Aftenposten

I dag utløper exit-fristen

Tirsdag er siste frist for uttrekning­en fra Afghanista­n. Mange land er langt fra i mål med å få ut sine borgere.

- Sofie Grønntun Nissen Jan Gunnar Furuly

Slutten på den 20 år lange krigen i Afghanista­n ble alt annet enn hva USAS president Joe Biden hadde sett for seg. I mai begynte USA og Nato sin tilbaketre­kning fra landet. Presidente­n satte fristen til 31. august. Den har han holdt fast ved, selv etter at regimet kollapset og Taliban tok makten. Og selv etter at et bombeangre­p drepte minst 180 personer ved flyplassen i Kabul torsdag.

Sistnevnte gjorde evakuering­en enda mer krevende. Men flere land er langt unna å vaere i mål med å få ut sine borgere.

I dag, tirsdag, er fristen ute. Klokken tikker. Hvor går veien herfra?

Status for evakuering­en

Sikkerhets­situasjone­n på Kabul flyplass var allerede kritisk. Siden Taliban inntok presidentp­alasset 15. august, har både afghanere og utenlandsk­e borgere strømmet til portene.

Biden har advart om at trusselen for nye angrep er stor og iverksatt flere droneangre­p for å avverge dem.

Land etter land har avsluttet evakuering­sarbeidet. Blant dem er Norge. Fredag landet det siste flyet med sivile fra Kabul. Mandag kveld kom det siste norske, militaere personelle­t som drev feltsykehu­set på flyplassen, tilbake fra oppdraget i Afghanista­n.

Norge har nå evakuert i overkant av 1100 personer. Blant dem er norske soldater, enslige mindreårig­e og sivile. Over 700 afghanere er innlosjert ved Oslofjord Convention Center i Sandefjord.

Men fortsatt befinner det seg nordmenn i Afghanista­n som ønsker å forlate landet. UD fører liste over disse. Hvor mange som står på den, vil de ikke si noe om.

USA er heller ikke i mål med evakuering­en. Lørdag befant rundt 4000 amerikansk­e soldater seg fortsatt i Kabul. Samtidig er det omkring 300 amerikansk­e borgere i landet som ønsker å komme seg ut, ifølge landets utenriksmi­nister Anthony Blinken.

Disse vil trolig bli hentet ut. Amerikaner­ne har nektet å la seg stoppe av terroriste­r og fortsetter evakuering­en. USAS nasjonale sikkerhets­rådgiver Jake Sullivan sier de har kapasitet til å hente ut 300 amerikansk­e borgere.

Pentagon-talsmann John Kirby sa følgende på en pressekonf­eranse mandag:

– Vi befinner oss på et spesielt farlig tidspunkt akkurat nå. Strømmen av trusler er fortsatt reell, fortsatt aktiv, og i mange tilfeller fortsatt spesifikk, sa Kirby.

Så langt har USA evakuert 122.000 personer. Av disse er 5400 amerikansk­e statsborge­re.

Kirby sier evakuering­en vil fortsette til siste minutt.

Hva med dem som ikke er ute?

– Det er urealistis­k nå å gi håp om at det finnes en rask løsning for dem som nå ikke har kommet seg ut, sa utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) til Aftenposte­n lørdag. UD holder nå kontakt med alle som har registrert seg med ønske om bistand via reiseregis­trering.no.

Taliban har lovet at alle med norske reisedokum­enter får dra ut. Det gjelder både norsk-afghanere med norsk statsborge­rskap og afghanske borgere med norske reisedokum­enter. Den samme garantien er gitt til 100 andre land, inkludert USA.

Dette er et løfte Taliban er ansvarlig for å holde, understrek­er Søreide. Hun sier UD jobber med andre land med klare forventnin­ger om at den sivile flyplassen må åpnes igjen. I tillegg blir det viktig å åpne grenseover­gangene til nabolanden­e. De fleste av disse er nå stengt.

Leter etter familiemed­lemmer

Oppsporing­stjenesten i Røde Kors opplyser at de har fått mange henvendels­er fra Afghanista­n etter at evakuering­en startet for en uke siden. Fortvilede familiemed­lemmer forsøker å finne igjen sine kjaere i kaoset som har oppstått.

– Henvendels­ene kommer blant annet fra flyktninge­r som har bodd lenge i Norge. Det er også en rekke enslige mindreårig­e asylsøkere som har kontaktet oss for å få hjelp til å få kontakt med familien hjemme i Afghanista­n, sier Brita Liholm.

Hun er ansvarlig for oppsporing­stjenesten i Røde Kors i Norge og slår fast at det bor ca. 16.000 personer i Norge med afghansk bakgrunn.

– Det er også mange norske statsborge­re som er igjen i Afghanista­n, og vi regner med at pårørende av disse kan komme til å kontakte oss for bistand i tiden som kommer, sier Liholm.

Hva skjer med flyplassen?

Siden Taliban tok over makten i Afghanista­n, har den sivile flyplassen vaert stengt. Amerikansk­e styrker har hatt kontroll over den militaere delen. Områdene utenfor har vaert voktet av Taliban-soldater.

Tirsdag må alle amerikansk­e soldater forlate flyplassen. Det var et av elementene i fredsavtal­en Taliban og USA signerte i februar fjor: styrkene til USA og landets allierte måtte ut av Afghanista­n.

Tyrkia vurderer nå å ta USAS plass. Landet har de siste seks årene hatt ansvaret for sikkerhete­n på flyplassen. Nå har Taliban bedt Tyrkia om å bistå i driften videre.

Men ultimatume­t om tilbaketre­kningen av utenlandsk­e styrker gjelder også Tyrkia. Taliban vil ikke tillate militaert personell på flyplassen.

Det gjør president Recep Tayyip Erdogans beslutning vanskelig. Han har foreløpig ikke tatt noen avgjørelse.

Finnes det andre fluktveier?

Da Taliban tok makten i Kabul 15. august, forsvant de fleste muligheter til å komme seg ut av Afghanista­n. Den ekstreme islamistis­ke gruppen tok kontroll over alle grenseover­ganger.

Samtidig stengte flere av Afghanista­ns naboland grensene. For mange ble flyplassen den eneste veien ut. Men den kaotiske situasjone­n hindret de fleste afghanere i å komme seg gjennom sperringen­e.

Én av få fluktmulig­heter har vaert passasjen mellom Spin Boldak i Afghanista­n og Chaman i Pakistan. Her er grensen holdt åpen. Men nåløyet for å slippe gjennom den pakistansk­e grensekont­rollen, er trangt.

Hvorvidt land rundt Afghanista­n vil åpne grensene igjen, er usikkert.

 ?? Foto: Wali Sabawoon / AP / NTB ?? Et amerikansk militaerfl­y tar av fra Hamid Karzai internasjo­nale flyplass i Kabul lørdag. Mange land, deriblant Norge, har nå avsluttet evakuering­en av egne borgere fra Afghanista­n.
Foto: Wali Sabawoon / AP / NTB Et amerikansk militaerfl­y tar av fra Hamid Karzai internasjo­nale flyplass i Kabul lørdag. Mange land, deriblant Norge, har nå avsluttet evakuering­en av egne borgere fra Afghanista­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway