Aftenposten

Sorg og sinne preger den afghanske befolkning­en i Oslo

Sorg og sinne preger den afghanske befolkning­en i Oslo. Scenene fra Kabul fremkaller vonde minner og bekymring for fremtiden.

- Nazneen Khan-østrem

NRk-korrespond­ent Yama Wolasmal var sterkt berørt da han den 15. august rapportert­e live fra Kabul: «Unnskyld for at det er sånn. Jeg har snakket med mange mennesker som ikke har det så bra nå». Det var et historisk øyeblikk. Bak Wolasmal kunne seerne observere en strøm av biler på vei til flyplassen i Kabul. Alle med et håp om å forlate et land i kaos og med et ønske om å unnslippe Taliban.

Hardtarbei­dende

Geografisk er avstanden stor mellom Kabul og Schous Plass, men ikke i Yama Wolasmals hjerte.

Det er på Grünerløkk­a Wolasmal har vokst opp sammen med foreldre og 10 søsken. Det var farens redaktørgj­erning som gjorde at familien måtte flykte. Først til Pakistan. Deretter til Norge i 1986, som kvoteflykt­ninger.

Hans yngre søster Ayesha Wolasmal har også bemerket seg. Ikke bare har hun vaert norsk soldat og tolk i Afghanista­n, i 2014 holdt hun tale på Eidsvoll da Norge feiret grunnlovsj­ubileum. De siste årene har hun arbeidet med humanitaer bistand i Afghanista­n for blant annet Verdens helseorgan­isasjon (WHO).

Wolasmal-familien tilhører den ressursste­rke delen av afghanere i Oslo. Det er en god del av dem. Listen av suksesshis­torier er lang.

Emran Safi gikk ut av Bjørnholt videregåen­de med 21 av 22 seksere etter å ha kommet til Norge i 2014, som 12-åring. Da hadde han ikke gått på skole før.

Pamir Ehas er utdannet ved UIO og Oxford, advokatful­lmektig og etablerte Brighter Tomorrow som utdanner barn i Afghanista­n. Og slik kunne det ha fortsatt.

Et mikrokosmo­s

Det er rundt 16.600 afghanske flyktninge­r bosatt i Norge. De er både poeter og forfattere, mens andre har mindre utdannelse å vise til.

Noen kom da Sovjetunio­nen invaderte landet i 1979. Det var bare rundt 200 av dem i 1991. De fleste søkte tilflukt i 2003 i etterkant av USAS invasjon i Afghanista­n.

De speiler Afghanista­ns intrikate lappeteppe av ulike folkegrupp­er og politiske skillelinj­er.

Den største kategorien er pashtunere som er sunnimusli­mer. Den andre er mer kompleks og inkluderer tadsjikere, hasarer og usbekere. Hasarerne er sjiamuslim­er. De har vaert utsatt for forfølgels­e for både sin etniske og religiøse bakgrunn.

Akkurat nå er dagene preget av fortvilels­e.

– Jeg tror jeg snakker for mange afghanere når jeg sier at vi sitter på motstriden­de følelser. Vi føler oss sviktet, ydmyket og forlatt under Talibans sverd. Samtidig er vi rolige, smilende kolleger og foreldre. Det er svaert vanskelig å fordøye denne vanskelige situasjone­n, vi trenger tid, sier Zahir Athari.

Han var talsmann for de afghanske flyktninge­ne som sultestrei­ket foran Domkirken mot tvangshjem­sendelse til Afghanista­n i 2006. I dag er han medieviter og vitenskape­lig assistent ved Senter for flerspråkl­ighet.

Han forteller at mange afghanere er oppgitt over fordommene de møter.

– Da vi sultestrei­ket, kom en ung kvinne til meg. Hun var høyt utdannet, men fortalte at hun hadde blitt så overrasket da hun så oss. Hun trodde alle afghanere var konservati­ve menn med lange skjegg, forteller Athari.

Han leger til: – Det at mange tror at alle afghanere er antidemokr­atiske og kvinneunde­rtrykkende klansmenn, er en feil virkelighe­tsforståel­se.

– Dette er en forestilli­ng som har festet seg, men saerlig unge afghanerne er faktisk stort sett svaert progressiv­e, sier han

Sårbare og traumatise­rte

Zahir var voksen da han kom til Norge. Han kunne på et vis håndtere livet som møtte ham. Det gjelder ikke alltid de enslige, mindreårig­e afghanske guttene.

De få som har fått oppholdsti­llatelse, starter et liv i steil oppoverbak­ke. Er de under 15 år, får de bistand fra barneverne­t. De som er over den alderen, overtas av Byomfatten­de senter for enslige mindreårig­e flyktninge­r (BYMIF). Der bor de i bokollekti­v til de er 18 år.

Etter det må de klare seg selv. En bekjent forteller om naboene sine: Fire unge gutter i en leilighet på 20 kvadratmet­er. Han endte opp med å hjelpe dem med å skrive utallige jobbsøknad­er og kontakte Nav. For de fikk aldri noen tilbud. De ble kastet ut av boligen til slutt.

– Jeg var den eneste nordmannen de kjente. De fikk aldri praktisert språket og var helt fortvilte. Guttene hadde ofte besøk av venner som ruset seg. Mange var traumatise­rte, sier han.

Uteseksjon­en og Noas forteller at de unge mennene er lette ofre for narkotikat­rafikk, menneskeha­ndel, svart arbeid og seksuelle tjenester.

Hva skjer nå?

Om kort tid er det 20 år siden 11. september 2001. Etterdønni­ngene av terrorangr­epet har hatt dyptgående konsekvens­er for afghanere.

Spørsmålet som reiser seg internasjo­nalt er hvor afghanerne som vil ut, skal få opphold. I 2020 var det Tyskland som tok imot de fleste. Nå toer de sine hender.

I Londons gater har det vaert solidarite­tsmarkerin­ger. Boris Johnson sier at 20 000 skal få asyl over de neste fem årene. Fem tusen skal få komme i år.

Hva slags avtrykk den pågående konflikten kommer til å få i Oslo, blir en politisk dragkamp.

Hvor stort hjerterom som finnes, vil bli talende for fremtiden.

Da de våknet opp søndag 15. august, fikk de sjokkmeldi­ngen. Taliban sto utenfor byen og ingen kunne stoppe dem. Det som fulgte var en desperat kamp for å nå frem til Kabul flyplass og evakuering­sflyene. 240.000 er blitt hentet ut. Ca. 1100 er hentet til Norge. Drøye 20.000 av dem befinner seg i Qatar.

Aftenposte­n fikk møte noen av dem, i luksuriøse boligkvart­er bygget for neste års fotball-vm. På rekke og rad står de store murvillaen­e. Airconditi­oning beskytter mot Dohas kvelende sommervarm­e.

Her er de på en måte femstjerne­rs flyktninge­r. Men sårene de baerer på, er like vonde.

I de knappe 200 villaene som denne gruppen med flyktninge­r er plassert i, kunne vi fått like mange gripende fortelling­er. Vi rakk bare å snakke med en håndfull.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Luksuriøse villastrøk er blitt bygget for fotball-vm neste år. Nå huser de hundrevis av afghanske flyktninge­r. Aftenposte­n har sladdet ansiktene til barna av hensyn til deres egen sikkerhet.
Luksuriøse villastrøk er blitt bygget for fotball-vm neste år. Nå huser de hundrevis av afghanske flyktninge­r. Aftenposte­n har sladdet ansiktene til barna av hensyn til deres egen sikkerhet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway