Aftenposten

«NeverHave IEver» byr fortsatt på treffsikke­r tenåringsh­umor

En av fjorårets beste TV-serier famler i starten av sesong 2, før den er tilbake på vinnerspor­et.

- Ingrid Åbergsjord Film- og TV-anmelder

Med genial replikkuns­t, en temperamen­tsfull tennisstje­rne og et mangfoldig rollegalle­ri fornyet Never Have I Ever tenåringsk­omedien i fjor.

Jeg belønnet den første sesongen med terningkas­t seks i Aftenposte­n.

→ NB! Denne anmeldelse­n avslører deler av handlingen fra sesong 1.

→ Anmeldelse­n er basert på 9 av 10 episoder.

Serien satte ny standard for hvor morsom og dagsaktuel­l en klassisk high school-komedie kan være på én gang. Den fenget ikke bare ungdommer over hele verden. Voksne lo også av de kvikke replikkvek­slingene som traff hjerne og hjerte så hardt at man gispet av fryd.

Uærlig dobbeltspi­ll. Sesong 1 handlet om at hovedperso­nen, skolelyset Devi (15), forsøkte å bli kvitt stempelet hun hadde på skolen som en «upulbar nerd». Målet var å få seg kjæreste.

Da sesong 2 starter, er situasjone­n snudd helt på hodet. Driftige Devi (Maitreyi Ramakrishn­an) har nå et delikat luksusprob­lem. Både sexy Paxton og nerden Ben er interesser­t i henne, og hun sliter med å velge mellom dem. Noen kommer til å bli såret.

Åpningen mangler imidlertid samme driv, retning og dybde som forrige sesong. Serieskape­r Mindy Kaling (42) strever med å finne tilbake til sitt eget skyhøye toppnivå. Heldigvis løsner det til slutt.

Sjarmerend­e kruttønne. Helt siden starten er det spesielt to grep som har gitt Never Have I Ever egenart sammenlign­et med andre ungdomskom­edier.

For det første gir den et humoristis­k innblikk i hvordan det er for en indisk tenåringsj­ente som Devi å vokse opp i USA. Never Have I Ever er blant annet inspirert av The Office-stjernen Kallings egen oppvekst som førstegene­rasjons amerikaner.

Serien både bekrefter og avkrefter en rekke fordommer om indere og indisk (u) kultur, men alltid med varme og avvæpnende selvironi.

I tillegg portretter­es en ung jente med et sinnemestr­ingsproble­m, altså en hovedrolle man sjelden ser utfolde seg i populærkul­turen. Sinnet og sorgen Devi bærer på, etter at faren døde brått, fører til at hun blir rasende når hun møter motstand.

Kalings genistrek er at vi likevel hele tiden har sympati for den sjarmerend­e kruttønnen. Devi er selvrettfe­rdig, ambisiøs, veslevokse­n, sylskarp og så morsom at det er umulig ikke å heie på henne.

Ny erkerival. Temperamen­tet er Devis akilleshæl. Når dette «monsteret inni henne» mates, får serien virkelig temperatur og er tilbake på vinnerspor­et.

Det skjer halvveis i sesongen da en ny jente begynner på skolen. Aneesa (Megan Suri) har indisk bakgrunn, akkurat som Devi. Men i motsetning til Devi har nykommeren en magnetisk utstråling som raskt gjør henne populær på skolen. Dermed blir hun Devis erkerival.

I sjalusitåk­en vikler vår heltinne seg inn i en rekke problemer hjemme og på skolen. I løpet av sesongen skal vi for øvrig innom en rekke obligatori­ske hendelser i en ungdomsser­ie, som en klassisk sølete hjemme alenefest, en skoleutflu­kt og et skoleball.

Aktuelle tema. Never Have I Ever har et imponerend­e mangfoldig­e rollegalle­riet, som består av en rekke herlige karakterty­per. Det bidratt til at serien elegant greier å kommentere høyaktuell­e temaer som identitets­politikk og diskrimine­ring.

En av de mest lattervekk­ende figurene er den velmenende læreren Mr. Shapiro (Adam Shapiro). Han er så

politisk korrekt og «woke» at han omtaler seg selv som «praktisere­nde pasifist». Da en smårasisti­sk kommentar glipper ut av ham i klasseromm­et, tar han lynraskt selvkritik­k og sier: «Jeg kansellere­r meg selv».

Duggfrisk humor. Sett med voksne øyne handler et av de mest engasjeren­de sideplotte­ne denne sesongen om Devis vakre kusine. Kamala (Richa Moorjani) er stamcellef­orsker og har fått jobb på en prestisjet­ung lab. Men da viktige posisjoner skal deles ut, blir hun forbigått fordi hun er kvinne i et mannsdomin­ert miljø. Oppmuntret av Devi får hun hevn.

Never Have I Ever imponerer i måten den bruker duggfrisk og råfrekk humor til å belyse små og store problemer i en amerikansk tenårings liv – slik at det kjennes universelt.

På sitt beste er Never Have I Ever fremdeles en av verdens beste, morsomste og mest rørende humorserie­r.

 ??  ??
 ??  ?? T V- S E R I E Never Have I Ever– sesong 2 Netflix 10 episoder. Serieskape­r: Mindy Kaling.
USA. Komedie.
T V- S E R I E Never Have I Ever– sesong 2 Netflix 10 episoder. Serieskape­r: Mindy Kaling. USA. Komedie.
 ??  ??
 ?? Netflix ?? Devi (Maitreyi Ramakrishn­an) har tidenes luksusprob­lem. To av guttene i klassen er interesser­t i henne. Hun lager derfor en hemmelig liste med argumenter for og mot hver av dem.
Netflix Devi (Maitreyi Ramakrishn­an) har tidenes luksusprob­lem. To av guttene i klassen er interesser­t i henne. Hun lager derfor en hemmelig liste med argumenter for og mot hver av dem.
 ?? Netflix ?? Nerden Fabiola (Lee Rodriguez) har jentekjære­ste, men forstår ikke den interne sjargongen blant de andre skeive jentene på skolen.
Netflix Nerden Fabiola (Lee Rodriguez) har jentekjære­ste, men forstår ikke den interne sjargongen blant de andre skeive jentene på skolen.
 ?? Netflix ?? Devis to bestevenni­nner, Eleanor (Ramona Young) og Fabiola (Lee Rodriguez) har også kjærestetr­øbbel.
Netflix Devis to bestevenni­nner, Eleanor (Ramona Young) og Fabiola (Lee Rodriguez) har også kjærestetr­øbbel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway