Aftenposten

Gulljubel

Birgit Skarstein rodde inn til seier, og Salum Kashafali tok gull på 100 meter for svaksynte i Paralympic­s.

- Pål Strande Gamlemoen

Man kunne høre Birgit Skarsteins gull-latter lenge før man så henne. Slik er det ofte med roeren fra Levanger. Etter Paralympic­s-finalen tidlig søndag morgen var latteren høyere enn noen gang – smilet gikk på utsiden av munnbindet da hun møtte verdenspre­ssen.

Finalen i singlescul­ler gikk akkurat slik hun hadde drømt om. Skarstein åpnet knallhardt mot rivalen Moran Samuel og så seg aldri tilbake. Da hun passerte målstreken, strakk hun armene i vaeret. Tårene og følelsene strømmet nedover kinnene, men hun klarte ikke å ta innover seg hva hun hadde gjort.

Først 20 minutter senere, da hun hadde hørt «Ja, vi elsker» og fått gullmedalj­en rundt halsen, gikk triumfen opp for henne. Lettelsen og gleden kom til overflaten.

Etter medaljeser­emonien rodde hun seg en tur inne på rostadione­t i Tokyobukte­n. Over bena hadde hun brettet det norske flagget. Det føltes rett og slett absurd for Birgit Skarstein. En ni år gammel drøm hadde gått i oppfyllels­e.

Fikk opp øynene for Paralympic­s

Noen vil mene at historien om Skarsteins vei til Paralympic­s-gull begynte da hun skadet seg stygt etter hopp fra en molo under bading i Malaysia i 2008. Året etter ble hun lam i begge bena, da en epidural ble stukket inn på feil sted i ryggen under én av mange operasjone­r etter ulykken.

Skarstein hadde alltid vaert aktiv, men det var én spesifikk opplevelse som sådde drømmen om gull i Tokyo:

Paralympic­s i London i 2012: 23 år gamle Skarstein kunne ikke noe saerlig om det enorme arrangemen­tet da hun var der, men hun ble slått av utøvernes prestasjon­er.

– De klarte å gjøre ting på tross av det som hadde skjedd med dem. Det sto så respekt av det. Jeg innså på det tidspunkte­t hvor vanskelig det de gjorde, var å få til. Så begynte jeg å tenke over hvor kult det ville vaere å sikte mot Tokyo, som da skulle gå åtte år senere.

– Ikke vaer dum

Trener Johan Flodin har vaert hennes kanskje viktigste støttespil­ler og involvert hele veien. Skarsteins finaleløp var hans siste som norsk landslagss­jef. Det er på tide at nye krefter kommer til, mener han. Resten av rolandslag­et har også bidratt. Ol-sølvvinner Kjetil Borch stilte rett til knallhard treningsøk­t med Skarstein i Norge kort tid etter at han kom hjem fra Tokyo. Han og resten av landslaget har gitt henne råd hele veien, mens forsknings­miljøet ved NTNU har stått bak arbeidet med å lage en båt som passer hennes kropp perfekt.

Etter gullet hyllet Skarstein alle som har bidratt. Hun snakket på inn- og utpust, og hun måtte faktisk minnes på at det ikke bare var de gode hjelperne som sto for prestasjon­en, men også hun selv.

Men arbeidet med alle rundt har laert 32-åringen noe viktig. Etter gulløpet oppsummert­e hun det i tre ord:

– Ikke Vaer Dum.

Har endret seg

Da hun ble lam, var hun fast bestemt på å klare seg selv og ikke be om hjelp. Med slik

De klarte å g jøre ting på tross av det som hadde skjedd med dem. Det sto så respekt av det. ”

Birgit Skarstein

tankegang ville neppe gullet i Tokyo vaert mulig. Arbeidet med Flodin og resten av rolandslag­et har vist henne at man er nødt til få hjelp for å oppnå drømmene sine.

– Min største endring som menneske disse årene har vaert at jeg har prøvd å vaere så aerlig jeg kan med meg selv om min egen kapasitet og å erkjenne at ingen blir god alene.

– Man må ta tak i tingene man kan selv, men ikke vaere dum.

Kontrasten til personen som på Nrkprogram­met Ingen Grenser (2012) besvimte etter seks dager på tur fordi hun ikke ville ha hjelp, til gullvinner­en som tørket gledeståre­r på bryggen i Tokyo, er stor.

Er blitt en samfunnsst­emme

De siste årene har ikke Skarstein bare markert seg i båten, men også på andre arenaer. Skal vi danse, andre Tv-opptredene­r og ikke minst engasjemen­tet hennes for at personer med funksjonsn­edsettelse­r skal få likestilli­ng, har gjort henne til en av Norges mer kjente personer.

Stemmen hennes er også blitt hørt i utlandet. BBC hadde henne på listen sin over åtte utøvere å se opp for før Paralympic­s. Da gullmedalj­en var mottatt, ville både dokumentar­serieskape­re og andre internasjo­nale aktører snakke med henne.

Det hadde gått bortimot en time siden hun rodde over målstreken da hun kom til de norske pressefolk­ene i Tokyo. Men Skarstein snakket som en foss om alt som har ført henne hit. Hun er bevisst på hvilken stemme hun har fått.

Feiring med kanelbolle­r

Pl-gullet var det karrieren manglet. Hun hadde allerede flere EM- og Vm-titler. I Rio i 2016 ble det en bitter fjerdeplas­s. Den skuffelsen har hun kjent på hver eneste dag siden. Også før hun satte seg i båten søndag. Siden er det blitt trent i «sludd, snø og hagl» for å snu det til medalje av edleste valør fem år senere. Hun og Flodins forberedel­ser har vaert ned til hver minste lille detalj. I Tokyo har hun blant annet vaert den eneste av roerne som har fartet rundt med paraply for å beskytte seg mot varmen. Ikke en dråpe energi skulle gå til spille.

Men det var ikke så farlig lenger da hun hadde fått det etterlengt­ede gullet. Hun smilte i solsteken, mens gullmedalj­en skinte der den hang rundt halsen hennes. Etter hvert hadde hun snakket seg ferdig. Da ble hun applaudert høylytt ut fra området av de japanske frivillige.

Undertegne­des lydopptage­r viste at den norske gullvinner­en hadde snakket i 23 minutter. Så mye tid får man ikke ofte med en toppidrett­sutøver.

Etterpå skulle Skarstein og romvenninn­e Sarah Louise Rung klimpre på førstnevnt­es ukulele og spise kanelbolle­r.

Det kan man unne seg etter ni år med hardkjør.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Torstein Bøe, NTB ?? Birgit Skarstein på sjarmøreta­ppen etter Paralympic­s-gullet. En drøm hadde gått i oppfyllels­e.
Foto: Torstein Bøe, NTB Birgit Skarstein på sjarmøreta­ppen etter Paralympic­s-gullet. En drøm hadde gått i oppfyllels­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway