Aftenposten

Stemmene vi mangler og stemmene vi mister

Ti år etter 22. juli-terroren er norsk ytringskul­tur under heftige angrep. Men det er ikke mulig å hindre ekstremism­e ved å «rense» samfunnsde­batten.

- ILLUSTRASJ­ON Åge Peterson

De siste ukene har vært preget av både de heftige diskusjone­ne om Ytringsfri­hetskommis­jonen og kunstnerne­s situasjon, og kritikken av det tøffere ytringskli­maet etter den høyreekstr­eme terroren mot AUF og Arbeiderpa­rtiet.

Det første først: De mest tilspissed­e ordskiften­e på Facebook og i andre medier involverer mest ytringseli­tene. Temaene er viktige, men for folk flest tror jeg det er andre problemsti­llinger enn «woke» som presser seg på – for eksempel ytringskul­turen på arbeidspla­ssene. Tilgangen til de innflytels­esrike ytringsare­naene er skjev. Det er for mange stemmer vi mangler. For ytringsfri­heten er viktigst for de svake, ikke for de sterke.

En mer politisert debatt. Norge ligger i toppen av alle ytringsfri­hetsindeks­er, men diskusjone­n er blitt mer politisert og ideologise­rt de siste årene. Først skjedde det langs en høyre/venstre-akse. Nå fremstår det mer som et skille mellom liberale og illiberale. Og kløften går tvers gjennom begge sider, med illiberale til både venstre og høyre.

En ny irrasjonal­itet vokser frem, der man stempler og diskredite­rer andre før man prøver å forstå. Den nye politiseri­ngen innebærer òg at vi ikke vet hvordan begreper blir brukt og forstått. Hvor grensen går mellom utålelig hets og trakasseri­ng og en røff, legitim debatt, kommer helt an på hvor du står. Det er i flyt.

De som påpeker innsnevrin­ger i ytringskul­turen – som stempling, scenenekt og selvsensur i kunst og kultur – står steilt mot dem som mest er opptatt av at ytringsfri­het innebærer makt og overgrep, hat og trakasseri­ng.

Makt og klasse teller. Å se på faktorer som makt og klasse er relevant når vi prøver å motarbeide trakasseri­ng og trusler: På den ene siden kommer det ofte fra mindre privileger­te, vanlige folk – ikke fra de sterke i ytringseli­tene. På den andre siden rammer det ofte de mest sårbare gruppene. Det er mange stemmer vi mister på grunn av det.

I flere debatter i det siste, også den om kunstnerne, har aktører etterlyst «trygge rammer». Det er ikke noe enkelt ønske. En viss trygghet er en forutsetni­ng for reell frihet, men den innebærer ikke fravær av røffe debatter med sterke virkemidle­r.

Sjansen til å ytre seg kritisk er jo mest verdt for de mest utsatte, slik alle kamper for like rettighete­r har vist. Hvis sårbare grupper presser frem innskrenkn­inger, blir de selv lett rammet i neste runde. Det gjelder også offentlig finansiert­e kunstnere.

Men aldri naivitet. Den viktigste samfunnsde­batt vi har nå, handler om Norge ti år etter den høyreekstr­eme terroren mot regjerings­kvartalet og Utøya. Den dreier seg delvis om ytringskul­tur.

«Mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet», lovet statsminis­ter Jens Stoltenber­g like etter 22. juli 2011. Mange mener det har sviktet når det gjelder naiviteten, og at ekstreme holdninger og ytringer har fått blomstre. Stoltenber­gs mål var å løfte dette ut av ekkokamren­e og bekjempe det åpent i offentligh­eten, med knallhard motstand. Det fikk bred tilslutnin­g i politikk og opinion.

De fleste av oss undervurde­rte hvor mye tøff motstand som kreves mot illiberale og ytterliggå­ende ytringer, at den trengs hele tiden og at den bare delvis virker. For meninger og holdninger forsvinner ikke, de lar seg ikke utrydde ved å ta et «oppgjør», hvordan nå det skulle arte seg. Men synlig motstand betyr mye. Ikke for å omvende ekstremist­ene, men for å hindre andre i å bli det.

Offentligh­eten er et risky sted. Flere rikspoliti­kere snakket høsten 2011 om at «troll sprekker i solen». Vi har også sett tankene om en perfekt «ideenes markedspla­ss» eller «trykkokert­eorien». Men ingen av disse forestilli­ngene holder i dagens virkelighe­t. Jeg ser ytringskul­tur som adskillig mer komplisert enn som så. De tre perspektiv­ene både overvurder­er og idyllisere­r samfunnsde­batten. For det offentlige rom er et risikabelt sted, en vidtgående ytringsfri­het er ikke ufarlig. Problemet er ikke redigerte medier, men det som skjer på andre plattforme­r.

Blant det vi kan styre, har vi neppe noe bedre redskap enn en redaktørst­yrt, kritisk samfunnsde­batt. «Evnen til å gå i rette med anti-demokrater er vårt demokratis beredskap», skrev Hadia Tajik som kulturmini­ster i VG 25.6.13. Hun oppfordret til å skjerpe argumentas­jonen mot hatretorik­k og ta ekstreme ytringer på større alvor. Dette er ennå stemmene vi for ofte mangler.

For hatet har formert seg fortere enn motstanden er blitt mobilisert.

Å «rense» samfunnsde­batten for alt som potensielt kan bli farlig, gjør det ikke mer mulig å hindre ekstremism­e og terrorisme. Det må vi overlate til Politiets sikkerhets­tjeneste og Forsvarets etterretni­ngstjenest­e. Alt annet er langsiktig holdningsa­rbeid med usikkert resultat. Vi vet veldig mye mer om høyreekstr­emisme og radikalise­ring nå enn i 2011 – gjennom en flom av forskning, journalist­ikk og bøker. Norsk opinion har ikke samtidig beveget seg i mer ekstrem retning. Holdningen­e til innvandrin­g og integrerin­g er blitt mer positive.

Det aller mørkeste. Det massive hatet mot AUF og Arbeiderpa­rtiet er det tristeste som har skjedd de siste ti år. Det har vært ekstremt på sosiale medier, med trusler og konspirasj­onsteorier. Vi har sett uanstendig­e utfall om

22. juli også i etablert politikk, fra ledende Høyre- og Frp-politikere, og ikke minst i de alternativ­e mediene på ytre høyre side.

22. juli 2011 er den mørkeste dag i norsk historie. En høyreekstr­em massemorde­r tok livet av 77 uskyldige mennesker, flere av dem fremtidige folkevalgt­e – fordi de arbeidet for et mer rettferdig og inkluderen­de samfunn.

Ikke minst derfor trenger vi stemmene vi i dag mangler og stemmene vi nå mister.

 ??  ?? FAKTA Knut Olav Åmås Skribent og direktør i Stiftelsen Fritt Ord
FAKTA Knut Olav Åmås Skribent og direktør i Stiftelsen Fritt Ord
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway