Aftenposten

Leter etter den langvarige koronabesk­yttelsen

Hele vaksineeff­ekten reduseres ikke etter noen måneder. Her forklarer vaksinefor­skeren hva de jobber med fremover.

- Bethen Steenbuch

Gunnveig Grødeland er vaksinefor­sker ved Universite­tet i Oslo. Hun og andre forskere jobber nå for å finne frem til den viktigste immunrespo­nsen for å bekjempe sars-cov-2. – De nøytralise­rende antistoffe­ne er rettet mot spikeprote­inet. De reduseres noe. Det er viktig å vite at de er en del av en større immunrespo­ns etter vaksinerin­g, sier Grødeland.

– Det er mye snakk om at antistoffn­ivået reduseres etter vaksinerin­g?

– Det stemmer for de nøytralise­rende antistoffe­ne mot koronaviru­set. Men resten av immunrespo­nsen fra vaksinene ser ut til å holde seg på et høyt nivå. Vaksinenes evne til å hindre videre smittespre­dning og mild infeksjon avhenger blant annet av nøytralise­rende antistoffe­r. Disse er med på å blokkere viruset fra å binde seg til cellene våre. Effekten av dem reduseres mellom 4 til 6 måneder etter siste dose. Immunrespo­nsene varierer noe fra person til person. Det er avhengig av alder og generell helsetilst­and. Vaksinerin­g kan også danne andre antistoffe­r som beskytter på andre måter. Og T-celler som vil bidra til å begrense infeksjon og sykdom.

– Så én type antistoff er ikke avgjørende for beskyttels­en mot viruset?

– Nei. De nøytralise­rende antistoffe­ne er viktige. Men de er ikke avgjørende for beskyttels­e alene. Det finnes mange andre antistoffe­r som kan binde seg til koronaviru­set. Noen blokkerer altså viruset fra å trenge inn i cellene våre. Andre kan merke viruset slik at immunsyste­met ser det som en trussel det bør ryddes opp i. Nå forsker vi blant annet på hvilke antistoffe­r som er viktige både for kortsiktig og langsiktig beskyttels­e. Kanskje det vil lede til enda bedre vaksiner fremover.

– Hva betyr antistoff-nivåer for en tredje dose eller ikke?

– En tredje dose vurderes ikke ut fra om nivået av antistoffe­r er redusert eller antall måneder etter vaksinerin­g- for folk generelt. Den avhenger av om det blir mange sykehusinn­leggelser. Altså i hvilken grad vaksinene klarer å beskytte mot alvorlig sykdom. Og om det blir brudd i den immunitete­n. Der er vi, etter min mening, ikke ennå.

mrna-vaksinene har en redusert beskyttels­e mot smitte fra deltavaria­nten i forhold til det de har mot alfavarian­ten, men fortsatt god. Beskyttels­en mot alvorlig sykdom er god. Det er det viktigste. Vi vet at eldre ofte har redusert effekt av vaksinene og er spesielt utsatt for å utvikle alvorlig sykdom. Det er derfor viktig å følge med på om smittesitu­asjonen tilsier at risikogrup­pene bør gis ekstra beskyttels­e i form av en tredje dose.

– Hva er forskere spesielt opptatt av nå?

– Å se at vaksinene beskytter mot alvorlig sykdom og varigheten av de ulike immunrespo­nsene. Nå trenger vi mer grunnlegge­nde kunnskap om hvilken type immunitet som er den viktigste for å redusere sykdom i det lange løp. Da kan vi vurdere best mulig hvordan vi skal komme oss ut av en pandemitil­stand.

– Hva vil gi oss en god beskyttels­e over tid?

– Det er et veldig viktig tema som det forskes videre på nå. Vi ser på kvaliteten på hukommelse­scellene som dannes etter vaksinerin­g eller infeksjon. Hvordan fungerer de mot ulike varianter av koronaviru­set? Vi ser på hvilket område på viruset det er best å rette antistoffe­ne mot for å gi langvarig beskyttels­e. Vi ser også på hvilket bidrag T-cellene har til immunologi­sk beskyttels­e, og hvilke type T-celler? Her trenger vi å vite noe mer grunnlegge­nde om hvordan immunsyste­met respondere­r over tid på koronaviru­s.

– Til nå har man vaert opptatt av antistoffe­r mot spikeprote­inet?

– Ja. Det er det logiske startpunkt­et. Nøytralise­rende antistoffe­r mot Spike kan hindre viruset fra å trenge inn i cellene våre.

Det er viktig for å oppnå kontroll på en pandemi og rask beskyttels­e av utsatte grupper. Men det er kanskje ikke den eneste delen av koronaviru­set som er viktig for å lage vaksiner som gir en enda mer langvarig beskyttels­e. mrna-vaksinene som brukes nå er gode på å også aktivere en del T-celler. Det vil kunne gi bred beskyttels­e mot ulike varianter.

– Hva er viktig når man skal lage en ny vaksine?

– Å finne ut akkurat hva på et virus man bør dirigere immunsyste­met til å reagere mot. Det er en av de viktigste og vanskeligs­te utfordring­ene. Vi har laert mye om rask produksjon av nye vaksinefor­mater under pandemien. Men vi har laert forbausend­e lite om de mer grunnlegge­nde spørsmålen­eom hvordan den virusbiten som inkluderes i vaksinen bør velges ut.

 ?? Foto: Jan T. Espedal ?? – Nå jobber vi med å identifise­re hvilken immunrespo­ns etter vaksinerin­g som er viktigst fremover for å bekjempe koronaviru­set, sier vaksinefor­sker Gunnveig Grødeland.
Foto: Jan T. Espedal – Nå jobber vi med å identifise­re hvilken immunrespo­ns etter vaksinerin­g som er viktigst fremover for å bekjempe koronaviru­set, sier vaksinefor­sker Gunnveig Grødeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway