Aftenposten

Formel 1stjerne skeptisk til nytt sprintløp

Meningen er at det nye løpsformat­et skal skape mer spenning. Enkelte frykter kø.

- Aleksander Losnegård

Fredager pleier å være en rolig dag i Formel 1-sirkuset. Normalt har lagene to treningsru­nder på én time hver til disposisjo­n. De brukes til å finne det optimale oppsettet på bilen før kvalifiser­ingen. Den kjøres normalt lørdager. Det er først da det virkelig er alvor.

Slik er det ikke i Storbritan­nia denne helgen. Fredag hadde lagene bare én treningsru­nde.

Samme kveld ble det kjørt kvalifiser­ing.

Resultaten­e fra denne danner utgangspun­kt for helgens nyvinning:

Et sprintløp der førerne skal kjøre 100 km.

Det tilsvarer omtrent en tredjedel av distansen som skal tilbakeleg­ges i hovedløpet søndag.

– Det er brakt inn som et element for å forsøke å skape litt mer spenning, sier Henning Isdal, som er Formel 1-ekspert i V Sport.

– Jeg er ikke helt sikker på om det kommer til å gjøre det, men det har muligheter til å skape mer spenning og uforutsigb­arhet.

Vinneren av sprintløpe­t starter først i hovedløpet (pole position). Den som blir nummer to, får nest beste startposis­jon søndag. Også videre.

– Det er åpenbart at det blir viktig å – i det minste – bevare eller forbedre startposis­jonen til søndag. Samtidig er det en risiko i dette. Hvis en skulle oppleve en skikkelig kræsj i sprintløpe­t, har en dårlig tid til å bygge opp igjen en skadet bil, forklarer Formel 1-eksperten.

Det vil bli delt ut henholdsvi­s tre, to og ett poeng i VM-sammendrag­et til de tre beste i sprintløpe­t. I hovedløpet får de ti beste poeng. Årets sesong har vist oss at hvert poeng er verdifullt.

Kommer førerne til å ta mindre risiko? Spørsmålet alle stiller seg, er hvor stor risiko førerne kommer til å ta i sprintløpe­t. Haas-sjef Günther Steiner har gitt sine førere beskjed om at han forventer at de unngår uhell. Det kan være lettere sagt enn gjort, tror Isdal. Formel 1-førerne er konkurrans­emennesker.

– Her stiller de på startstrek­en, de får se fem røde lamper som slukkes, og de kjenner på akkurat det samme adrenaline­t som før et vanlig løp. Det er ikke sikkert at det er så lett å være forsiktig som vi kanskje tror. Når starten først går, har førerne 180 i puls. Da er det én ting de har lyst til – å være først inn i

første sving, påpeker han.

– Sånn sett er kvalifiser­ingen enklere. Der kjører de stort sett hver for seg på banen med mål om å få den beste rundetiden. Her skal de konkurrere i et løp. Det får frem andre følelser i førerne, sier han.

Det er akkurat det Ross Brawn vil. Mannen som er daglig leder i Formel 1 håper førerne «glemmer» at det er snakk om et sprintløp når de står på startstrek­en. 66-åringen tror det blir «et bra løp».

– Tror vi Max Verstappen og Lewis Hamilton kommer til å tenke annerledes på vei inn i første sving fordi det er et sprintløp? Jeg tror ikke det. Men det er det vi er nødt til å finne ut av, sier Brawn.

– Helgen blir mer intens

Førerne selv later til å være avventende til det hele. Mest skeptisk er tilsynelat­ende Lewis Hamilton. Briten har vunnet VM syv ganger. Nå er han nummer to i sammendrag­et, bak Red Bulls Max Verstappen. Hamilton frykter køkjøring i sprintløpe­t på hjemmebane.

– Det blir mest sannsynlig biler på rekke og rad. Forhåpentl­ig vil det bli noen forbikjøri­nger, men det blir neppe veldig spennende.

36-åringen sier det ikke er «noe poeng i å felle en dom på forhånd».

Sebastian Vettel, som er blitt verdensmes­ter fire ganger, fremstår hakket mer positiv enn sin britiske konkurrent. Han er spent.

– Det gjør at helgen blir mer intens. Du er nødt til å finne riktig oppsett på bilen i løpet av kort tid. Vi får se om folk liker det.

George Russell sier de er nødt til å gi konseptet en sjanse.

– Hvis det skaper action og spenning, så er det bra for oss alle.

Formel 1 har meddelt at de vil teste ut det nye formatet tre ganger denne sesongen. Det er uvisst hvor de to neste sprintløpe­ne vil bli arrangert. Det ene kan bli arrangert på Monza, skriver Formel 1.

Tilfører et nytt konkurrans­eelement Formel 1 og arrangøren­e av de ulike løpene håper sprintløpe­t vil skape større variasjon i Grand Prix-helgene. Når kvalifiser­ingen flyttes fra lørdag til fredag, tilfører det et nytt konkurrans­eelement til en dag som tidligere har vært forbeholdt treningsru­nder.

Andre motorsport­grener har allerede opplevd økte seertall på TV etter å ha gått fra ett til to løp i løpet av en helg, skriver BBC. Fredagens kvalifiser­ing ble sendt på TV kl. 18 i Storbritan­nia.

Formel 1 har fått skryt for å prøve nye ting de siste årene. TV-serien Drive to

Survive har vært en gedigen suksess og ført til økt interesse.

 ??  ??
 ?? Foto: Andrew Couldridge, Reuters/NTB ?? Lewis Hamilton (nummer to fra høyre) er skeptisk til lørdagens sprintløp, det første av sitt slag i Formel 1. Her er briten avbildet sammen med andre førere i forbindels­e med torsdagens lansering av den nye Formel 1-bilen som den regjerende verdensmes­teren og konkurrent­ene hans skal kjøre fra neste sesong.
Foto: Andrew Couldridge, Reuters/NTB Lewis Hamilton (nummer to fra høyre) er skeptisk til lørdagens sprintløp, det første av sitt slag i Formel 1. Her er briten avbildet sammen med andre førere i forbindels­e med torsdagens lansering av den nye Formel 1-bilen som den regjerende verdensmes­teren og konkurrent­ene hans skal kjøre fra neste sesong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway