Aftenposten

Studenten som overlevde terroren

Av hensyn til familien vil hun ikke oppgi navn eller bli identifise­rt.

-

Taliban og andre ekstreme islamistis­ke grupper har gjennomfør­t et utall terrorangr­ep i de 20 årene som er gått mellom nå og da Taliban hadde makten sist.

En av dem som baerer merkene på kroppen, er en kvinne i begynnelse­n av 30-årene som vi møter blant flyktninge­ne. For fem år siden var hun student ved det amerikansk­e universite­tet i Kabul. Av hensyn til hennes og familiens sikkerhet kan vi ikke oppgi hennes egentlige navn. Vi kaller henne Leila.

For nesten nøyaktig fem år siden, om kvelden den 24. august 2016, kunne Leila egentlig ha reist hjem fra universite­tet, siden forelesnin­gene hennes var blitt avlyst. Men hun ville vente på et par venninner.

Plutselig skyting innledet et mange timer langt mareritt.

En av terroriste­ne skjøt Leila to ganger i benet. I seks timer latet hun som om hun var død. Da politiet endelig rykket inn, havnet hun midt i skuddveksl­ingen og ble truffet i benet enda en gang.

Hun overlevde, men har den dag i dag store problemer med å gå. Nå har hun og den yngre broren, som også var elev ved det amerikansk­e universite­tet, klart å flykte. De tok seg til Serena Hotel i Kabul og ble med en konvoi som Qatar organisert­e fra hotellet til flyplassen.

De er svaert takknemlig­e for å ha blitt reddet, men er urolige for de mange andre ved det amerikansk­e universite­tet som ikke er blitt evakuert. Av 1200 som er på en liste over personer som kan få plass på et fly ut av landet, var det fredag bare 50 som hadde kommet seg ut, sier de to søsknene.

De håper å kunne bosette seg i USA, men har egentlig ikke rukket å tenke så mye på det.

– Jeg er fremdeles i sjokk, sier Leila. – Jeg kan ikke tro at jeg er her i Qatar og lever som en flyktning.

Først skal jeg redde familien min, så skal jeg tilbake til Afghanista­n ”

Wahid Qatali, tidligere guvernør

– Først skal jeg redde familien min, så skal jeg tilbake til Afghanista­n, sier Wahid Qatali. Den tidligere presidentr­ådgiveren og guvernøren i provinsen Herat er nå blitt flyktning.

Vi treffer tilfeldig på ham i det han og kona har med seg et av barna sine til en av de qatarske legene.

Flukten fra Kabul skjedde midt på natten en knapp uke tidligere. Kledd i tradisjone­lle klaer tok han med seg kona og barna mot flyplassen. Håpet var at sjåføren, som kunne snakke pashtun, skulle klare å snakke dem forbi Talibans vaktposter.

De fleste Taliban-krigerne er nemlig pashtunere, Afghanista­ns største folkegrupp­e.

Heldigvis var det ingen som kjente ham igjen.

Fremme ved muren rundt flyplassen var det intens skyting. Men som guvernør har Qatali kunnet skaffe seg mektige venner.

En av dem er Scott Miller, den amerikansk­e generalen som inntil i sommer var sjef for de internasjo­nale styrkene i Afghanista­n.

Miller ordnet det slik at de amerikansk­e soldatene slapp dem inn. Bare timer senere var Qatali og familien på et fly til Qatar.

Qatali er takknemlig for hjelpen han og andre afghanere har fått fra USA og andre under flukten. Men sinnet hans er også til å ta og føle på. Det samme er en bitter følelse hos ham om at noen lot Taliban vinne.

– Jeg var guvernør i to år i Herat uten at vi mistet et eneste distrikt til Taliban. Hvordan kunne de da plutselig ta over provinshov­edstad etter provinshov­edstad? Det handler om mentalitet, mener Qatali.

Hans forklaring er at afghanerne er blitt ofre for et politisk spill i Midtøsten. Han retter en anklagende pekefinger mot Pakistan og Iran.

Hans spådom er at så snart USA er ute av Afghanista­n, så vil Taliban starte en omfattende massakre. Han mener det nå må rekruttere­s afghanske soldater som kan slåss mot Taliban.

– Vi liker ikke krig, vi vil ha fred. Men nå må det kriges, og vi skal krige, sier Qatali.

 ??  ?? For fem år siden ble hun nesten drept i et terrorangr­ep i Kabul. Nå har hun søkt tilflukt i Qatar.
For fem år siden ble hun nesten drept i et terrorangr­ep i Kabul. Nå har hun søkt tilflukt i Qatar.
 ??  ?? Wahid Qatali er en kjent politiker i Afghanista­n. For å unnslippe forkledde han seg i tradisjone­lle afghanske klaer.
Wahid Qatali er en kjent politiker i Afghanista­n. For å unnslippe forkledde han seg i tradisjone­lle afghanske klaer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway