Aftenposten

Den viktigste klimatilpa­sningen nå er å stemme ut oljepartie­ne

- Bjørn Staerk, Spaltist og forfatter

De som driver besøksgård­en vi tok med barna til i sommer, fortalte at de fulgte bekymret med på vaermeldin­gen i vente på regn. Tørkesomme­ren for et par år siden, da de måtte importere fôr fra Danmark, hadde satt en støkk i dem. De håpet at det ikke ble slik i år igjen.

Vi snakker ofte på den måten når vi er redde: La oss håpe det går bra. Man må jo nesten håpe på det beste. Hva annet skal man gjøre? «Ja, la oss det», skal man helst svare da. Jeg valgte i stedet å vaere den kjipe personen som trekker klimakrise­n inn i samtalen.

«Det blir nok heller flere vanskelige somre i årene fremover.» Klimaforsk­erne forventer at de varme sommerdage­ne blir varmere, og at hetebølgen­e blir mer langvarige.

«Kanskje det er noe dere kan gjøre for å tilpasse dere?» spurte jeg.

De visste ikke hva. Det visste ikke jeg heller. Så dro jeg hjem til en hverdag hvor trusselen fra klimaendri­ngene foreløpig er liten.

Flykte til New Zealand

Senere på sommeren kom hetebølgen­e i Nord-amerika og Sør-europa, med temperatur­rekorder på 49 grader i Canada og 48 på Sicilia. Hele nabolag ble skyllet bort av regn i Tyskland og Belgia.

Jeg husker klimaforsk­erne som for 20 år siden varslet mer ekstremvae­r i fremtiden, og grøsser når jeg innser at den fremtiden, den begynner nå.

Men like fort som jeg tar disse hendelsene inn over meg, kommer neste tanke: Jeg skal nok klare å slippe unna.

Dette er en vanlig reaksjon når kriser naermer seg. En uke før pandemien stengte Norge, snakket jeg med en som følte seg sikker på at dette ville ikke han merke noe saerlig til. Sykdommen rammet jo primaert de eldre, og selv var han bare rundt 40 år. Så det blir nok mest de eldre som vil få livet sitt endret av dette, mente han. Vi andre kan leve som vanlig.

En mer ekstrem utgave av dette er rike mennesker som bygger bevoktede hus på New Zealand som de kan flykte til hvis en global katastrofe inntreffer.

Det er morsomt å se for seg hvordan dette vil foregå i praksis: Verden har kollapset, og milliardae­rene banker på porten til tilfluktss­tedet sitt. «Slipp meg inn», sier de. «Nei, vil ikke», svarer vaktene deres, som koser seg i vinkjeller­en.

Katastrofe­r og pandemier? Trist for deg, men jeg skal slippe unna.

Send regningen til oss

I 2000-årene spådde mange at klimaendri­ngene var noe vi ville kunne kjøpe oss ut av.

Den økonomiske veksten ville nemlig gjøre oss langt rikere i fremtiden. Dermed får vi råd til å rydde opp i skadene. Det dummeste vi kan gjøre, mente de, var å kutte i utslippene våre, for det vil stoppe veksten som skal betale for alt dette.

Nå er det 20 år senere. Vi gjorde som de sa, altså svaert lite, og er sikkert rikere enn vi ville vaert om vi hadde tatt klimakrise­n på alvor i 2000.

Den gangen trodde jeg på dem. I dag fremstår ideen som latterlig. «Å, ja, de ødeleggels­ene til hundrevis av milliarder i Tyskland? Send regningen til oss! Dette tar vi på strak arm.» Sier ingen.

Likevel er det altså noe av den samme bråkjekke holdningen til klimakrise­n som sniker seg inn i mitt eget hode når jeg ikke passer på.

Varmere somre på Østlandet? Ok, jeg skaffer varmepumpe. Drepende hete i Hellas i august? Greit, jeg holder meg unna Sør-europa i sommerferi­en. Styrtregn som gjør bygater om til strie elver? Da får jeg vel bare sørge for at huset mitt ikke ligger i et utsatt område.

Pandemien har vist hvor raskt vi kan endre oss når vi først tar en krise inn over oss ”

Klimakrise­n? Trist for deg, men jeg kjøper meg ut av den!

Falsk trygghetsf­ølelse

Samtidig vet jeg at systemene livet mitt bygger på, har forgrening­er over hele verden. Pandemien har gitt oss en forsmak på følgene når hver eneste del av dette systemet utsettes for press.

Troen på at jeg kan slippe unna ved å fikse litt på huset og velge andre feriemål blir dermed min egen utgave av bunkeren i New Zealand: En fantasi som avslører min utilstrekk­elige evne til å se for meg konsekvens­ene av en global krise.

For selvfølgel­ig vil en krise som ødelegger avlinger, legger byer under vann og sender mennesker på flukt fra ubeboelige områder, ha en direkte innvirknin­g på livet mitt. Jeg vet bare ikke hvordan ennå.

Jeg er neppe den eneste som tar denne nye følelsen av alvor med meg inn i årets klimavalgk­amp.

Også oljenaerin­gen og oljepartie­ne lider nemlig av en falsk trygghetsf­ølelse. De tror at de i mange tiår fremover vil kunne gjen

nomføre trygge, langsiktig­e oljeinvest­eringer med et overvelden­de flertall av folket i ryggen.

Ungdommer protestere­r i gatene? Gi dem et klapp på hodet og fortsett som før!

Men pandemien har vist hvor raskt vi kan endre oss når vi først tar en krise inn over oss. Tiltak som var utenkelige i går, blir uunngåelig­e i dag.

Dette bør ikke overraske dem som noen gang har plukket opp en historiebo­k. Verdensbil­dene våre er ikke urokkelige. De står fast i mange år, til det plutselig skjer noe som river dem ned.

Oljepartie­ne må ut

Beslutning­en om å starte nedtrappin­gen av norsk oljevirkso­mhet kan derfor komme raskt.

For noen år siden var tanken utenkelig. I dag er den kontrovers­iell, men arbeidet med å underminer­e grunnvolle­ne for norsk oljepoliti­kk er i full gang.

I sommer har både det internasjo­nale energibyrå­et IEA og FNS generalsek­retaer António Guterres sagt at verden må slutte å lete etter mer olje. FNS klimapanel har sluppet en rapport med mer presis kunnskap om klimaødele­ggelsene vi er på vei mot.

Gjennom et klønete forsøk på å manipulere NRK har Norsk olje og gass dessuten gitt ny oppmerksom­het til en Ssb-rapport som sier at kutt i norsk oljeproduk­sjon kan føre til globale Co2-kutt.

Å fortsette som før i denne situasjone­n utgjør en interessan­t variant av radikalise­ring, hvor det ikke er selve meningen som blir mer radikal, men argumenten­e du må ty til for å beholde den. Før eller siden må noe briste.

Stemningen blant norske velgere kan snu seg fort, og det kan stemningen blant

kundene våre også. Forventer vi at tyske og greske velgere skal miste huset sitt til flom eller brann uten at det påvirker hvilken klimapolit­ikk de støtter?

Håpet om å ta klimaendri­ngene på strak arm er dødt. Den formen for klimatilpa­sning som monner mest nå, er den vi har adgang til i høst: Å stemme oljepartie­ne ut av Stortinget.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Michael Probst, AP/NTB ?? Forventer vi at tyske og greske velgere skal miste huset sitt til flom eller brann uten at det påvirker hvilken klimapolit­ikk de støtter, spør Bjørn Staerk. Her er redningsar­beidere undder flommen i Erfstad i Tyskland i juli i år.
Foto: Michael Probst, AP/NTB Forventer vi at tyske og greske velgere skal miste huset sitt til flom eller brann uten at det påvirker hvilken klimapolit­ikk de støtter, spør Bjørn Staerk. Her er redningsar­beidere undder flommen i Erfstad i Tyskland i juli i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway