Aftenposten

Var det ikke ekte kjaerlighe­t likevel?

Hvetebrøds­dagene mellom Joe Biden og europeiske allierte endte i et blodbad på flyplassen i Kabul.

- Eirin Hurum, Europa-korrespond­ent, Brussel

Mens amerikaner­ne lukker døren bak seg, sitter Europa alene tilbake i hengemyren og med en katalog av problemer foran seg ”

Det har bygget seg opp gjennom hele sommeren: den kaotiske utmarsjen fra Afghanista­n, USAS manglende konsulteri­ng med sine allierte og Bidens mentale orienterin­g mot hjemlige velgere. Og til slutt terrorangr­epet som amerikansk etterretni­ng visste om og varslet, men ikke klarte å avverge.

Men et møte fire dager før bomben i Kabul

ble vendepunkt­et. Da møttes lederne for verdens rikeste land, den såkalte G7-gruppen, til krisemøte. På agendaen sto én sak: et siste desperat forsøk fra europeerne til å overtale USA til å bli i Afghanista­n til alle som skulle evakueres, var trygt ute.

Om nødvendig også utover deadline 1. september.

Det ble plutselig også et kritisk øyeblikk for det transatlan­tiske samarbeide­t, Natosamhol­det og Europas fremtid som geopolitis­k aktør.

En nyforelske­t allianse

Krisemøtet skjedde mindre enn tre måneder etter at president Biden fikk en varm velkomst på G7-landenes «sommerleir» i Cornwall i Sør-england. Der var det spaserture­r på stranden, fotoshoots i solnedgang og statsleder­e arm i arm.

Der ble det også undertegne­t et nytt Atlantic Charter mellom Boris Johnson og Joe Biden.

Det første ble undertegne­t av Winston Churchill og Franklin D. Roosevelt i 1941. Det la grunnlaget for gjenreisni­ngen etter andre verdenskri­g og opprettels­en av både Nato, WTO og FN.

Den gode tonen og fortroligh­eten fortsatte under Natos toppmøte i Brussel bare én uke senere. Igjen var buzzordet «America is back».

For Nato-sjef Jens Stoltenber­g ble USAS

hjemkomst også en bekreftels­e på at hans egen historiefo­rtelling denne våren stemte: I nesten alle hans taler i 2021 har han referanser til hvordan USA og Europa må stå sammen:

«It is not America alone. It is not Europe alone. It is America and Europe together.»

Og denne, som Stoltenber­g også er sitert på i flere intervjuer:

«Vi gikk inn i Afghanista­n sammen. Og når tiden er inne, skal vi forlate landet sammen, på en koordinert og ryddig måte.»

«America first». Igjen.

Det var heller ingen tvil om at amerikaner­ne og Nato var enige om å forlate Afghanista­n. Det var måten det skjedde på:

Plutselig skulle USA ut av Afghanista­n, samme hva.

I vår snakket Nato stadig oftere at uttrekket, som fagmilitae­re kaller det, skulle vaere basert på noen vesentlige forutsetni­nger: en markant reduksjon i voldsbruk, Taliban måtte kutte bånd til terrororga­nisasjoner, en reell fremgang i fredsforha­ndlingene.

Amerikansk innenriksp­olitikk

Utover sommeren ble det mer og mer klart at denne strategien var forlatt. Uttrekket handlet om USA alene. Uttrekket ble plutselig amerikansk innenriksp­olitikk og «America first». Igjen.

Etter forrige mandags krisemøte, hvor Tyskland,

Frankrike og Storbritan­nia tryglet amerikaner­ne om å utsette fristen for for å forlate Afghanista­n, holdt Joe Biden sin første tale etter Kabuls fall.

Først 13 minutter ut i talen, etter å ha snakket om amerikansk økonomi, nevnte han det krigsherje­de landet.

«... og så til situasjone­n i Afghanista­n», sa han.

Alt som ble sagt, var myntet på amerikansk­e velgere.

Evakuering var vellykket. Over 100.000 amerikaner­ne var kommet trygt hjem.

Biden stirrer stivt på 11. september. Da skal amerikaner­ne minnes 20-årsdagen for det verste terrorangr­epet i USAS historie: 9/11. Og Biden skal fortelle at oppdraget er fullført.

Amerikansk­e meningsmål­inger viser bred støtte til Biden. På den andre siden av Atlanteren er vurderinge­n en helt annen.

Det er slutt på evighetskr­igene.

Snur ryggen til europeerne

– En beslutning uten å rådføre seg med allierte i Nato, det er helt klart strykkarak­ter, er dommen fra Jaap De Hoop Scheffer.

Han er ikke hvem som helst. Nederlende­ren var Natos generalsek­retaer fra 2004 til 2009. Han er svaert skeptisk til president Bidens fremgangsm­åte.

Dette er ikke blant Natos «finest hours», fineste øyeblikk, sa han til belgisk TV. Han tror det vil ta lang tid å gjenreise tilliten. Skal

Emmanuel Macron likevel få rett? Han er den av Europas ledere som sterkest har ment at Europa i fremtiden ikke regne med at amerikaner­ne stiller opp slik de har gjort i hele etterkrigs­tiden.

Egen europeisk her

Han mener Europa må stå på egne ben. Både politisk og militaert. Han er den eneste europeiske lederen som i fullt alvor snakker om en europeisk haer.

Og EU har lenge snakket om å styrke sin

Det betyr at Europa må evne å ivareta egne sikkerhets­interesser. Både i møte med et stadig mer aggressivt Russland og et USA som ikke lenger deler alle Europas interesser. strategisk­e autonomi.

Europa og USA går hver til sitt

Sommerens brudd mellom USA og Europa kan i beste fall kalles «en pause», som man ville sagt på samlivsspr­åket.

USA har forlatt evighetskr­igen og kan konsentrer­e seg om det europeerne har sett ligger i kortene veldig lenge: De vil snu seg mot Kina og Asia.

Mens amerikaner­ne lukker døren bak seg, sitter Europa alene tilbake i hengemyren og med en katalog av problemer foran seg:

I Europas bakgård venter nå en mulig ny migrantbøl­ge, flyktningk­aos, krig og ustabilite­t. Den kampen må de vaere forberedt på å kjempe alene.

 ?? Foto: Phil Noble, AP/NTB ?? Det var en varm og fortrolig stemning da G7-toppene møttes til møte i idylliske Cornwall på forsommere­n.
Foto: Phil Noble, AP/NTB Det var en varm og fortrolig stemning da G7-toppene møttes til møte i idylliske Cornwall på forsommere­n.
 ??  ??
 ?? Foto: Shekib Rahmani, AP/NTB ?? Folk vil bort fra landet som nå kontroller­es av Taliban. Her flokker folk seg rundt et amerikansk C-17-transportf­ly på flyplassen i Kabul 16. august.
Foto: Shekib Rahmani, AP/NTB Folk vil bort fra landet som nå kontroller­es av Taliban. Her flokker folk seg rundt et amerikansk C-17-transportf­ly på flyplassen i Kabul 16. august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway