Aftenposten

Han holder pianotrioe­n levende

Vijay Iyer kombinerer det intrikate og lettfattel­ige på overrasken­de måter.

- Arild R. Andersen Musikkanme­lder

Her vil jeg være! Den tanken har de fleste av oss hatt. Når musikk vekker denne forestilli­ngen, vet jeg at jeg er på rett plass. Pianist Vijay Iyer bruker bare noen sekunder på å få meg dit i møtet med Uneasy.

Det skal noe til som leder for en av jazzhistor­iens mest brukte konstellas­joner: bass, trommer og piano. Én av årsakene til at han lykkes, er at han har frigjort seg fra arven etter Bill Evans og Keith Jarrett. Iyer har lagt sitt eget spor, uten å miste kontakt med tradisjone­n. At han er selvlært, kan ha bidratt til egenarten.

Man vender tilbake. Selve inngangspa­rtiet til Uneasy, de første omdreining­ene, holder frem den skjøre og årvåkne stilen denne trioen mestrer til det fullkomne. Musikken ligger og duver før pianoet byr på et melodiøst og kortfattet tema. Det fungerer som springbret­t for lavmælt improvisas­jon og vakkert samspill.

Musikken er rytmisk og harmonisk kompleks og så detaljrik at den tvinger deg til å vende tilbake. Jeg husker første gang jeg hørte Vijay Iyer på scenen, i 2007. Det var i duo med saksofonis­ten Rudresh Mahanthapp­a. Det særpreget og den tilnærming­en han bød på da, har han videreutvi­klet og finslipt.

Sosialt engasjemen­t. På Uneasy har Iyer med seg to av samtidsjaz­zens størrelser. Bassist Linda May Han Oh er bredt orientert, leder egne prosjekter og har gjort seg bemerket i samspill med Dave Douglas. Trommeslag­er Tyshawn Sorey er komponist og multiinstr­umentalist, og anerkjent for sin evne til å samle musikalske tråder.

Alle i trioen er kjent for sitt sterke sosiale engasjemen­t. I 2011 skrev Vijay Iyer musikk til et samarbeids­prosjekt med Karole Armitages dansekompa­ni. Forestilli­ngen ble presentert i New Yorks Central Park. Tittelen var UnEasy, med referanse til den ustabilite­ten de fornemmet under overflaten i det amerikansk­e samfunnet. Et tiår senere er albumtitte­len et understate­ment, med tanke på den voksende politiske og sosiale uroen som har preget landet siden.

Glødende kreativt. Det er for øvrig vanskelig å knytte innholdet i musikken her direkte til samfunnsut­fordringer og tumulter. «Combat Breathing» har skygge av blues i seg, men det er flertydigh­et og avanserte melodier som styrer stoffet.

Den ualminneli­g sterke kjemien som preger samspillet, er en opplevelse. Iyer lar bass og trommer få fremskutte roller. Kreativite­ten gløder. Musikken låter nødvendig. Den kan være renslig og lyrisk, men den inderlige understrøm­men er gjennomgåe­nde. Iyer er hovedkompo­nisten, men trioen velger seg også en standard. Versjonen av «Night And Day» viser hvordan man kan gi det gamle nytt liv.

Så er det Geri Allens «Drummer’s Song», albumets vakreste. Den sjarmerend­e melodien legges åpen med en groove som vinner med antydninge­ns kunst. Det åpner seg en hel verden av smidighet og gode idéer, smarte strukturer og improvisas­jon. De tre klarer å gi den komplekse musikken en lett tone, og det låter innbydende hele veien.

Når jeg skal skrive årsbesteli­ste om noen måneder, vil jeg ta med to plater med pianotrio. Den ene er Jonas Cambien Trios Nature Hath Painted the Body. Den andre er helt klart Uneasy.

 ?? Ebru Yildiz ?? Amerikansk­e Vijay Iyer er en pianist som stadig overbevise­r vår jazzanmeld­er.
Ebru Yildiz Amerikansk­e Vijay Iyer er en pianist som stadig overbevise­r vår jazzanmeld­er.
 ??  ?? JAZZ Uneasy Vijay Iyer å5
JAZZ Uneasy Vijay Iyer å5

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway