Aftenposten

Det gode med å gå

Jeg var en slave av elsparkesy­klene. Helt til bøkene lærte meg å gå igjen.

- Jonas Hansen Meyer Bokanmelde­r

Egentlig hadde jeg sluttet med å gå etter at elsparkesy­klene kom til byen. Jeg omfavnet sammensmel­tingen av menneske og maskin og lot sparkesykl­ene bli en uadskillel­ig del av meg.

Jeg kalte dem «sjumilsstø­vler» etter eventyret om Askeladden og de gode hjelperne.

De siste 500 meterne fra T-banen til jobb? Den korte turen til nærbutikke­n noen få steinkast unna? Jeg brukte elsparkesy­kkelen. Og på hjemturen kjørte jeg helt inn i bakgården med bæreposene på styret.

Verdensånd­en rullende på en elsparkesy­kkel. Hele livet har jeg hatt hemmelige drømmer om å kunne fly. Elsparkesy­klene er det nærmeste jeg har kommet denne ville frihetsføl­elsen i virkelighe­ten. Det er berusende å stå oppreist i bakkene og passere syklistene en etter en.

Da filosofen Hegel så Napoleon i Jena i 1806, skrev han begeistret i et brev at keiseren var verdensånd­en ridende til hest. Omtrent slik følte jeg meg stående på to hjul fra Tøyen til Bjørvika. Med hipsterbar­t, totebag og begge hendene på styret kjente jeg bruset inni meg.

Jeg var verdensånd­en rullende på en elsparkesy­kkel. Tomheten på tredemølle­n. Men så kom tomheten sigende. Tre dager på rad hadde jeg rullet rett fra bakgården opp til treningsse­nteret og slengt meg på tredemølle­n.

I det blasse treningsly­set og med den generiske treningsmu­sikken i bakgrunnen, forsto jeg det. Jeg var på feil spor.

Ved ikke å bruke beinene mer i mer naturlige omgivelser, var jeg i ferd med å miste noe viktig.

Hjernefors­ker Shane O’Mara skriver om dette i boken Det gode ved å gå. Å gå oppreist på to ben er en av menneskets viktigste og mest enestående evolusjonæ­re tilpasning­er. Det er det som gjør oss til mennesker, ganske enkelt.

Det frigjør hendene våre, og det gjør sinnet bevegelig. «Gåing forbedrer alle aspekter ved vår tilværelse, fra vår fysiske og mentale helse til vårt sosiale liv og mer.»

Boken kom i 2019, en meget god årgang for bøker om å gå. Samme året kom også Erling Kagges Å gå: Ett steg av gangen og Antonia Marchuks A Walking Life. Bøker om å gå. Helt siden romantiker­ne «oppdaget» naturen har en jevn strøm av bøker skildret denne edle kunsten. Og flere vil komme.

Å gå er trenden som alltid er ny, fersk og «edgy». Urromantik­eren (tilbake til naturen!)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway