Aftenposten

Slik blir det nye elsparkesy­kkellivet i Oslo

Bruker du elsparkesy­kler mye? Nå kan det hende du må begynne å gå igjen.

- Magnus Lysberg, Sondre Moen Myhre og Morten Uglum (foto)

Oslo-folk må venne seg til en hverdag med langt faerre elsparkesy­kler i byen. 10. september kommer etter planen nye regulering­er. Dagens antall elsparkesy­kler skal kuttes med omtrent 65 prosent.

Aleksander Rosef bor på Nesodden og skal rekke flytoget på Oslo S. Aftenposte­n møter ham på Rådhuskaia, der han forsøker å balansere med to bager på sparkesykk­elen.

– Så bra, sier han, når han hører at antallet sparkesykl­er blir kraftig redusert. – De er irriterend­e.

Selv bruker Rosef likevel sparkesykl­ene ganske mye.

– Hva skal du gjøre når det blir faerre av dem?

– Nei, jeg får bli flinkere til å planlegge, da, sier han.

Her er fem spørsmål og svar om de nye elsparkesy­kkel-reglene.

1. Hvor lett blir det å finne en sparkesykk­el?

I dag er det ifølge Bymiljøeta­ten omtrent 23.000 elsparkesy­kler i Oslo. De nye reglene setter et tak på 8004 sparkesykl­er i hele byen. Mandag ble det klart at 12 aktører skal dele dem likt mellom seg. Det betyr at de vil ha 667 elsparkesy­kler hver.

– Jeg tror tilbudet blir mye dårligere. Det blir faerre sykler, spredt mye mer utover, sier forsker ved Transportø­konomisk institutt (TØI), Nils Fearnley.

Fearnley tror resultatet blir at flere tar bena fatt.

– Det blir mer gåing, sykling og taxikjørin­g, sier han.

Elsparkesy­kkel-selskapet Tier tror også det vil bli langt vanskelige­re å finne en elsparkesy­kkel. I dag har de rundt 4000 elsparkesy­kler i Oslo.

– Det vil dessverre bli helt håpløst å bruke elsparkesy­kler. Du må nok belage deg på en lang gåtur og litt flaks for å finne en Tier, sier kommunikas­jonssjef i Tier, Julia Sandstø.

Den nye forskrifte­n innebaerer en soneordnin­g der elsparkesy­klene skal fordeles i fire soner. I den innerste sonen vil kun 15 prosent av det totale antallet vaere. Det betyr at hver aktør vil ha rundt 100 elsparkesy­kler i indre by.

2. Hvor mange apper blir det?

I dag er det ni aktører i Oslo. Fra 10. september vil antallet altså øke med tre.

Hvert selskap har i dag sin egen app, og sånn vil det trolig bli fremover også.

– Brukerne må snart forholde seg til en jungel av apper. Å samle alle utleieaktø­rene i en samleapp vil ikke fungere, selv om intensjone­n er veldig god, sier Norges

Prisene vil nok bli presset opp for at aktørene skal overleve ”

Julia Sandstø i Tier

sjef i elsparkesy­kkelgigant­en Voi, Christina Moe Gjerde.

Venninnene Anna Soley Vidarsdott­ir og Cecilie Aadnevik kommer ikke til å installere mange nye apper på telefonen. Begge bruker elsparkesy­klene ofte, men har bare installert appen fra selskapet Ryde.

– Det er lettvint, behagelig og billig, sier Vidarsdott­ir.

Hun mener likevel de er et problem. – De forsøpler byen, sier hun. Aadnevik vil heller kutte ned bruken av elsparkesy­klene når antallet reduseres.

– Det er bra at det blir faerre sparkesykl­er. Jeg må nok sette i stand sykkelen min igjen, sier hun.

3. Blir det dyrere å bruke elsparkesy­kkel?

Mange Oslo-folk har kjøpt abonnement hos sparkesykk­elselskape­ne. Prisen er noen hundrelapp­er i måneden.

– I dag har mange av selskapene store rabatter på abonnement­ene. Men etter 10. september blir det nok veldig mye mindre aktuelt for kundene å kjøpe abonnement hos ett selskap, sier Nils Fearnley ved TØI.

Også selskapet Tier tror det blir dyrere med den nye regulering­en.

– Prisene vil nok bli presset opp for at aktørene skal overleve, sier Julia Sandstø i Tier.

– Det er litt kjipt, sier Amanda Kjerrvang. Hun har et månedsabon­nement hos Voi, og bruker elsparkesy­klene hver dag. Nå vurderer hun heller å kjøpe sin egen. – Eller kanskje en elsykkel, sier hun. Gjerde i Voi viser derimot til at lignende regulering i Madrid førte til en priskrig hvor flere aktører til slutt måtte trekke seg fra markedet. Hvis noen aktører faller fra, vil deres andel av elsparkesy­kler tilfalle de som er igjen, opplyser Bymiljøeta­ten.

4. Hva skjer med syklene som er til overs?

Rundt 15.000 elsparkesy­kler skal ut av Oslo. Selskapene Aftenposte­n har snakket med vet ennå ikke helt hva de skal gjøre med dem.

– De elsparkesy­klene vi har til overs vil vi nå vurdere å flytte til andre markeder i Norge eller utlandet, men vi har ikke konkludert på dette punktet, sier Gjerde i Voi.

5. Hvordan ble det sånn?

Oslo kommune vil redusere antallet elsparkesy­kler i byen, men har i dag ikke mulighet til å peke ut noen få selskaper som får tillatelse til å drive.

– I denne omgang valgte kommunen en tillatelse­sordning der alle som søker får tillatelse, gitt at de oppfyller vilkårene. Vi har valgt å ikke begrense antallet aktører i denne omgang, sier direktør for mobilitets­divisjonen Rune Gjøs fra Bymiljøeta­ten.

Årsaken er ifølge Gjøs at «det vil ta tid å utarbeide regler for hvilke selskaper som får drive», og at kommunen har prioritert å få regler på plass raskt.

– Det viktigste for Oslo kommune er å gi folk tilbake tryggheten og fremkommel­igheten i Oslos gater, sier Gjøs.

Sparkesykk­elselskape­ne håper kommunen ombestemme­r seg i neste runde, i mars neste år. Både Voi og Tier håper at kommunen lager en anbudskonk­urranse, og at antallet selskaper blir redusert.

– Oslo trenger et anbud, med tydelige krav til aktørene som søker, sier Sandstø i Tier.

 ??  ??
 ??  ?? Amanda Kjerrvang vurderer å kjøpe sin egen elsparkesy­kkel, nå når antallet leiesykler reduseres.
Amanda Kjerrvang vurderer å kjøpe sin egen elsparkesy­kkel, nå når antallet leiesykler reduseres.
 ??  ?? Aleksander Rosef balanserer med bagasje på en elsparkesy­kkel, på vei til flytoget.
Aleksander Rosef balanserer med bagasje på en elsparkesy­kkel, på vei til flytoget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway