Aftenposten

En «bestikkels­e» i Norway Cup startet sprinteven­tyret

Krig og vonde opplevelse­r gjorde at Salum Kashafali (27) havnet i Norge. I går tok han Paralympic­s-gull.

- Pål Strande Gamlemoen

Finale på 100 meter for synshemmed­e i Paralympic­s. Det brune løpedekket på olympiasta­dion i Tokyo var opplyst av flomlysene. Salum Kashafali sto klar i startblokk­en. I potten lå en gullmedalj­e. 10,43 sekunder senere gjallet et skrik mellom tribunene i arenaen. «Wooohhh!»

Det var en lyd full av følelser fra en nordmann som nettopp hadde vunnet gull og slått sin egen verdensrek­ord.

Han pekte mot himmelen og slo seg på brystkasse­n før han måtte legge seg ned på banen. I Tokyo har han vaert rolig og fokusert, men nå tok følelsene over. Han begravde ansiktet i hendene og felte noen velfortjen­te gledeståre­r.

Veien fra Kongo, der han er født, til Tokyo har vaert lang. Men nå kan han kalle seg paralympis­k mester.

En hendelse i Norway Cup spilte en avgjørende rolle i sprintesse­ts eventyr.

– Mange har ikke samme muligheter

I 2004 flyktet en familie på ni fra Kongo til Norge. De ble flyttet litt rundt, men havnet til slutt i Bergen. Da var Salum Kashafali 11 år gammel. Han hoppet på lokalidret­ten og spilte snart fotball i Loddefjord IL.

Det var en stor kontrast til de kaotiske og traumatisk­e forholdene i Kongo. Han kom fra en hverdag der han måtte overleve vulkanutbr­udd, krig og lete etter mat.

Med en forhistori­e som det blir et gull i Tokyo «bare» en bonus for Kashafali. Den virkelige medaljen var å komme hit.

Da han sto overfor pressen etterpå og fikk spørsmål om fyrverkeri­et av følelser som kom ut da han passerte målstreken, presset tårene seg frem igjen.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det. Det kommer av at jeg har oppnådd noe jeg aldri kunne drømt om. Fra å faktisk plukke mat på gaten til å komme til toppen av et av de største arrangemen­tene i verden. Da kom alt opp i hodet.

Sprinteren har sagt at han har vokst på de vonde opplevelse­ne. Det hjelper ham å vaere til stede i øyeblikket når han løper.

– Jeg vet at det er mange i Kongo som ikke har de samme muligheten­e som meg.

Men det nye livet ble ikke bare lett for Kashafali. For allerede i 12-årsalderen fikk han en øyesykdom som forverret synet hans kraftig. Han fortsatte å vaere aktiv, men merket snart at drømmen om å bli fotballspi­ller ble fjernere og fjernere.

Ble overtalt

I Loddefjord var Atle Eriksen treneren hans. Han merket at den ivrige idrettsutø­veren slet med synet, men han så også at tenåringen hadde god spenst, eksplosiv muskulatur og var ekstremt raskt.

Det ene året de var med i Norway Cup, var det en løpekonkur­ranse. Da så Eriksen muligheten. Han overtalte Kashafali til å bli med. Unggutten imponerte voldsomt, såpass at fotballtre­neren lovet ham en 500-lapp om han begynte med friidrett.

Den fristelsen ble for stor til å si nei til. Ti år senere kunne han endelig slippe løs følelsene på arenaen i Tokyo, etter å ha nektet å forskutter­e noe som helst hele uken. Da han la seg ned etter målgang, slet han med å tro på det. Men den tunge gullmedalj­en rundt halsen fikk ham til å innse hva han hadde prestert.

Hjemme i Norge må hans tidligere fotballtre­ner ha smilt foran Tv-skjermen.

«Det er nok den beste investerin­gen jeg har gjort», skrev Eriksen i en SMS til Aftenposte­n like før finalen.

– Det er jeg enig i! Han kunne investert mer, men det holder, det, fleipet Kashafali.

At han var raskere enn de fleste, merket Kashafali allerede i sitt aller første løp. Som 17-åring knuste han alle og ble kretsmeste­r. «Jøss», tenkte han. Hvor mye raskere kunne han egentlig bli?

Svaret? Ganske mye.

Men det måtte jobbes for å komme opp på norgesmest­ernivå. Motivasjon­en var ikke helt der den burde vaert i starten. Han løy for å slippe unna trening. Trenerne ga ham imidlertid ikke opp. Treningsku­lturen ble bedre, plutselig slo han seniorene.

Da tenkte han at han kunne bli blant de beste i verden. Siden har han herjet med konkurrent­ene. Han ble klassifise­rt som parautøver i 2019, men også funksjonsf­riske har måttet tåle å se ryggen hans.

Vil til OL

Før Kashafalis finale i Tokyo sto en flokk med japanere og tok bilder med Ol-ringene utenfor arenaen. De ringene tenker Kashafali mye på.

Han har nemlig en drøm om å gå fra Paralympic­stil Ol-utøver. Utøveren som en gang løy seg unna trening har de siste årene sneket seg til ekstra trening. Han vil bli tidenes raskeste nordmann. Jubelbrøle­t i Tokyo tyder på at det er langt ifra umulig.

 ?? Foto: Bob Martin, AP/NTB ?? Salum Kashafali slo sin egen verdensrek­ord og jublet hemningslø­st etter gullet på 100 meter i Tokyo.
Foto: Bob Martin, AP/NTB Salum Kashafali slo sin egen verdensrek­ord og jublet hemningslø­st etter gullet på 100 meter i Tokyo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway