Aftenposten

Årets dyreste strøm

Strømprise­n i Sør-norge setter ny årsrekord mandag, og er mye høyere enn normalt på denne årstiden. – Ganske uvanlig, sier Sigbjørn Seland i Storm Geo.

- Kjetil Malkenes Hovland fra E24.no

Jeg tror aldri vi har vaert naer et slikt snittnivå for tredje kvartal som det vi ser i år ”

Det viser tall fra strømbørse­n Nord Pool. Etter at 2020 ble et uvanlig billig år, har strømmen blitt uvanlig dyr i 2021. Blant årsakene er varmt vaer med mindre nedbør og lite vind, i tillegg til et betydelig hopp i Co2-kvoteprise­ne i Europa og langt høyere priser på kull og gass.

Strømprise­n i Sør-norge er mandag i snitt på 1,06 kroner pr. kilowattim­e. På din strømregni­ng kommer det også et påslag til strømselsk­apet, elavgift, Enovaavgif­t og merverdiav­gift, samt nettleie til nettselska­pet.

– Det er ganske uvanlig. Snittprise­ne er veldig høye. Jeg tror aldri vi har vaert naer et slikt snittnivå for tredje kvartal som det vi ser i år. Så det er rekordnivå­er for årstiden, sier analytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo til E24.

Han peker på at innholdet i vannmagasi­nene er lavere enn normalt for årstiden, og at prisene også påvirkes veldig mye av Norges 17 kraftforbi­ndelser til utlandet.

– Kraftprise­n er kjempehøy i Tyskland, hvor spotprisen er enda litt høyere enn rekordnivå­ene vi ser i Sør-norge. Dermed eksportere­s det på disse kablene, og det drar opp prisen også her, sier Seland.

Bakgrunnen for de høye strømprise­ne i Europa er at produksjon­skostnaden på kull- og gasskraftv­erkene er høy, med kullpris er på høyt nivå, gasspriser på rekordnivå og Co2-priser som har steget videre til rekordnivå­er på over 60 euro pr. tonn.

– Kraftprise­n er en funksjon av dette, og det smitter også over på Norden. Saerlig siden vannmagasi­nene ikke er like fulle som vanlig, sier Seland.

– En betydelig smell

Blant dem som merker oppgangen i prisen på innsatsfak­torer som blant annet strøm er norske bønder. De får inntektene sine fastsatt gjennom landbrukso­ppgjøret, men prisen på innsatsfak­torer kan svinge mye. Fjorårets lave strømpris har nå snudd til høye priser.

– Det blir en betydelig smell, sier generalsek­retaer Anders Nordstad i Småbrukarl­aget til E24.

– Vi har estimert ekstrakost­naden til mellom 500 og 750 millioner kroner sammenlign­et med prognosen som ble lagt til grunn i landbrukso­ppgjøret. Da la man til grunn en oppgang i strømprise­n på 27,5 prosent fra i fjor, men prisøkning­en vi har sett er veldig mye høyere, sier han.

Han sier at bøndene har tatt opp prisøkning­en med staten i forbindels­e med tilleggsfo­rhandlinge­ne.

– Staten har gått med på tilleggsfo­rhandlinge­r om gjødsel og byggekostn­ader, men de vil ikke gå med på forhandlin­ger om strøm, sier Nordstad.

– Avtalen gjelder for 2022, og de påpeker at ingen kan vite hva strømmen vil koste neste år. Men vi mener det er skuffende ved et så betydelig avvik i bøndenes strømkostn­ader. Nå må bøndene dekke prisøkning­en selv, og vi er bekymret for likviditet­en, sier han.

– Men det var veldig billig strøm i fjor, så man kom billigere unna da?

– Da var det også lagt inn en nedgang i prognosene. Det er riktig at prisene svinger, og det er vanskelig å treffe riktig. Men vi mente at paragraf 2–4 i hovedavtal­en som sier noe om vesentlige endringer i forutsetni­nger også skulle gjelde for strøm. Det ønsket ikke staten, sier Nordstad.

Mye billigere i fjor

I fjor lå strømprise­ne på svaert lave nivåer. Da var det blant annet mer nedbør, og vannstande­n i magasinene var høyere.

– Det er klart, vi er vant til at prisene svinger mye. Det vil de fortsette med. Men nå har vi kombinasjo­nen av dårlig hydrologi og rekordnivå for kraftprise­ne over hele Europa. Når vi skal skifte ut kull og gass med fornybar energi, så fører det til økte svingninge­r i kraftprise­ne, sier Seland i Storm Geo.

– Venter markedet at dette nivået vil fortsette utover høsten?

– Det ventes høye priser gjennom hele høsten og vinteren. Men markedet mener at det vi ser akkurat i dag kanskje er vel høyt, og det er ventet noe lavere priser utover høsten, sier Seland.

Han peker på at høstkontra­kten for strømprise­r, som gjelder for fjerde kvartal, ligger på om lag 68 øre pr. kilowattim­e. Prisen på strøm levert i første kvartal ligger på 65 øre kilowattim­en.

Strømprise­n i Midt- og Nordnorge er fortsatt lavere enn i sør. Det skyldes blant annet begrenset overføring­skapasitet.

Vil trappe ned elavgiften

Bransjeorg­anisasjone­n Energi Norge ønsker å trappe ned elavgiften, for å kompensere for økende Co2-avgifter fremover. De mener at høye strømprise­r gjør forslaget mer relevant.

 ??  ?? Sigbjørn Seland er sjefanalyt­iker i Storm Geo
Sigbjørn Seland er sjefanalyt­iker i Storm Geo
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway