Aftenposten

La reglene om opptak vaere som de er

-

Oslos skolebyråd, Inga Marte Thorkildse­n (SV), håper – ikke så overrasken­de – på nytt flertall på Stortinget i høst. En av endringene hun håper på, er at et ganske nytt vedtak skal reverseres. Det er fylkene som har ansvaret for videregåen­de skoler. Dagens borgerlige flertall har pålagt alle landets fylker å innføre fritt, karakterba­sert skolevalg fra neste skoleår. Men dette bør fylkespoli­tikerne få bestemme selv. Det er et politisk spørsmål hvordan opptaket bør skje. Det kan vaere regionale og lokale hensyn som spiller inn.

Noe av begrunnels­en fra regjerings­partiene og Fremskritt­spartiet med regionrefo­rmen har vaert at makt skal overføres til fylkene. Men så gjør de altså det stikk motsatte. Begrunnels­en er at elevenes frihet er viktigere enn fylkenes. Men hva som er best for elevene, er nettopp kjernen i den politiske debatten om denne saken.

I Oslo har det lenge vaert fritt, karakterba­sert skolevalg. Det gir elever fra hele byen mulighet til å kjempe om plassene på de mest attraktive skolene.

Denne ordningen har SV og det rødgrønne byrådet lovet å endre. Men etter seks år har de tre partiene fremdeles ikke klart å finne et bedre alternativ. Det er ikke så rart. Dagens ordning har uheldige sider, blant annet risikoen for at skoler blir mer segregert ut fra elevenes bakgrunn. Men den er samtidig rettferdig fordi den som gjør en innsats, kan få den skoleplass­en han eller hun ønsker seg.

Flertallet i utvalget som byrådet satte ned for å finne et alternativ, konkludert­e med at det beste ville vaere å utvikle den karakterba­serte modellen. Thorkildse­n peker selv på et problem ved å innføre et naerskolep­rinsipp som mange andre fylker har. Nemlig at det vil låse fast forskjelle­r i byen. I tillegg ligger de mest attraktive skolene i sentrum, der nesten ingen bor.

Byrådet i Oslo har brukt nok tid på å lete etter et nytt system for opptak. Tankekraft­en bør fremover gå til noe annet. Noe av det viktigste for barna som vokser opp i byen, er at skolen gir dem best mulig forutsetni­nger for å lykkes. Skal tilbudet vaere likeverdig, trengs det ekstra innsats i de områdene der ulike utfordring­er knyttet til levekår hoper seg opp.

Dette er det viktigste for å hindre segregerin­g og gi alle barn så like muligheter som det går an. Der bør innsatsen settes inn. En fortsatt debatt om opptakssys­tem er mest av alt en avsporing.

Men SV har rett. Fylkene bør få bestemme. ”

 ??  ?? Skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n famler etter et alternativ til dagens system for opptak i videregåen­de skole.
Skolebyråd Inga Marte Thorkildse­n famler etter et alternativ til dagens system for opptak i videregåen­de skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway