Aftenposten

– De har reddet livet mitt

Han har vaert på privat institusjo­n i fire måneder. Han er blitt rusfri. Og han har gått opp 20 kilo. 29-åringen gir ordningen med fritt behandling­svalg mye av aeren for at han er i live.

- Tine Dommerud og Stein J. Bjørge (foto)

For ti år siden fikk Marius Erlandsen de første symptomene på panikklide­lser og angst. På et tidspunkt var han så langt nede at han var suicidal. Nå er han blitt medisinfri. 29-åringen benyttet ordningen med såkalt fritt behandling­svalg for å komme dit.

Erlandsen er ambulanses­jåfør til daglig. Men akkurat nå er han til behandling ved Hurdalsjøe­n Recoveryse­nter.

Marius Erlandsen fortalte først historien sin til Nho-nettstedet Velferdsmi­ks.

Fritt behandling­svalg-ordningen ble innført av Solberg-regjeringe­n i 2015. Det betyr at private leverandør­er kan behandle pasienter mot betaling fra staten. De private institusjo­nene må godkjennes av staten på forhånd.

Bruken av fritt behandling­svalg er blitt en het potet i valgkampen. Arbeiderpa­rtiet vil skrote ordningen. De vil heller tilbake til ordningen med fritt sykehusval­g som man hadde før 2015.

Hasjrøyk utløste angst

Det dramatiske livet begynte da han prøvde hasj som 19-åring.

– Det utløste sannsynlig­vis en eller annen trigger i angstsente­ret mitt, forklarer Erlandsen.

Han fikk medisiner mot panikkangs­ten og klarte å holde sykdommen i sjakk en god stund. Helt til det plutselig smalt like før jul i 2019.

Noen gode venner satte seg ned med ham og sa: Du har et rusproblem.

Erlandsen la seg frivillig inn på avrusning på en offentlig institusjo­n. På syv dager var han teknisk sett avvent. Men han var på ingen måte frisk. Fastlegen hans ville ikke skrive ut mer B-preparater (vanedannen­de medisiner, hvorav benzodiaze­pinene utgjør den største gruppen).

– Da måtte jeg ut på det illegale markedet for å skaffe meg medisinene. Det var lett, sier han.

Men Marius Erlandsen ville ut av misbruket. Ved hjelp av familien orienterte han seg ut mot hjelpeappa­ratet, også det private.

Lang vei frem

Ved en tilfeldigh­et ble han kjent med Hurdalsjøe­n Recoveryse­nter. Kjaeresten til en fetter hadde sett på Nrk-programmet Helene sjekker inn.

Erlandsen så på programmet i tre minutter før han forsto: Dette er behandling­en som passer for meg.

Men veien dit var kronglete.

– Jeg har snakket med leger, psykologer og psykiatere. Ingen av dem har opplyst meg om muligheten med fritt behandling­svalg.

Rettighets­pasient

For å bli en del av fritt behandling­svalg må man vaere en såkalt rettighets­pasient.

Det avgjøres blant annet på grunnlag av hvor alvorlig tilstanden er og hvilken nytte man vil ha av behandling­en. Avgjørelse­n beror på et medisinskf­aglig skjønn.

Til tross for at han hadde vaert ut og inn av poliklinik­ken og var svaert avhengig av medisiner han ville slutte med, fikk han ikke denne rettighete­n.

Et halvt år slet Erlandsen med å bli en del av fritt behandling­svalg.

Til slutt måtte han engasjere advokat. Advokaten kom gjennom systemet, og i begynnelse­n av mai var 29-åringen på plass.

 ??  ?? For ti år siden fikk Marius Erlandsen (29) de første symptomene på panikklide­lser og angst.
For ti år siden fikk Marius Erlandsen (29) de første symptomene på panikklide­lser og angst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway