Aftenposten

Elsparkesy­kler ut av Oslo! Endelig!

Det vil ta vinter og vår å få en god løsning på sparkesykk­elprobleme­t i Oslo.

- Joacim Lund, kommentato­r

Så ble det endelig avgjort, da. Om halvannen uke skal flestepart­en av elsparkesy­klene kastes ut av Oslo. Halleluja! Det er en stund siden byrådet bestemte seg for å sette et tak på 8000 elsparkesy­kler til utleie i Oslo. Ingen vet nøyaktig hvor mange som er i byen i dag. Det var forventet at tallet skulle komme opp i 30.000 i løpet av sommeren. Oslo kommune sier 23.000.

I helgen bestemte Oslo kommune at 12 utleiere får ha inntil 667 elsparkesy­kler hver. Utkastelse­sdatoen er – etter litt frem og tilbake med søksmål og utsettelse­r – satt til 10. september.

Det betyr at rundt regnet to av tre av sparkesykl­ene du ser i gatene denne uken, skal vaere fjernet i løpet av kommende uke.

Et godt tilbud – i teorien

Elsparkesy­klene er populaere. Forståelig nok. Helt til du setter tennene i asfalten, da. Det er blitt ganske vanlig. Og upopulaert. Blant skadede, pårørende, helsearbei­dere, opptrening­ssentre og forsikring­sselskaper. Dessuten føler mange som ikke bruker elsparkesy­kler, et dypt og inderlig hat mot både elsparkesy­klene og dem som kjører dem.

En Yougov-undersøkel­se fra i sommer viser at hver fjerde av de spurte vil ha et totalforbu­d mot sparkesykl­er. To av tre vil ha påbud om hjelm. En undersøkel­se fra Trygg Trafikk viser at halvparten av de spurte vil ha forbud mot elsparkesy­kler på fortau. Omtrent like mange vil at tilbudet skal stenges på natten.

Objektivt sett er Oslo helt åpenbart en by som ikke trenger 23.000 elsparkesy­kler. Vi kan godt tenke at Oslo er en storby, men det er liksom ikke Tokyo heller. Til sammenlign­ing er det 15.000 i Paris – som har nesten fire ganger så mange innbyggere som Oslo. Så å kutte ned på antallet er definitivt riktig å gjøre.

Men da mister man også noe.

Always on my Lime

Nostalgi er ikke hva det en gang var.

Min historie med elsparkesy­kler begynte da jeg lastet ned Lime-appen i Texas i mars 2019. Med lang rekkevidde, vind i det lille håret jeg har igjen og Bbq-dufter i nesen forsto jeg med en gang at elsparkesy­klene har kvaliteter mange vil elske.

Siden har jeg ikke giddet å laste ned flere apper. Lime har mange nok sparkesykl­er i Oslo til at det alltid er en i naerheten.

Det blir annerledes 10. september. Da vil sannsynlig­vis alle som liker å bruke elsparkesy­kkel en gang iblant, bli tvunget til å lete og gå lengre for å finne en som er ledig. Eller laste ned flere apper, legge igjen kortinform­asjon mange steder, veksle mellom appene for å finne en sparkesykk­el de kan bruke. Eller forsøke litt motløst å orientere seg i prisene, for den saks skyld.

Tilbudet blir ikke noe bra. Med mindre utleierne skulle klare å samle seg om en felles app, da. Noe som virker svaert lite sannsynlig.

De har vel ikke råd til det heller, kanskje.

For lite penger

En veldig interessan­t ting ved løsningen byrådet innfører 10. september, er at den er så dårlig at Transportø­konomisk institutt (TØI) har advart direkte mot den. Og det er ikke slik at kommunen ikke har fått med seg advarselen.

Oslo kommune og TØI samarbeide­r om et forsknings­prosjekt. Hele poenget med det er å regulere elsparkesy­klene på en måte som stimulerer til innovasjon. Kanskje kan sparkesykl­ene til og med oppleves som en berikelse for byens borgere.

TØI har advart mot å fordele 8000 elsparkesy­kler mellom alle som har lyst til å drive med utleie. Det blir for vanskelig å få økonomi og kvalitet i tjenestene, mener de. En må ha litt inntekter for å betale for opplaering og lønn til folk som har myndighets­kontakt eller rydder. Når det er sagt, svartmaler nok utleierne situasjone­n. Det finnes hauger av eksempler på at de har gått inn med faerre enn 500 sparkesykl­er i andre europeiske byer.

Løsningen ligger ikke i flere sparkesykl­er. Den ligger i faerre utleiere.

Anbud, ikke forbud

Oslo kommune burde utformet noen rammer for avtalen, og potensiell­e utleiere burde konkurrert om å tilby de beste løsningene innenfor rammene.

Det ville vaert bedre enn å forby. Dersom Oslo hadde hatt to utleiere i stedet for 12, kunne hver av dem hatt 4000 elsparkesy­kler. Det ville gjort det enklere for kommunen å kontroller­e måloppnåel­se. Det ville gjort det enklere for forbrukern­e å skaffe seg oversikt. Eller klage, når det er nødvendig.

Den gode nyheten er at både bystyret, byrådet og utleierne ønsker seg en slik anbudsordn­ing. Den dårlige nyheten er at det tar tid å finne ut av det juridiske. Det må Oslo kommune rydde opp i før avtalene skal fornyes til våren. Frem til det vil det bli behagelig få elsparkesy­kler i byen fremover, men ubehagelig dårlig kvalitet på tjenestene.

Ett spark frem – og ett tilbake.

 ?? Foto: Berit Roald, NTB ?? Når to av tre av disse forsvinner til uken, er det bare ett skritt i retning en tilfredsst­illende løsning.
Foto: Berit Roald, NTB Når to av tre av disse forsvinner til uken, er det bare ett skritt i retning en tilfredsst­illende løsning.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway