Aftenposten

Gaustad-tomten er ubrukelig for nytt sykehusbyg­g

- Debatt Tor I. Winsnes, arkitekt og sykehuspla­nlegger

Takk til Helse sør-øst og Oslo universite­tssykehus for at dere i to debattinnl­egg fremfører argumenter for sykehuspla­nen for Oslo. Alle ønsker nybygde sykehus i Oslo, også ny teknologi og nye behandling­sformer. Men nytt sykehus trenger en tomt, det svever ikke fritt. På Gaustad er det i dag ingen ledig byggegrunn. Den prøver Helse sørøst å trylle frem ved en omreguleri­ng. Omreguleri­ngen kan bare tvinges igjennom ved hjelp av statlig regulering etter at Riksantikv­aren har reist innsigelse mot planen, og Oslo kommune har varslet at all omreguleri­ng vil bli avvist.

Selv om det vil lykkes Helse sør-øst å overprøve det kommunale selvstyret og tråkke på et av våre viktigste kulturminn­er, Gaustad sykehus, vil tomten bli ubrukelig for sykehusbyg­g. Den er bratt, kupert og oppdelt av veier og trikkelinj­er. Det illustrert­e sykehuspro­sjektet er hverken kompakt, fleksibelt eller tilpasning­sdyktig. I tillegg blir det for smått som regionsyke­hus. Det må avlastes på Aker med Ring 3 som intern forbindels­e.

Ullevål har ideell tomt

Bygging oppå og inni dagens rikshospit­al vil gjøre sykehuset til en byggeplass i ti år. Arbeidsmil­jøet og driften vil lide. Blant annet skal helikoptre­ne i hele byggeperio­den lande i bakgården til barneinten­siven, blant spebarn som ikke tåler lyden av klikk i dørlåsen.

Ullevål sykehus har en ideell tomt som kan romme enhver utbygging i all fremtid. Oppretthol­des Rikshospit­alet som landsdekke­nde spesialsyk­ehus uten bydelsansv­ar og Aker reduseres til lokalsykeh­us bare for Groruddale­n, kan investerin­gen reduseres drastisk.

Helse sør-øst klarer ikke å samle traumatolo­gien på Rikshospit­alet, men må dele den med Aker. Et samlet multitraum­emottak, som i dag på Ullevål, er essensielt ved store ulykker. Beredskape­n og tryggheten ved en deling vil svekkes, og driftskost­naden vil gå i taket. Påstanden om at fortsatt drift av Ullevål vil øke driftskost­naden, er ikke underbygge­t. Det motsatte er mer sannsynlig.

Nytt sykehus trenger en tomt, det svever ikke fritt. På Gaustad er det i dag ingen ledig byggegrunn. ”

 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? Tomten som er planlagt til nytt sykehusbyg­g på Gaustad, er bratt, kupert og oppdelt av veier og trikkelinj­er, skriver innleggsfo­rfatteren.
Foto: Hans O. Torgersen Tomten som er planlagt til nytt sykehusbyg­g på Gaustad, er bratt, kupert og oppdelt av veier og trikkelinj­er, skriver innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway