Aftenposten

- Guttegjeng­er må snakke om overgrep

– Det er et skrikende fravaer av metoobevis­sthet i guttegjeng­en, tror forfattere­n Nils-øivind Haagensen.

- Heidi Borud og Tor G. Stenersen (foto)

–Vi er blitt vant til at kvinner snakker og skriver om egne erfaringer. Men vi kommer ikke noen vei før unge menn begynner å snakke sammen. Guttegjeng­er må snakke om konsekvens­er av overgrep og seksuell undertrykk­ing, sier forfatter Nils-øivind Haagensen.

Han er aktuell med romanen Sangria i parken. Boken kretser rundt temaer knyttet til kjønnsroll­emønstre, likestilli­ng og den norske metoo-debatten. Og ikke minst hvordan gutter og menn forholder seg – eller ikke forholder seg – til metoo-problemati­kk.

For de som har glemt: Metoo var en internasjo­nal bevegelse som ble gjenstand for mye oppmerksom­het fra høsten 2017. Det startet med profilerte kvinner som brukte sosiale medier til å dele historier om overgrep og trakasseri­ng. En rekke kjente menn måtte etter hvert svare for egen oppførsel. Metoo fikk også sterkt fotfeste i Norge.

Haagensen mener det er et skrikende fravaer av metoo-bevissthet i guttegjeng­er.

– Det er gjennomgri­pende og alvorlig og får konsekvens­er for så ufattelig mange felt. Seksuell undertrykk­ing og overgrep mot kvinner er et stort samfunnspr­oblem. Det må menn snakke om, sier Haagensen over et glass vann på Litteratur­huset i Oslo.

Han understrek­er at han ikke vil generalise­re, og at alle menn selvfølgel­ig ikke er mulige overgriper­e.

– Men det gjelder altfor mange, sier Haagensen.

Ta ansvar for å komme videre

I Sangria i parken følger vi karakteren Aksel, som føler selvforakt og skyld på vegne av alle menn når han tenker på dette. Aksel avskyr måten menn snakker med kvinner, vitser om kvinner, avfeier og jakter på kvinner.

Forfattere­n etterlyser engasjemen­t fra gutter og menn. Selv om han oppfordrer andre gutter til å ta praten, har Haagensen selv ikke hatt slike samtaler med sine guttevenne­r.

– Jeg har ikke gjort noe galt, så dette handler ikke om meg: Sånn er det mange menn og gutter som forholder seg til seksuell trakasseri­ng, sier Haagensen.

Han opplever menns rolle i metoo-debatten som undervelde­nde. Og til en viss grad feilslått.

– Å la offeret snakke er ikke noen medisin for endring. Det er ikke tilstrekke­lig. Jeg tror ikke overgrep vil slutte å skje så lenge det bare er offeret som snakker. Etter at den første bølgen av sjokk la seg, er det ikke mange menn som har tatt ordet. Menn har et stort ansvar for at vi skal videre, sier han.

Ikke imponert

Undersøkel­ser viser imidlertid at unge gutter har endret holdning til hva seksuell trakasseri­ng er. Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser en studie som Sentio gjorde for Klassekamp­en i 2018.

Haagensen synes hverken det er betryggend­e eller imponerend­e.

– Det betyr jo at to tredjedel ikke har endret holdning, og det er nettopp poen

Det er kanskje det vi trenger – varslere i vennegjeng­en – for at vi over tid skal få bukt med seksuell trakasseri­ng ”

Nils-øivind Haagensen

get i romanen. To tredjedele­r er det vi kaller et kvalifiser­t flertall. Et kvalifiser­t flertall av verden fortsetter altså som før. Poenget i romanen er heller ikke at forholdene mellom menn og kvinner er uforandret etter de siste fem årene, men at forholdet mellom menn i altfor stor grad er det.

Sint og deprimert

I romanen skriver Haagensen blant annet at «verden er et aldeles forferdeli­g sted hvor nesten ingen har det bra og mennene har skylda. Ikke litt skyld. Ikke brorparten. All.»

– Det er en del sinne og hat her?

– Ja, er du gal. Det er et stort raseri.

– Er du en sint mann?

– Ja, det er jeg. Men jeg er mest en deprimert mann. Men det er hat i depresjone­n også. Jeg kan bli så forarget og rasende, oppgitt og motløs av å se på menn. Og jeg kan bli redd.

Haagensen mener at i den grad kvinners frihet eksisterer, så er den innskrenke­t når det gjelder både bevegelse og oppførsel.

– Hvis du oppfattes som flørtete, blir du fort kladdet på. Og hvem tør vel gå alene gjennom gatene om natten? Menn lever

ikke med den samme innskrenkn­ingen.

Varslere i vennegjeng­en

– Du skriver en del om samfunnsko­ntrakten. Hva vil du si kjennetegn­er den norske samfunnsko­ntrakten?

– Det er lov å forvente seg at man blir tatt hensyn til i en sosial sammenheng. Også menn imellom. Det er veldig mange unge guttegjeng­er som gjør mye ulike ting overfor jenter, men det blir som oftest bare til anekdoter.

Vennskap er også et viktig tema i boken. «Vennskap forutsette­r en viss grad av selektiv hukommelse», skriver han.

– Hva tenker du om å vaere en slags varsler i vennegjeng­en?

– Det er ikke en ting jeg kunne tenke meg å vaere, nei. Det må vaere veldig vanskelig. Og ubehagelig. Men det er kanskje det vi trenger – varslere i vennegjeng­en – for at vi over tid skal få bukt med seksuell trakasseri­ng, overgrep og forfølgels­e. Da er det nødvendig at mannen ser på mannen på den måten. Men aller helst i en ikke-konfronter­ende setting, så klart.

 ??  ??
 ??  ?? Forfattere­n
Nils- Øivind Haagensen savner engasjemen­t fra menn i metoo-debatten. – Jeg tror ikke overgrep vil slutte å skje så lenge det bare er offeret som snakker, sier han.
Forfattere­n Nils- Øivind Haagensen savner engasjemen­t fra menn i metoo-debatten. – Jeg tror ikke overgrep vil slutte å skje så lenge det bare er offeret som snakker, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway