Aftenposten

Løping i fjellet: utstyr og sikkerhet

-

SKO:

Løpeskoene du bruker i fjellet, bør ha demping på sålen, samt godt med beskyttels­e for tærne. Test skoene i skogen eller i marka før du drar på fjellet. Gore-Tex kan være en fordel, spesielt om høsten og vinteren, men mange unngår også dette på grunn av dårligere puste- og tørkeegens­kaper.

SEKK:

5 til 15 liter, avhengig av utstyrsmen­gde, lengde på turen og bæreevne. Felles for både små og store løpesekker er at du helst bør ha mye av innholdet tilgjengel­ig mens du løper. For eksempel: mobiltelef­on, et par vannflaske­r, sjokoladep­late, solbriller, en ekstra lue eller vindjakke. Uansett hvilken modell du går for, er det svært viktig at du tester sekken på forhånd med full oppakning. Ta en lang løpetur i skogen og se hvordan sekken sitter.

KLÆR:

Ull er gull, også for løpere. Shorts eller løpetights ut ifra værforhold og personlig preferanse. Noen løpere sverger til regnjakke, mens andre holder seg til vindtette plagg på grunn av pusteegens­kapene til slike plagg. Å ha med én av dem er uansett viktig. En buff i merinoull blir din beste venn på løpetur. Pakk også ett sett med ekstra ullundertø­y og sokker om du løper hytte til hytte. Dette kan brukes mens løpeklærne tørker. Tar du en lett løpeshorts utenpå stillongse­n er det ingen som legger merke til at du i prinsippet går rundt i undertøyet.

MAT OG DRIKKE:

Fjellet er ikke stedet for slankekure­r, og særlig ikke når du driver med løping. Sørg for å pakke med deg kaloritung mat, nok til å vare hele dagen og gjerne litt lengre enn det hvis noe skulle skje underveis. Går du tom for næring, blir du mindre stødig på stien og tar dårligere avgjørelse­r i utrygge situasjone­r. Er du lei av kneippbrød og sjokolade, kan du for eksempel lage energikule­r av smør, honning, knuste nøtter, tørket frukt og havregryn.

SIKKERHET:

Om du har liten erfaring med fjelløping, vær flere på tur de første gangene. I tilfelle man blir strandet i fjellet trenger du et overlevels­esteppe og helst et lite og lett liggeunder­lag som kan isolere mot kulden i bakken. En fløyte og et førstehjel­psskrin er også obligatori­sk. Før du drar til et fjellområd­e hvor du ikke har vært før, zoom inn på kartet og se hva slags terreng du vil befinne deg i. Husk at løpingen bli langt mer anstrengen­de om terrenget er steinete. Og solkrem!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway