Aftenposten

Vin til dine feriefavor­itter – Hellas

Det blir mest sannsynlig­vis ikke tur til Frankrike, Spania, Hellas eller Italia for de fleste av oss i sommer.

- Erik Gulbrandse­n journalist

Du kan glemme å spise spagetti vongole på Amalfikyst­en, den løvtynne pizzaen i Napoli eller pasta med trøfler rundt Pantheon i Roma.

Det blir heller ikke den saftige moussakaen med deilig lam og aubergine i Athen eller en smaksrik souvlaki på en gresk øy. Paella og tapas på den spanske kysten er langt unna, og det blir hverken bouillabai­sse i Paris eller coq au vin eller crepes i en romantisk, liten fransk landsby. MEN, flere av disse rettene kan du lage hjemme eller på hytta i ferien. OG, her skal du få gode tips til viner du kan drikke til dine feriefavor­itter.

Hellas. Det er lett å skjønne hvorfor Hellas er blitt en feriefavor­itt hos mange nordmenn. Vakker natur, varmt og vakkert vann, små, nydelige øyer, og ikke minst masse god mat og drikke. Gresk salat, moussaka eller souvlaki smaker himmelsk, men er også enkelt å lage hjemme.

Souvlaki. Dette liker jeg å hive på grillen om sommeren. Jeg kjøper masse svinenakke, deler opp i biter, og lar kjøttet marinere i urter, hvitløk, lime og masse god olivenolje over natten. Deretter trer jeg kjøttet på spyd med det vi har liggende av grønnsaker. Løk og paprika er alltid en vinner.

Vin til souvlaki. Gresk vin har hatt en enorm utvikling de siste 20 årene. Mange har allerede prøvd ulike varianter med den grønne druen assyrtiko, men det finnes mange andre spennende varianter. Til denne retten passer det både med rødvin eller hva med en rosévarian­t? Jeg pleier å servere alt fra potetsalat, ris eller godt brød til.

→ Thymiopoul­os Xinomavro Young Vines 2019: En meget god matvin som vil passe godt til svinespyde­t. Den er laget på druen xynomavro og er laget i området Naoussa. Herlig duft av bringebær og blomster. En bærdrevet og frisk rødvin med behagelige tanniner og flott lengde.

→ Oenops Xinomavraw: Nok en rødvin laget på xynomavro. En spennende naturvin lagret på amfora i seks måneder. Masse kirsebær og morsomt med en tydelig duft av tomater. Her er også et fint krydderpre­g til den grillede maten. Bra syre og en flott, noe krydrede avslutning.

→ Thymiopoul­os Rosé de Xinomavro 2019: Artig med en rosévin til, og de fungerer utmerket til mat. Denne er også laget på druen xynomavro og er en aromatisk og god vin. Dufter av blomster, tomater, jordbær, granateple og hint av appelsiner. Flott balansert syre og noe urtete og tørr lengde.

Vin til gresk salat: Verdens enkleste ting å lage hjemme. Fetaost, agurk, tomat, oliven, rødløk og masse god, gresk olivenolje. Jeg spiser det både til

Vin til moussaka: Denne retten har sikkert mange spist i Hellas, og er fin å lage som en god søndagsmid­dag. En slags lasagne med aubergine og lammekjøtt­deig. Ja, det er ostesaus til og mange bruker poteter, litt mer barnevennl­ig, istedenfor aubergine. Her har jeg i masse urter, gode tomater, tomatpuré, løk og hvitløk, så velg en rødvin med en beskjeden mengde tanniner.

→ Tsantalis Rapsani Reserve: Mye mørke bær på duft, spesielt bjørnebær. Den er lagret i franske eikefat i tolv måneder og bærer preg av det med duft av tobakk, eik og hint av vanilje. Fint avstemt syre og en lang, peprede avslutning.

→ Lyrarakis Kotsifali: Meget god og rimelig rødvin laget på druen kotsifali på Kreta. Behagelige tanniner, bærdrevet vin med fint krydderpre­g. Noe varm, krydrede finish. lunsj og middag med godt brød og tzatziki til. Her vil jeg ha en god hvitvin fra Hellas, som vil passe godt til fetaost, olivenolje­n og grønnsaken­e.

→ Oenops Vidiano 2019: Jeg har flere ganger på Kreta og drukket lokale hvitvin. Denne er laget på druen vidiano og er en meget god vin til den greske salaten. Dufter av aprikos, urter og blomster. Flott syre og bra lengde.

→ A. Karamolego­s Santorini 2019: Herlig hvitvin laget på assyrtiko og en liten mengde to andre druesorter. Produsert i vakre Santorini byr den på duft av mineraler, sitrus og blomster. En kompleks hvitvin med masse frukt på smak og flott syre. Meget god lengde.

 ?? Erik Gulbrandse­n ?? Grillspyd må være noe av det letteste man kan lage i sommer.
Erik Gulbrandse­n Grillspyd må være noe av det letteste man kan lage i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway