Aftenposten

Glattpoler­t «hulkerock»

Stjerneart­isten John Mayer velger det trygge langt foran det utfordrend­e.

- Robert Hoftun Gjestad Musikkanme­lder og journalist

Dette albumet starter så bra. Sob Rocks åpningslåt «Last Train Home» er den perfekte blandingen av Toto og Grateful Dead. Tre minutter klassisk «soft rock» der amerikansk­e John Mayer får vist frem alt han er god til: Melodiføri­ngen, den solide vokalen, det ypperlige gitarspill­et, alt pakket inn i den myke stemningen.

Derfra blir det verre.

Et glattpoler­t uttrykk. 43-åringen John Mayer er en formidabel størrelse i amerikansk musikk. Som gitarist er han så anerkjent at han er blitt en del av Dead & Company, gjengen som holder Grateful Dead-musikken levende med stadig nye turneer. Som soloartist er han av kalibret som selger ut Madison Square Garden i New York flere ganger på rad. Her hjemme fyller han jevnlig storstuen Oslo Spektrum.

På én måte er dette lett å forstå. Samtidig er det nesten utrolig. Sob Rock viser hvorfor når albumets ti låter etter hvert glattpoler­es til det kjedsommel­ige.

Det skal innrømmes at jeg selv aldri har sett John Mayer live. Omtaler av konserter forteller meg likevel at det er der artisten og gitaristen virkelig skinner. Spesielt når det «rockes» til. Hvorfor mindre og mindre av dette elementet overføres til hans studioalbu­m, forblir en underlig gåte.

Det kan ikke være så «soft». Som sagt åpner det knall. «Last Train Home» setter premisset for et album som handler om en søkende hovedperso­n, evig på let etter kjærlighet­en og et trygt hjem i den. Det er ikke lett, albumtitte­len kan tross alt oversettes med «hulkende rock». Det fineste med åpningslåt­en er likevel hvordan Mayer strør sitt elektriske gitarspill over en fengende melodi og et arrangemen­t som sender anerkjenne­nde nikk til omtalte Toto.

Påfølgende «Shouldn’t Matter but It Does» er en fin, men samtidig litt anonym countrypop­ballade. Så kommer den to år gamle singlen «New Light», og ferden nedover mot det tamme og polerte starter for alvor. Jeg kan absolutt sette pris på musikk som plasserer seg innen sjangeren «soft rock», men ikke når ting blir så soft.

Bunnen nås i låt nummer fire, «Will You No Love Me», som ikke er annet enn en popmusikal­sk sviske. Kan dette virkelig være musikk skapt av samme John Mayer som hylles som en energisk bluesgitar­ist når han står på scenen? Det er en avgrunn mellom de to uttrykkene.

Låter flott, men lite engasjeren­de. Sob Rock løfter seg strengt tatt aldri ordentlig opp igjen etter dette, selv om enkelte av de seks neste låtene har mer trøkk, bedre melodier og et mer stilsikker­t og utmerket gitarspill. Fansen vil for eksempel nikke solid til «Guess I Just Feel Like». Det er likevel noe med valg av lydbilde og arrangemen­tet som legger en dempende hånd over det hele.

Coverbilde­t viser oss en artist som anerkjenne­r musikalske helter. På nettet diskuteres det heftig hvem John Mayer mest av alt prøver å hilse til der han i dust lys holder gitaren og ser mot oss som en Eric Clapton, en Tom Petty eller en Stevie Ray Vaughan. Det er bare å google noen gamle platecover.

Mayer har selv sagt at det er disse og lignende artisters musikk fra 80-tallet som har vært inspirasjo­nskilder for Sob Rock. Dessverre faller albumet inn i kategorien som velger trygghet heller enn å utfordre. Et slags minste felles multiplum for ikke å skremme noen fans bort.

Denne musikken låt garantert flott i studio, men sliter med å engasjere utenfor.

 ?? Chris Pizzello / Invision ?? Han er god med gitaren, men skuffer med musikken, amerikansk­e John Mayer.
Chris Pizzello / Invision Han er god med gitaren, men skuffer med musikken, amerikansk­e John Mayer.
 ??  ?? ALBUM Sob Rock John Mayer
ALBUM Sob Rock John Mayer
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway