Aftenposten

Kullprisen er tredoblet

FNS generalsek­retaer har oppfordret alle land til å kvitte seg med «kullavheng­igheten». Men produksjon­en av klimaverst­ingen har økt i år.

- Anders Lang-ree Svein Olav Saeter fra E24.no

Etterspørs­elen, prisen og produksjon­en av kull har steget kraftig det siste året. Prisen på ett tonn australsk Newcastle-kull, referansei­ndeksen for store deler av det asiatiske markedet, er mer enn tredoblet det siste året. Newcastle-indeksen (NEWC) har steget fra et bunnpunkt på 46 dollar i september i fjor til å nå ligge på hele 170 dollar tonnet.

Det er den høyeste kullprisen på over et tiår.

Voldsom vekst i Kina

– Det som sannsynlig­vis driver kullprisen oppover er at forbruket av strøm vokser formidabel­t i Kina. Bare hittil i år tilsvarer veksten i termisk kraftprodu­ksjon hele Tysklands kraftforbr­uk i løpet av ett år, sier Sigbjørn Seland, sjefanalyt­iker hos Stormgeo Nena. Han påpeker at over halvparten av kraftprodu­ksjonen er kullkraft, og han forventer ikke et fall for kullprisen i naer fremtid.

– Jeg vil kanskje heller mene at det er mer sannsynlig at prisoppgan­gen fortsetter, sier Seland.

Historisk økning i Co2-utslipp

I april kom Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA) med en rapport som slo fast at verden i 2021 ligger an til å se tidenes største årlige økning i Co2-utslipp. Økningen i etterspørs­elen etter kull i elektrisit­etsproduks­jon ble pekt ut som den avgjørende driveren.

Den amerikansk­e energiinfo­rmasjonset­aten (EIA) venter videre økning i kullproduk­sjonen, og mener behovet er så stort at lagrene kommer til å bli tappet markant. De ser en 13 prosents økning i produksjon­en for 2021 sammenlign­et med i fjor.

Det er dårlig nytt i kjølvannet av en dramatisk rapport fra FNS klimapanel konkludert­e med at vi kan komme til å oppleve 1,5 grader allerede på 2030-tallet. FNS generalsek­retaer António Guterres har tidligere omtalt «utfasing av kull fra elektrisit­etssektore­n som det viktigste steget mot å nå 1,5 grad-målet».

 ?? Foto: Jianan Yu, Reuters/ntb ?? – Uten veksten i Kina, hadde du sikke sett noe i naerheten av oppgangen i kullprisen, sier sjefanalyt­iker Sigbjørn Seland hos Nordisk Energianal­yse. Bildet er fra Kina.
Foto: Jianan Yu, Reuters/ntb – Uten veksten i Kina, hadde du sikke sett noe i naerheten av oppgangen i kullprisen, sier sjefanalyt­iker Sigbjørn Seland hos Nordisk Energianal­yse. Bildet er fra Kina.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway