Aftenposten

Jobbeksper­ten – Hjelp, jeg mangler studietekn­ikk

Anne (19) har kommet inn på drømmestud­iet, men begynner å få panikk. Hvordan skal hun klare seg som student?

- Irene Bergwitz-larsen mette@manusmotiv­asjon.no

Spørsmål: Hjelp, jeg mangler studietekn­ikk! Jeg har kommet inn på det studiet jeg ønsket, men begynner nå å få panikk. Jeg kommer rett fra videregåen­de. Der klarte jeg meg bra uten større innsats og systematis­k lesing. Jeg har hørt at det er helt annerledes og mer krevende å gå på universite­tet, og jeg kan ingenting om studietekn­ikk. Jeg er redd for at jeg ikke har nok selvdisipl­in til å bli student. Hva bør jeg gjøre?

Hilsen Anne (19)

Svar: Så flott at du har kommet inn på studiet du ønsket! Dette vil nok gå bra. Følg gjerne disse seks enkle tipsene.

> Ta kurs i studietekn­ikk:

De fleste høyskoler og universite­ter tilbyr kurs i studietekn­ikk for studenter. Som fersk student kan det vaere lurt å ta et slikt kurs, for overgangen fra videregåen­de skole til høyere utdanning kan vaere ganske stor. Dette gjelder spesielt dere som har kommet lett gjennom videregåen­de, uten spesiell struktur. Studenter er overlatt mye til seg selv, og det er viktig å planlegge det du skal lese.

> Lag en langtidspl­an

Pensumet er stort, så du må ha en langtidspl­an (studiets fremdrifts­plan), ukeplaner og dagsplaner. Ved å planlegge studieprog­resjonen, blir du mer effektiv og motivert underveis, mer konsentrer­t og unngår panikk når det går mot eksamen.

> Jobb med leseteknik­ken. Leseteknik­k er viktig, og det er lurt å få oversikt over laereboken før du begynner å lese den. Det er også viktig å ta deg litt tid til etterarbei­d etter forelesnin­ger. Du kan benytte tekstmarke­ring, notattekni­kk, bruk av farger og illustrasj­oner. Finn ut hva som er til best hjelp for deg, slik at du kan utvikle din egen studietekn­ikk.

> Repeter jevnlig

Det er lurt å repetere jevnlig underveis og kanskje føre et repetisjon­sskjema med datoer for å ha oversikt over hvor du står. For å holde motivasjon­en oppe gjennom hele semesteret er det viktig å se at du har progresjon og faktisk laerer noe. Noen er skippertak­smennesker, andre jobber mer systematis­k. Uansett bør du unngå å komme i en panisk, stresset situasjon uten tid til å repetere stoffet før eksamen.

> Samarbeid med andre

Det er viktig å samarbeide med andre, følge kollokvieg­rupper og fortelle om det du har lest og laert. Dette hjelper deg med å trives og laere stoffet.

> Lag delmål

Et gjennomsni­ttlig årsstudium er på ca. 3000 sider. Dette betyr at du bør lese ca. 15 sider på en normal studiedag. Dette gir rom for at du har tid til å repetere og la stoffet modnes i deg. Lag delmål, og husk å belønne deg selv når du har nådd hvert enkelt mål.

Jeg ønsker deg lykke til med studiet og håper at du laerer deg god studietekn­ikk helt fra starten av.

Med vennlig hilsen Mette Manus

karriereve­ileder. Hun hjelper ungdom og voksne til å finne rett utdanning og yrke. I tillegg arbeider hun med omstilling i bedrifter.

 ?? Illustrasj­on: Shuttersto­ck ?? Innsender er redd hun ikke har selvdisipl­in nok til å studere på universite­tet. Hva skal hun gjøre?
Illustrasj­on: Shuttersto­ck Innsender er redd hun ikke har selvdisipl­in nok til å studere på universite­tet. Hva skal hun gjøre?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway