Aftenposten

Raymond Johansen bør bygge, ikke kjefte

-

Oslos byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) smalt til mot boligbrans­jen i Aftenposte­n i forrige uke. – De skaper et inntrykk av at de er klare til å bygge så mye at overskudde­t av boliger vil presse prisene ned. Det er rent tøys, sa Johansen.

Han har et poeng. Boligbrans­jen har vaert saerdeles flinke til å posisjoner­e seg i det offentlige ordskiftet. Budskapet er at regulering­ene må bli faerre, slik at utbyggerne kan bygge nok boliger til å møte etterspørs­elen. På magisk vis er denne helkommers­ielle logikken blitt til et budskap om sosial utjevning og muligheter for flere på boligmarke­det. De største hindrene er angivelig en sendrektig kommune og for mange krav.

Det er forståelig at Johansen vil denne overforenk­lingen til livs. Boligbrans­jen er først og fremst opptatt av å selge flest mulig boliger. Om det er investorer eller ungdom som kjøper, er underordne­t.

Samtidig er Johansen veldig opptatt av hva andre kan gjøre. Han peker på staten og utbyggerne. Men Johansen kan ikke smelle seg vekk fra at også boligbrans­jen har noen poenger. Både tekniske krav og plankrav kan vaere fordyrende og forsinkend­e. Kommunens regulering­stakt har heller ikke vaert høy nok. Raymond Johansen gikk til valg på å regulere 5000 boliger i året. Det har ikke kommunen klart siden 2016.

Nå er det riktignok faktorer utenfor kommunens kontroll som driver boligprisv­eksten. Det koronadrev­ne rentefalle­t var årsaken til fjorårets sterke prisvekst heller enn akutt mangel på nye boliger i Oslo.

Men selv om det neppe er mulig å bygge seg ut av boligprisv­eksten, kan den dempes med en kontinuerl­ig høy tilførsel av boliger. Dessverre er det mange eksempler på at ting tar altfor lang tid. Ett eksempel er utbygginge­n på Filipstad. Et annet er det sagnomsust­e Gjersrud/stensrud-området i Søndre Nordstrand. Der ble det regulert naermere 12.000 boliger i 2016. Men de vil neppe bli realisert noen gang fordi det mangler gode transportl­øsninger.

Heller enn å skylde på hverandre bør boligbrans­jen og kommunen gå sammen om å få til raskere regulering­sprosesser. Å regulere nye boliger går mye tregere i Oslo enn andre byer.

Dette har mange årsaker. Én av dem er at utbyggere fremmer forslag i strid med områdeplan­en. En annen er at det i gjennomsni­tt tar ett år fra politikern­e mottar planforsla­get til det blir vedtatt.

Det er mulig å bygge boliger raskere enn i dag i Oslo. Men det krever samarbeid, ikke kjeft.

Boligbrans­jen er mest opptatt av bunnlinjen. Men det er ingen unnskyldni­ng for en treg kommune. ”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway