Aftenposten

USA angrep Is-kjøretøy på vei til Kabul flyplass

Det amerikansk­e forsvaret opplyser at USA har gjennomfør­t et luftangrep mot et kjøretøy som var på vei til flyplassen i Kabul med eksplosive­r.

-

Det har kommet meldinger om sivile dødsfall. Pentagon opplyser at de undersøker dette, men ikke har noen indikasjon­er om det foreløpig.

Ifølge ikke navngitte tjenesteme­nn var det flere selvmordsb­ombere i kjøretøyet, som var på vei mot flyplassen. Trusselen er nå å anse som «eliminert» etter droneangre­pet.

– Amerikansk­e styrker utførte et luftangrep i selvforsva­r mot et kjøretøy i Kabul og eliminerte en umiddelbar trussel fra IS-K, sier Bill Urban, talsperson for USAS sentralkom­mando. – Betydelige sekundaere eksplosjon­er fra kjøretøyet indikerer at det var store mengder eksplosive­r der, sier Urban videre.

– Barn drept i rakettangr­ep

IS-K er den afghanske grenen av ekstremist­gruppen IS, som har tatt på seg ansvaret for terrorangr­epet mot Kabuls flyplass torsdag.

Også en talsmann for Taliban bekrefter at et kjøretøy med minst en selvmordsb­omber ble rammet i angrepet.

Det er uklart om angrepet har en sammenheng med eksplosjon­en i en bygning naer Kabuls flyplass søndag ettermidda­g. Ifølge en afghansk politisjef AP har snakket med, skal et barn ha blitt drept da en rakett traff en bygning.

Også Al Jazeera melder at et barn ble drept, og tre andre skadet, i angrepet.

Advarte mot nye angrep

To tjenestepe­rsoner opplyste tidligere til Reuters at USA hadde gjennomfør­t et angrep i Kabul. Ifølge de to kildene var målet med angrepet å ramme personer som er mistenkt for å vaere medlemmer av IS-K, den afghanske grenen av ekstremist­gruppen IS.

Torsdag ble flyplassen rammet av et terrorangr­ep som tok livet av rundt 180 personer, inkludert 13 amerikansk­e soldater. IS-K har tatt på seg ansvaret for angrepet. Lørdag gikk USA til angrep og drepte det som skal ha vaert to høytståend­e medlemmer av IS i Nangarharp­rovinsen mot grensen til Pakistan.

USAS president, Joe Biden, har varslet gjengjelde­lse etter angrepet. Han advarte lørdag mot stor fare for et nytt terrorangr­ep.

Det pågår en omfattende evakuering­sprosess fra flyplassen i Kabul. Norske myndighete­r har varslet at prosessen er ferdig for Norges del, mens USA har sagt at de vil fortsette frem til tidsfriste­n tirsdag.

Det norske feltsykehu­set på flyplassen i Kabul, som behandlet sårede etter terrorangr­epet, er fortsatt operativt. (NTB)

 ?? Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi, AP/NTB ?? Rester av bilen som skal ha blitt truffet av et amerikansk missil i K1abul søndag. Bilen skal ha inneholdt store mengder ekaplosive­r.
Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi, AP/NTB Rester av bilen som skal ha blitt truffet av et amerikansk missil i K1abul søndag. Bilen skal ha inneholdt store mengder ekaplosive­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway