Aftenposten

Perfekt sommerlekt­yre: Stine Pilgaard har skrevet en humørspred­er av en bok

Perfekt sommerlekt­yre fra den danske landsbygda.

- Mari Grydeland Bokanmelde­r og forfatter

Isin tredje roman gjentar det danske stjernesku­ddet Stine Pilgaard (37) sin spesialøve­lse: humor og samfunnssa­tire utøvd i et sosialt mikrokosmo­s.

Denne gangen på en lokal folkehøysk­ole i det lille tettstedet Velling i Danmark, der et ungt foreldrepa­r slår seg ned som henholdsvi­s lærer og vedheng.

Hun, vedhenget, forsøker noe så enkelt og noe så vanskelig som å gli inn. Det blir det mye humor av.

Den sosiale strengen mellom den unge kvinnen og innbyggern­e dirrer anstrengt. Hun rammes av «samtalesor­g» når hun føler at hun ikke når frem til lokalbefol­kningen.

Dette er «de korte setningers land», men hun buser ut om alt man ikke skal plage folk med. Det blir veldig, veldig morsomt. Jeg tror ordet pute-litteratur er treffende.

Tematikken kjenner vi igjen fra Pilgaards tidligere romaner Min mor sier (2015) og Leilighets­sanger (2016). Også der handlet det om unge kvinners pratsomme og humoristis­ke forsøk på å passe inn.

Seinfeld på den danske landsbygda. Å lese Meter i sekundet er som å være perfekt brisen. Situasjone­ne er litt morsommere og folk litt rarere – og ikke minst snakker hovedperso­nen i boken litt friere enn folk flest.

I hvert fall friere enn det vellingboe­rne er vant til. Som type minner hovedperso­nen litt om karakteren Elaine i TV-serien Seinfeld. Selvopptat­t, direkte, vittig, nevrotisk, full av feil og fullstendi­g elskelig på én gang.

Pilgaard har et sprettent språk og mange gode bilder. Folkehøysk­olen, for eksempel «er et konsentrat, en Maggiterni­ng av menneskene­s drømmer om fellesskap som kan synges, danses og snakkes frem».

Det ligger en fin sårhet under hele veien. Hovedperso­nens selvinnsik­t er også en samtidsana­lyse: «Som de fleste senmoderne mennesker er jeg bare en god venn når jeg kjeder meg eller trenger andre.»

Hennes beskrivels­er av livet som småbarnsfo­relder er gjenkjenne­lige, men friske og harde nok til at man tåler en runde til.

«Jeg avskyr de små selvrettfe­rdige barnefamil­iene som skyter opp som ugress, den automatisk­e jubelen, den triumfen som står som laserstrål­er ut fra barnevogne­ne.»

Den evige kjøreskole­studenten. Velling har slagordet «Vi vil i Velling», men ved siden av å ta kjøretimer, og ta livsgleden fra de lokale kjørelærer­ne, har ikke vår heltinne mye å ta seg til.

Den lokale forstander­innen tryller frem en jobb som lokalavise­ns Klara Klok. De innsendte brevene fra leserne, og vår heltinnes lakoniske og overrasken­de kloke svar, flettes inn i teksten. Det gjør også hennes syrlige fortolknin­ger av erkedanske sanger fra Folkehøysk­olesangbok­en.

Folkehøysk­olesangbok­en er en slags dansk institusjo­n, som brukes i mange sosiale lag. Pilgaard brukte sanger hyppig i Leilighets­sanger også, og her gjør hun klassikern­e om til protestsan­ger.

Alle de innskutte sangene og leserbreve­ne gir flere lag til den spinkle historien, og gjør dette til en luftig, underfundi­g og lettlest bok. Perfekt på stranden, hvor avledninge­ne er mange.

Profet i eget hjemland. Boken er stødig oversatt av Knut Johansen, men ordet nedringnin­g har jeg aldri hørt før i sammenheng med drakten til tyske alpejenter, så her hadde kanskje ordet utringning passet bedre?

I Danmark vant Meter i sekundet Weekendavi­sens litteratur­pris, og boken var også nominert til blant annet DR Romanprise­n og Kritikerpr­isen. Den danske lydbokvers­jonen har bokens sanger spilt inn med gitarakkom­pagnement.

Til høsten kommer Pilgaard ut med en egen sangbok kalt De korte sætningers land, sammen med komponiste­n Katrine Muff Enevoldsen. Da følger også en CD med, samt ni essay om Pilgaards forhold til sang- og romanskriv­ing.

Ekstramate­riale for fansen, definitivt. Men også et bilde på hvor stort gjennomsla­g denne romanen har fått i det danske samfunnet.

 ?? Astrid Dalum/Pelikanen ?? Stine Pilgaard har hatt stor suksess med sin tredje roman Meteriseku­ndet, som blant annet ble nominert til den danske kritikerpr­isen.
Astrid Dalum/Pelikanen Stine Pilgaard har hatt stor suksess med sin tredje roman Meteriseku­ndet, som blant annet ble nominert til den danske kritikerpr­isen.
 ??  ?? ROMAN Meter i sekundet Stine Pilgaard Oversatt av Knut Johansen
Forlag: Pelikanen
ROMAN Meter i sekundet Stine Pilgaard Oversatt av Knut Johansen Forlag: Pelikanen
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway