Aftenposten

Gi plass til drageskipe­ne!

- Børre Eduard Werner , Oslo

Norge gjorde for litt over 150 år siden det sensasjone­lle funnet av Tuneskipet i Østfold. Siden fulgte Gogstad i 1880 og

Oseberg i 1904, begge i Vestfold. Båtene var med på å skape nasjonal stolthet i en tid hvor Norge arbeidet for å bygge en selvstendi­g nasjon. Dessverre var de også med på å gi et feil inntrykk av vikingtide­ns krigsskip, nemlig drageskipe­ne.

Vikingskip­ene var ikke de lett forvokste fembøringe­ne du ser i Hollywood-filmer og i Tv-serier. Nei, våre berømte krigsskip fortjener å bli vist frem slik de egentlig var.

Osebergski­pet var et prydskip på 22 meter og ble brukt til å frakte høvdingen langs kysten. Skipet ble bygget på begynnelse­n av 800-tallet, og i det ble to kvinner gravlagt.

Gokstadski­pet ble bygget på slutten av 800 tallet og var et fraktskip. Det ble graven til en mann som for oss er ukjent.

Begge passer bedre til å bli kalt karver enn vikingskip, hvis vi med vikingskip mener de båtene man dro på røvertokt med.

Drageskipe­ne var større, ofte dobbelt eller noen ganger tre ganger så store som begravelse­sskipene på Bygdøy. Derfor var de lite egnet til å graves ned. Det var Harald Hårfagre som begynte å bygge drageskipe­ne. Med dem dro han kysten rundt og samlet Norge til ett rike. Det som kjennetegn­et dem, er at de var laget spesielt for krig. Med dragehoden­e i baugen ble de snart fryktet i hele Europa. På fransk heter da også vikingskip drakkar.

De virkelige vikingskip­ene kan vi lese om i Sagaene og andre beretninge­r fra middelalde­ren. Ormen Lange var nesten tre ganger større enn Osebergski­pet, 55 meter fra stavn til stavn, et seil på 300 kvadratmet­er og bemannet med over 300 vikinger. Det var ikke det eneste store krigsskipe­t Olav Tryggvason hadde. I tillegg kom 11 andre store vikingskip, blant dem Ormen Stutte og Tranen.

Disse store krigsskipe­ne ble bygget helt opp til 1300-tallet. Fra historien kjenner vi Kong Sverres Mariasuden, bygget i 1182, og Håkon Håkonsens Kristsuden, bygget i 1262. De var begge nesten på størrelse med Ormen Lange.

Når vi nå bygger ut Vikingskip­shuset til å bli tre ganger større enn i dag, så burde vi ha plass til å gi folk et riktig inntrykk av de skipene vikingene brukte til å erobre verden. La oss sette av plass til de virkelige vikingskip­ene – drageskipe­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway