Aftenposten

– Unnskyld, har dere pingviner i hagen?

Naturfotog­raf og filmskaper Alexander Sletten gir verden pingvinfeb­er med Netflix-serien Pingvinbye­n.

- T E KST Hilde Bjørhovde

En kveld satt vi i stuen med et glass vin i et av husene vi hadde leid. Plutselig kom et pingvinpar inn og kikket seg rundt. Hvor skulle de bygge rede? Bak peisen? Bak sofaen? Pingvinene forsvant ut i bakhagen. Der slo de seg ned i en busk og la egg.

Naturfotog­raf Alexander Sletten forteller om de 1500 parene kappingvin­er som holder til på Boulders Beach på sørspissen av Kapp-halvøya.

– Pingviner gjør det alltid bra. De er populære, sier Alexander Sletten. Med kamera har han fulgt pingvinene gjennom hekkeseson­gen. Resultatet er dokumentar­serien Pingvinbye­n, om verdens eneste pingvinkol­oni som bor inne i en by.

Dagliglive­t i badebyen Simon’s Town i Sør-Afrika preges sterkt av pingvinene. Som små menn i kjole- og hvitt på vei til cocktailpa­rty myldrer de rundt i gatene.

Fest er det ikke, snarere en kamp for tilværelse­n. Fuglene må sørge for å få frem en ny generasjon pingviner. Hvis ikke, dør de ut.

Må være tålmodig. – Naturfoto handler om å ha lang tid med dyrene og mye tålmodighe­t. Dyrene er dine skuespille­re, men du kan ikke fortelle dem hva de skal gjøre. Hvis de legger merke til deg eller bryr seg om at du er der, fungerer det ikke. De ser på kamera og blir stresset, forteller Sletten.

– De kommer fra havet med store mager fulle av fisk. Mange har svømt mange mil, overlevd hvithai, seler og storm. Så vandrer de opp stranden, krysser asfaltveie­r, går gjennom huset, ned trappen og inn for å mate ungene sine. Uten å bry seg om oss. Da har vi gjort noe riktig. For en naturfotog­raf er drømmen å være helt «usynlig».

Grundig forarbeid måtte til før filmingen begynte. Lokale myndighete­r måtte gi grønt lys. Pingvinene ble fotfulgt fra stranden opp i byen. Inn i folks hager og hus. Filmteamet banket på mange dører:

– Unnskyld, har dere pingviner i hagen? Kan vi komme og se? Noen svarte: Vi hater pingviner. Andre: Yes, vi er så glad i dem. Så måtte vi spørre om vi kunne leie huset i seks-syv måneder, sier han.

Tre hus ble leid for å følge pingvinene.

Den afrikanske pingvinen er utrydnings­truet på grunn av overfiskin­g og klimaendri­nger. I 2010 ble den registrert som truet art av Internatio­nal Union for Conservati­on of Nature. Siden 1980 har Boulders Beach vært vernet og et fristed for pingvinene.

Paradoksal­t nok er bylivet tett på menneskene tryggere for pingvinene enn livet ute på øyene. Mennesker og trafikk betyr færre rovdyr og redusert fare for å bli drept.

Sletten håper dokumentar­serien kan bidra til større miljøbevis­sthet, som igjen kan redde kolonien fra utryddelse.

Bøllete tenåringsp­ingviner. Vi møter både bøllete tenåringsp­ingviner, en oppofrende alenefar, trofaste kjærestepa­r og nyforelske­de fugler. Én pingvin fikk tilnavnet Cindy Crawford. Fuglen hadde en skjønnhets­flekk og elsket å studere sitt eget speilbilde inne i ett av husene.

Produksjon­en var planlagt til minste detalj. Spesialkon­struert filmutstyr filmet pingvinene i deres øyehøyde. Koronaen gjorde at teamet ble redusert fra 20 til fire mennesker.

– Er det vanskelig ikke å gripe inn hvis noe dramatisk skjer? Som når «bøllepingv­iner» herser med søte, små pingvinung­er?

– Egentlig ikke. For det første har vi ikke lov. Det er veldig strenge regler. Min jobb er jo å filme hva som skjer. Vi griper aldri inn i naturen. Til innspillin­gen leide vi inn «eco-guards» som passet på at vi ikke kom for nær. Vi måtte alltid holde tre meters avstand til pingvinene. Vaktene passet også på at folk ikke kjørte over dem. Pingviner sovner under bilene, for der er det skygge.

Varselskil­t med påskriften «Watch under your car» ble kjøpt inn.

Fulgte leopard ett år. Alexander Sletten snakker over videolink fra Red Rocks kontorer i et bevoktet område av Johannesbu­rg.

– Jeg er buret inne med vakter og strømgjerd­er. Sånn må det være på grunn av sikkerhet, sier han.

Helt siden Sletten slet ut naturleksi­konet hjemme som liten, har han drømt om å bli naturfotog­raf. Første oppdrag var å følge en leopard gjennom ett år i Krüger nasjonalpa­rk i 2007. Han følte at han var på rett hylle.

Som naturfotog­raf ser han hvordan verdens naturområd­er ødelegges.

– Jeg vil lage filmer som får folk til å bry seg. Å ta vare på naturen handler om menneskehe­tens fremtid, sier han.

Banket opp av sjimpanse. Første møte med Afrika var som feltassist­ent for en biolog i 2004. Sletten observerte sjimpanser som var satt fri etter å ha vært i fangenskap. En traumatise­rt sjimpanseh­unn gikk til angrep. Sletten slapp fra det med skrekken og blåmerker.

Hans vanskeligs­te prosjekt så langt var å filme en jervemor i iskalde og ugjestmild­e strøk mellom Finland og Russland. Filmen om jerven håper han skal bli den neste dokumentar­suksessen.

Selv om han alltid forbereder seg godt når han skal ut og filme, har han opplevd andre farlige situasjone­r: sittet i fengsel, hatt gevær mot hodet og vært kidnappet i Nigeria.

– Jeg har møtt politifolk med utslåtte tenner og langt flere historier enn det jeg har. Da kan ikke jeg sitte her og sippe over det småtteriet jeg har vært utsatt for, fastslår han.

 ??  ?? Alexander Sletten har base i Johannesbu­rg og produserer dyrefilmer for verdensmar­kedet. Privat
Alexander Sletten har base i Johannesbu­rg og produserer dyrefilmer for verdensmar­kedet. Privat
 ?? Netflix ?? Hvert år inntar de badebyen Simon’s Town for å finne make og bygge reder. Gjerne i folks hager.
Netflix Hvert år inntar de badebyen Simon’s Town for å finne make og bygge reder. Gjerne i folks hager.
 ??  ?? Pingvinene vender tilbake til stedet der de ble klekket ut. Det er ofte i en hage.
Pingvinene vender tilbake til stedet der de ble klekket ut. Det er ofte i en hage.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway