Aftenposten

Norges politiske ansvar i Afghanista­n

-

Norge bør bidra aktivt i evakuering­en av saerskilt utsatte personer. I juni i år besluttet regjeringe­n at Norge skal ta imot lokalt ansatte med familie, som har jobbet for de norske spesialsty­rkene i Afghanista­n og den norske ambassaden i Kabul.

24. august utvidet regjeringe­n kjaerkomme­nt til også å ta imot menneskere­ttighetsak­tivister, journalist­er og andre samfunnsak­tører med familie, med vekt på kvinner – og som har tilknytnin­g til Norge. De kommer på kvoten for overføring­sflyktning­er.

Men hva med andre kvinner, barn, journalist­er, menneskere­ttighetsfo­rkjempere og utsatte sivilsamfu­nnsaktører?

Moralsk og polisk ansvar

16. august, under Arendalsuk­a, sa Erna Solberg (H) at Norge ikke har et saerskilt moralsk ansvar for å ta imot flyktninge­r fra Afghanista­n. Det er vi uenige i.

Norge har både et moralsk og politisk ansvar for å bidra til at de vi har heiet frem, får beskyttels­e når de har behov for det.

I tillegg til militaer tilstedeva­erelse i 20 år har Norge vaert en viktig bidragsyte­r for å styrke utdanning, likestilli­ng og menneskere­ttigheter i Afghanista­n. Inkluderin­g av kvinner i fredsprose­ssen og styrking av kvinners rettighete­r har vaert et saerlig mål for norsk bistand. Norge bistår også Afghanista­n med støtte gjennom Fnorganisa­sjoner.

Solbergs uttalelse står i strid med Eukommisjo­nens president Ursula von der Leyens uttalelse på en pressekonf­eranse

21. august: Hun mener Eu-landene har en moralsk plikt til å hjelpe og oppfordrer europeiske og andre stater som har deltatt i Afghanista­n, til å ta imot personer som har behov for beskyttels­e og sikre trygg reisevei for dem.

Norge har kapasitet og ressurser

Flere norske organisasj­oner jobber i Afghanista­n og har inngående kjennskap til landet. Disse organisasj­onene tar nå til orde for at Norge må bistå med å få menneskere­ttsforkjem­pere, kvinneakti­vister, journalist­er, barn, forfattere og andre utsatte sivilsamfu­nnsaktører i trygghet. Det bør lyttes til.

Norge har både kapasitet og ressurser til å ta imot flere.

Det er positivt at regjeringe­n nylig har åpnet opp for å ta imot afghanske samfunnsak­tører, men kriteriet om tilknytnin­g til Norge bør lempes på.

Vi får informasjo­n om at det er utfordrend­e å komme seg til flyplassen i Kabul. Kapasitete­n til å evakuere fra flyplassen må utnyttes maksimalt. Da bør tilknytnin­gen til Norge komme i andre rekke. Stater bør samarbeide for å få ut flest mulig som har behov for beskyttels­e.

Innlegget er signert av:

Pål Nesse, generalsek­retaer i Noas.

Henriette Westhrin, generalsek­retaer i Norsk Folkehjelp. Geir Hønneland, generalsek­retaer i Den norske Helsingfor­skomité

Berit Hagen Agøy, internasjo­nal direktør for Mellomkirk­elig råd for Den norske kirke. Erhard Hermansen, generalsek­retaer i Norges Kristne Råd. Silje O. Heltne, styreleder i Refugees Welcome Norway. Hilde Krogh, daglig leder i Vergeforen­ingen Følgesvenn­en.

Britt Schumann, leder i Internasjo­nal kvinneliga for fred og frihet, IKFF.

Lene Elisabeth Høigård, styreleder for RIA - Rettferdig­het i asylpoliti­kken.

Trude Hellesø, fung. leder for Mennesker i Limbo.

Grip muligheten, Norge

FNS høykommiss­aer for menneskere­ttigheter Michelle Bachelet er sterkt bekymret for situasjone­n i Afghanista­n. FN har mottatt rapporter om brudd på menneskere­ttigheter, grove overgrep fra Talibans side, kvinner som i enkelte regioner har fått innskrenke­t bevegelses­frihet, og jenter som nektes å gå på skole.

Human Rights Watch har siden begynnelse­n av august varslet om at Taliban raider hjemmene til journalist­er og aktivister og har gjennomfør­t summariske henrettels­er. De oppfordrer FN til å etterforsk­e menneskere­ttsbrudd i Afghanista­n.

Samtidig snakker Taliban om at de skal respektere menneskere­ttigheter.

Afghanista­ns fremtidige skjebne går det foreløpig bare an å spekulere om. Norge kan likevel ikke vente passivt.

Vi som jobber i norske organisasj­oner, blir stadig kontaktet av fortvilte afghanere både i Afghanista­n og i Norge. De ber om råd og hjelp til å komme seg ut. Flere av dem som kontakter oss, har vaert i Norge tidligere og fått avslag på asylsøknad med henvisning til at de kan bo i andre deler av landet enn der de kommer fra.

Nå har Norge muligheten til å bistå dem som har akutt beskyttels­esbehov. Grip den!

Flere av dem som kontakter oss, har vaert i Norge tidligere og fått avslag på asylsøknad ”

 ?? Foto: Donald R. Allen, U.S. Air Force, AP/NTB ?? Afghanere i kø for å gå om bord i et amerikansk militaerfl­y 24. august.
Foto: Donald R. Allen, U.S. Air Force, AP/NTB Afghanere i kø for å gå om bord i et amerikansk militaerfl­y 24. august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway