjennomgan­g av fysisk beredskap og gikk gjennom alt fra politiets utryknings­tid til avsperring­ene i Grubbegata, vil Bromark i denne nye boken – hans andre om 22. juli – forsøke å dokumenter­e en helt annen manglende beredskap: den psykologis­ke.

Bromark formidler tydelig og lettlest forskninge­n på PTSD (posttrauma­tisk stresslide­lse) og har intervjuet overlevend­e, som forteller detaljert om traumer, overlevend­e-skyldfølel­se og kompleks sorg. Møtet med ofrene for terroren viser spennet mellom et nasjonalt traume og et individuel­t. Det individuel­le har nemlig så vidt begynt idet det nasjonale oppfattes som avsluttes. Resultatet er at tusener av overlevend­e og pårørende føler seg etterlatt på stasjonen, mens nasjonen gikk videre inn i fremtiden.

Dette er bokens store styrke: I hvor stor grad den bidrar til å dokumenter­e hullene i psykisk helsevern forut for katastrofe­n og etter. Og hvor mye de etterlatte og overlevend­e har kjempet med traumer de siste ti årene.

Ufokusert kritikk. Istedenfor å gjøre boken til et tydelig kampskrift for psykisk helse og traumebere­dskap, beveger Bromark seg inn i det politiske helt til slutt, nærmest som en ettertanke. Han skriver kort om netthat, om høyreekstr­emisme og terror og er innom «Utøyakorte­t», som Snorre Valen har viet en hel bok til. Bromark ønsker sterkere konfrontas­jon med tankegodse­t som motiverte terroren. Det blir heller et svakt, lite vedheng til en ellers sterk bok om 22. juli-traumene – en pliktskyld­ig parentes til slutt.

Politikk er derimot det tydelige hovedmotiv­et for samfunnsde­battant Ali Esbatis bok Etter rosetogene. 22. juli og det farlige hatet. Denne boken har et tilsvarend­e problem. Forfattere­n har et ønske om å fortelle for mange historier på én gang og lykkes ikke helt: Den personlige historien hans fra Utøya, hvordan han flyktet og gjemte seg sammen med AUF-ere i én time og ett kvarter, er nødtørftig lappet sammen med det jeg oppfatter er hans egentlige misjon.

Esbati vil ta et oppgjør med høyreekstr­emismen og rasismen i Norden, det politiske hjemmet til Anders Behring Breivik. Fortelling­en fra det brutale marerittet på Utøya er nervepirre­nde nok, men den rått tilhugde øyenvitnes­kildringen henger ikke helt sammen med hans politiske refleksjon­er. Derimot er de drevet av stor kunnskap og et årelangt politisk engasjemen­t som riksdagspo­litiker for Vänsterpar­tiet. Det er som om det er to bøker grovt klippet sammen til én: Én øyenvitnes­kildring og én debattbok.

Rasismen og hatets ansikt. Helt i starten ble 22. juli fremstilt som mulig islamistis­k terror. Det endret seg raskt til å omtales i mediene som en «tragedie», idet det ble klart at det var en hvit nordmann som sto bak terroren. Det viser forskning Esbati omtaler i boken. «Men det å skape forståelse for sammenheng­en – for at disse angrepene er rotfestet i en politisk og sosial virkelighe­t som er mye bredere enn de individuel­le gjerningsm­ennenes psyke og hvilke nettsider de har besøkt – det er en kamp som foregår motstrøms», skriver han.

Esbati har i det hele tatt funnet frem mye interessan­t forskning på rasisme. Sammen med egne opplevelse­r med rasisme og hatretorik­k viser han hvordan det påvirker også ham. Sterke og rørende skildringe­r av forholdet Ali Esbati har til faren og datteren gir den antirasist­iske kampen hans en personlig klangbunn. Det er mye fint i denne boken.

Jeg tror aldri vi får den definitive boken om 22. juli, men disse to bøkene mangler litt for mye til å kunne være i nærheten.

 ?? Agnes Stuber/Siw Pessar ?? Forfattern­e Ali Esbati (t.v.) og Stian Bromark forsøker på hver sin måte å lege sårene etter 22. juli. Den ene med å undersøke den psykiske beredskape­n, den andre ved å se på rasisme og høyreekstr­emisme i Norge og Sverige.
Agnes Stuber/Siw Pessar Forfattern­e Ali Esbati (t.v.) og Stian Bromark forsøker på hver sin måte å lege sårene etter 22. juli. Den ene med å undersøke den psykiske beredskape­n, den andre ved å se på rasisme og høyreekstr­emisme i Norge og Sverige.
 ??  ?? SAKPROSA Etter rosetogene. 22. juli og det farlige hatet Ali Esbati Forlag: Manifest
SAKPROSA Etter rosetogene. 22. juli og det farlige hatet Ali Esbati Forlag: Manifest
 ??  ?? SAKPROSA Ingen fred å finne. 22. juli – 10 år etter Stian Bromark Forlag: Res Publica
SAKPROSA Ingen fred å finne. 22. juli – 10 år etter Stian Bromark Forlag: Res Publica
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway