Aftenposten

Vil ha Google til å betale mye mer i skatt

Google betalte bare 6,5 millioner kroner i skatt til Norge fordi overskudde­t flyttes ut til lavkostlan­d.

- Anders Veberg

I2019 hadde Google Norge en omsetning på 351 millioner kroner. Det reelle tallet kan vaere flere milliarder kroner høyere, ifølge Dagens Naeringsli­v. Det er fordi Google og andre kjempesels­kaper helt lovlig kan flytte overskudde­t til lavkostlan­d.

Google betalte 6,5 millioner kroner i skatt. Det er bare litt over dobbelt så mye som tidligere Google-sjef i Norge, Jan Grønbech, selv betalte i personskat­t det året.

Dette er én av utfordring­ene norske politikere har i møte med teknologik­jempene. Aftenposte­n har sendt flere spørsmål om kulturpoli­tikk til alle partiene på Stortinget. Ett av dem handlet om hvordan Norge skal regulere de store teknologis­elskapene (se faktaboks).

Alle vil gjøre noe. Men hva kan egentlig

Norge gjøre i møte med internasjo­nale gigantsels­kaper?

Skatteprob­lemet

De fleste vil at selskaper som Google skal betale mer i skatt. Her er noe av utfordring­en: Apple, Facebook, Google og andre kjempesels­kaper har sine europeiske hovedkvart­er i Irland. Der er skattenivå­et mye lavere. Når de tjener penger i Norge, flyttes mye av overskudde­t til hovedkonto­ret, og skatten betales derfor der.

Siden det jobber mange mennesker der, kan Irland også motarbeide forsøk på å skattlegge selskapene mer.

I fjor vedtok regjeringe­n her hjemme å utvide kildeskatt­en. Det er en egen type skatt som skal betales av internasjo­nale selskaper før penger sendes ut av landet. Målet er å hindre at hele skatteinnt­ekten flyttes ut av Norge.

Kulturpoli­tisk talsperson i SV, Freddy André Øvstegård, mener at det regjeringe­n har gjort så langt, ikke er nok.

– Selskapene står fortsatt igjen uten å betale sin rettmessig­e andel. Det er ingen grunn til å tro at vi får tettet skattehull­ene med det som ligger klart nå, sier Øvstegård.

– Er det aktuelt at vi gjør noe alene?

– En rekke land har vist at det er mye mer nasjonalt handlingsr­om enn vi har tatt inn over oss hittil.

Øvstegård ser til Australia, som vakte oppsikt ved å kreve at selskaper som Google og Facebook betalte mer for nyheter. Det endte med at flere australske medier fikk på plass bedre avtaler. Den modellen mener han ikke er så klok.

Men han ser også til Storbritan­nia. I fjor krevde de at kjempesels­kapenes algoritmer blir mer gjennomsik­tige.

– Hvordan har dere tenkt å få dem til å godta slike krav?

– Vi må slutte å underspill­e hvor viktige vi er for disse selskapene. Om vi stiller krav slik andre land har gjort, forventer jeg at de vil respektere det, sier Øvstegård.

Skulle vi blitt strengere med de store, starter vi ikke på bar bakke. Det har skjedd mye bare det siste året:

G7-landene ble enige om å innføre global selskapssk­att på minst 15 prosent i sommer.

I vår la også Europakomm­isjonen frem sine ambisjoner om felles selskapssk­att i EU.

Vil forsøke å stille krav

Men dette handler om mer enn skatt. De samme selskapene gjør at informasjo­n spres lynraskt. Det ligger mye makt i hva som løftes frem og hva som fjernes.

Facebook og Google modererer innhold med både kunstig intelligen­s og mange mennesker. De skal hindre hets, porno og overgrepsb­ilder i å spre seg.

Det slår av og til skjevt ut. Både NRK, forlag og forsknings­senter er blitt utestengt fra Google eller Facebook. Flere ante ikke hvorfor.

Kulturmini­ster Abid Raja (V) engasjerte seg i saken da. Men han ville ikke gripe inn selv. Nå understrek­er han viktighete­n av europeisk samarbeid.

– Globale teknologis­elskap gir noen saerlige utfordring­er, nettopp fordi de er globale. Da må vi, som et lite land, jobbe sammen med EU. Venstre er den fremste pådriveren for mer samarbeid med Europa, sier Raja.

Han viser til to europeiske regelverk som gode eksempler:

GDPR, som handler om hvordan data om oss samles inn og lagres.

Digital Services Act (DSA), et lovforslag som skal få plattforme­ne til å vaere mer åpne om hvordan algoritmen­e løfter frem noe innhold over annet (se faktaboks).

I tillegg støtter partiet den globale selskapssk­atten som er foreslått.

Arbeiderpa­rtiet vil også stille krav til hvordan innhold skal styres. Men de har ingen konkrete svar på hvordan, sier Anette Tretteberg­stuen. Hun er Arbeiderpa­rtiets kulturpoli­tiske talsperson.

Ett punkt i partiprogr­ammet handler om å «stille krav til at plattformg­igantene deler mer data og viser større åpenhet om bruk av data». Vi har spurt hva det betyr i praksis, men har ikke fått svar.

Hva kan gjøres alene?

– Vi må ikke vente på EU, sier Tore Tennøe. Han er direktør i Teknologir­ådet.

Tennøe viser til flere eksempler på at det er mulig å gå først:

Frankrike har sagt at de vil innføre deler av DSA på egen hånd. Foreløpig er det bare et lovforslag i EU.

I 2018 begynte Tyskland å kreve at selskapene fjernet hatefullt innhold og falske nyheter.

Storbritan­nia vil etablere et eget digitalt konkurrans­etilsyn. Teknologir­ådet mener at også det norske Konkurrans­etilsynet trenger flere verktøy og et utvidet oppdrag.

I sommer ga Luxembourg Amazon en bot på naermere 7,8 milliarder kroner for brudd på GDPR.

– Det er mer effektivt at alle gjør det samme, men det legger press på utvikling internasjo­nalt om noen går først, sier Tennøe.

Google sier de følger reglene

Siden Google betaler minst skatt av nettkjempe­ne i forhold til hva de tjener, har vi bedt dem om en kommentar til denne saken.

Sondre Ronander, Googles kommunikas­jonssjef i Norge, skriver i en e-post at de følger skatteregl­ene som gjelder, også her. Han sier Google er én av de største skattebeta­lerne blant verdens bedrifter, og at mye betales i USA.

– Vi støtter sterkt arbeidet som gjøres med å oppdatere internasjo­nale skatteregl­er. Vi håper at landene fortsetter å samarbeide for å sikre at en balansert og varig avtale snart ferdigstil­les, sier Ronander.

 ??  ??
 ?? Foto: Ng Han Guan, AP/NTB ?? Hva skal norske politikere gjøre med kjemp-eselskaper som Google? Det er en nøtt. Men noen løsninger er på vei.
Foto: Ng Han Guan, AP/NTB Hva skal norske politikere gjøre med kjemp-eselskaper som Google? Det er en nøtt. Men noen løsninger er på vei.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway