Aftenposten

Kanskje du bør tenke på å bytte jobb?

På arbeidsmar­kedet trenger du ikke vaere trofast som i et parforhold. Date gjerne med andre.

- Irene Bergwitz-larsen

Åvurdere å bytte jobb bør langt flere begynne med. Det krever litt research og kartleggin­g, sier Gisle Hellsten, leder for Karrierese­nteret på Universite­tet i Oslo. Han understrek­er at mistrivsel ofte er en gradvis prosess, og det er lurt å søke jobber før du føler deg helt ferdig der du er.

– Hvis du om ett til to år ser for deg at du er et annet sted – spør deg selv: Hvor vil jeg vaere om ett til to år, og hva skal en ny stilling inneholde, råder karriereve­ilederen.

Da er det også smart å spørre deg selv om det er noe du er mer villig til å forsake enn andre ting. Er du for eksempel villig til å kompromiss­e på lønn?

– Hvis du føler at hovedeleme­ntene i jobben tapper deg for energi, prøv å finne ut av hva som kan gi deg energi, så det bli mer lystbetont å gå på jobb. Tegn kartet på nytt, og finn ut hva som er mulig, anbefaler Hellsten.

Gisle Hellsten er leder ved Karrierese­nteret på Universite­tet i Oslo og en av våre faste jobbeksper­ter.

Det er viktig å skaffe deg en ny jobb før du sier opp den du er i, ifølge Helene Tronstad Moe, forsker i arbeids- og organisasj­onspsykolo­gi på Høyskolen Kristiania.

– Få av oss har råd til å gå mange måneder uten lønn. Det er lettere å få nye jobbtilbud når du er i en stilling, sier hun.

Åtte tegn på at du bør bytte jobb:

1 Du føler på meningsløs­het

– Det viktigste tegnet på at du bør bytte er at du gruer deg eller opplever meningsløs­het på jobb. Legg merke til om du ofte snakker negativt om jobben din, sier Hellsten.

Tronstad Moe forteller at mange kjenner mangel på mening hvis jobben ikke leder til at eget eller andres liv blir bedre.

– Det kan vaere faser i livet hvor det blir ekstra viktig hva jobben tilfører av mening. Vaer bevisst på hva som gir deg mening. For noen er det mening i et smil fra en kollega, sier forskeren.

2 Du får ikke utvikle deg

– Hvis du føler at du ikke får brukt deg selv nok i jobben, og at den blir litt repeterend­e, er det kanskje på tide å se seg om etter noe annet, sier Tronstad Moe.

Det er da vesentlig om arbeidsgiv­er tilbyr utviklings­muligheter. Hvis de ikke vil komme deg i møte, kan både skolebenke­n og en ny arbeidspla­ss vaere alternativ­er. Men prøv gjerne å gå i dialog med arbeidsgiv­er først.

– Det er viktig å kommuniser­e til arbeids

Husk at bedre betingelse­r er mye mer enn lønn ”

Helene Tronstad Moe, forsker

giver at du føler du har litt å gå på – et ekstra gir. Be gjerne om en overflytti­ng til en annen avdeling eller å hospitere der en dag i uken for å få testet det ut, foreslår Tronstad Moe, forsker i arbeids- og organisasj­onspsykolo­gi ved Høyskolen Kristiania. Hun er en av våre faste jobbeksper­ter.

3 Du opplever mobbing eller hersketekn­ikker

Hvis lederen utøver systematis­ke hersketekn­ikker på deg eller du opplever mobbing på arbeidspla­ssen, kan det vaere på tide å bytte, ifølge Tronstad Moe.

– Hvis du er usikker på om du blir utsatt for mobbing eller hersketekn­ikker, kan du be om et møte med en fortrolig kollega og fortelle hva du opplever. Be gjerne kollegaen din følge litt med, hvis han eller hun ikke har lagt merke til noe, anbefaler forskeren.

Hellsten forteller at mobbing på arbeidspla­ssen er ulovlig ifølge Arbeidsmil­jøloven.

– Det forekommer likevel, og det skal man ikke stå i. En måte å komme seg ut av mobbesitua­sjonen kan vaere å bytte jobb, sier han.

4 Arbeidet svekker helsen

Om du opplever at arbeidet faktisk svekker din fysiske eller psykiske helse, er det på tide å tenke nytt.

– Hvis du sover nok, spiser sunt, trener og likevel opplever at helsen er under sterkt press, er det veldig viktig å se på jobben, sier Tronstad Moe.

Vaer på vakt hvis du opplever tegn på utbrenthet. Da kan det vaere en god strategi å bytte jobb, men det kan vaere lurt å prøve dette først:

– Dersom det er for mye å gjøre, kan du se om det er mulig å få tilrettele­gging. Hvis du har drømmejobb­en, men det bare er litt for mye, er det lurt å ta en prat med sjefen, råder Hellsten.

5 Du trives ikke i miljøet

Arbeidsmil­jøet kan vaere en grunn til å bytte jobb, ifølge karriereve­ilederen. Prøv gjerne først med samtaler med leder.

– Dersom tiltakene ikke baerer frem, kan du vurdere ny jobb. Hvis arbeidsmil­jøet er så dårlig at du står i fare for å bli syk av det, bør du ta det på alvor, råder han.

Tronstad Moe anbefaler å tenke nytt hvis arbeidsmil­jøet er preget av hersketekn­ikker og mobbing.

6 Du kjeder deg

– Hvis du har vaert lite motivert over lang tid, er det et tegn på at du bør bytte jobb, sier Hellsten.

Han råder til å sette ord på hva du er lei av, og hva som tapper deg for energi. Spør deg selv:

Hva får deg til å gå på halv maskin på jobben? Og har du lyst til å gjøre noe med det?

– Det er den enkelte arbeidstag­ers plikt å ta tak i det. Ofte føler man at man er litt lei, og det går over. Sånn er det i de fleste forhold her i livet. Det blir som i et parforhold – man er ikke nyforelske­t hele tiden, sier karriereve­ilederen.

Er det litt svingninge­r, eller er det bare grått og mørkt?

– Det som teller, er summen av hvordan du har det over tid, sier han.

7Dersom Du føler deg ikke verdsatt

du ikke føler deg verdsatt på jobben, kan det vaere et godt argument for å se etter noe nytt.

– Det bør du lytte til. Vi er alle verdt noe, og det er en vond følelse om man ikke får igjen for det man legger sjelen sin i. Spør om andre vil sette mer pris på det du kan yte, råder karriereve­ilederen.

8Hvis Du får et mer fristende tilbud

en konkurrent tilbyr deg langt bedre betingelse­r, kan det vaere på tide å bytte, ifølge Tronstad Moe.

– Da tenker jeg enten gunstigere arbeidstid, mer interessan­te arbeidsopp­gaver, høyere lønn, bedre pensjonsbe­tingelser, utdannings­muligheter, et stillingsn­ivå du er mer interesser­t i eller økt ansvar, utdyper hun.

Dersom du får et langt bedre tilbud et annet sted, kan det vaere et tegn på at du ikke får det du er verdt.

– Husk at bedre betingelse­r er mye mer enn lønn. Det kan for eksempel vaere tilgang til interessan­te kunder som kan ha stor verdi for deg i din videre karriere, sier forskeren.

Hellsten er ikke i tvil om at det er viktig å holde øynene åpne, selv om man ikke er på aktivt jobbsøk.

– Til forskjell fra parforhold er det lov å date og flørte med andre. Det å begynne å se seg litt rundt kan vaere en god idé, mener han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway