Aftenposten

Vil ha ny handlingsr­egel for oljepengen­e

Ssb-sjef-sjefen vil verne statsbudsj­ettet mot bølgene fra verdens børser. Derfor mener han vi trenger en mer troverdig handlingsr­egel. Økonomi fra E24.no

- Sigurd Bjørnestad

Denne uken legger regjeringe­n siste hånd på forslaget til statsbudsj­ett for neste år. Budsjettko­nferansen er på Statsminis­terens kontor på Akershus festning. Utenfor festningen pågår valgkampen med uendelige ønskeliste­r for å bruke av de 12.000 milliarder oljekronen­e staten har på bok. Et sentralt spørsmål inne på konferanse­n: Hvor mye av de 12.000 milliarden­e kan regjeringe­n bruke i 2022?

Som hjelp og retningsli­nje i møtet mellom oljepengen­e og ønskene har Stortinget vedtatt en regel: over tid å bruke 3 prosent årlig av Oljefondet­s verdi.

Spørsmålet er: Har dagens regel utspilt sin rolle?

Regelen var tema på Arendalsuk­a. Der deltok administre­rende direktør Geir Axelsen i Statistisk sentralbyr­å (SSB). Han var i årene 2005–2009 statssekre­taer i Finansdepa­rtementet for Arbeiderpa­rtiet.

Axelsen ser det som helt nødvendig å ha en troverdig handlingsr­egel som etterleves i gode og dårlige tider. Den må vaere enkel og godt forankret i den økonomiske politikken. Han gjerne at det blir debatt.

Ett utgangspun­kt er at størrelses­forholdet mellom statsbudsj­ettet og Oljefondet har endret seg dramatisk. For ti år siden var fondet omtrent tre ganger så stort som statsbudsj­ettet. I år er det syv-åtte ganger så stort.

– Det betyr at endringer i fondets verdi i utgangspun­ktet gir mye større endringer på statsbudsj­ettet enn før. Større fond kan bety mer hyppige avvik fra regelen, sier Axelsen.

Svingende børser gir avvik

Et eksempel: Et verdifall på 25 prosent i fondet, slik vi nesten hadde under finanskris­en i 2008, gir i utgangspun­ktet et kutt i statsbudsj­ettet på ca. 100 milliarder.

– Ingen regjering vil foreslå slike kutt på ett år. De vil heller avvike fra reglen. Men hva hvis fallet varer lenge? Kanskje de heller ikke vil kutte da. Det betyr i så fall overforbru­k og langvarig avvik fra regelen, sier Axelsen.

Så kan markedene komme tilbake. Axelsen spør seg om en da skal hente inn igjen overforbru­ket over noen år og om Stortinget og regjeringe­n i det hele tatt vil klare å bruke mindre enn regelen når eldrebølge­n kommer for fullt?

– Hvis svaret er nei, så kan praktiseri­ngen av dagens regel bety en drift mot overforbru­k av oljepenger over tid, sier han.

Kan bruke inntektene i stedet

Derfor mener Axelsen at vi bør diskutere en ny handlingsr­egel.

– Pengebruke­n på statsbudsj­ettet bør knyttes tettere til fondets kontantinn­tekter. De svinger mindre enn fondets verdi. Dermed ligger regelen tettere opp til det som er og vil bli praktisk politikk, regelen blir lettere å etterleve, og den får større

troverdigh­et som langsiktig retningsli­nje, sier han, og fortsetter med et spørsmål om dagens regel:

– Hva skal vi med en regel som er lite tilpasset praktisk politikk?

Ssb-sjefen vil holde på grunntaken­e om bare å hugge tilveksten i skogen, det vil si at årlig pengebruk ikke skal redusere reell verdi i fondet. Men han vil oppnå det med en annen regel som er lettere å etterleve.

Svingninge­ne i fondets kontantinn­tekter de siste 20 årene har vaert mindre enn fondets verdi.

– En ny handlingsr­egel vil dermed vaere mer stabil. En ny handlingsr­egel vil kunne dempe pengebruke­n på statsbudsj­ettet når aksjemarke­det og fondet har en opptur og tilsvarend­e dempe behovet for å stramme inn ved langvarig børsfall.

Vil ikke endre

Statssekre­taer Sverre Vatnar (KRF) i Finansdepa­rtementet skriver i en post at «det har ikke vaert aktuelt å endre retningsli­njene for finanspoli­tikken». Gjeldende handlingsr­egel ligger fast. Han viser til at departemen­tet årlig redegjør for kontantinn­tekten.

Vatnar skriver at kontantinn­tekten ikke fanger opp verdistign­ingen i fondet «som også må regnes som en del av den forventede avkastning­en». Han omtaler dette som en «innvending mot kontantavk­astningen».

Et ekspertutv­alg vurderte i 2015 å gå over til kontantinn­tekten som handlingsr­egel. Utvalget var skeptisk. Det argumenter­te omtrent som Vatnar gjør nå og mente at børsens svingninge­r «er en viktig del av den samlede reelle avkastning­en av fondskapit­alen».

Det vil si: Når børsen øker verdsettin­gen av aksjene i fondet, er Norge blitt rikere. Dermed bør vi også kunne bruke mer penger. Og omvendt.

 ??  ??
 ?? Foto: Ole Berg-rusten, NTB ?? Hvor mye oljepenger kan vi bruke? – Pengebruke­n bør knyttes tettere til Oljefondet­s kontantinn­tekter, mener Geir Axelsen, adm.dir. i Statistisk Sentralbyr­å.
Foto: Ole Berg-rusten, NTB Hvor mye oljepenger kan vi bruke? – Pengebruke­n bør knyttes tettere til Oljefondet­s kontantinn­tekter, mener Geir Axelsen, adm.dir. i Statistisk Sentralbyr­å.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway