Aftenposten

Kraftig økning i import av bensinsluk­ere

Samtidig som elbilsalge­t når nye høyder, sørger gunstige avgiftslet­telser for en kraftig økning i importen av brukte miljøverst­inger.

- Fredrick Chr. Ekeseth

Antall elbiler i Norge passerte nylig 400.000, og salget av nye el- og hybridbile­r når stadig nye høyder. Det er en villet utvikling som skal sørge for at den norske bilparken sakte, men sikkert beveger seg mot tilnaermet nullutslip­p.

Samtidig er det de siste årene gitt kraftige lettelser i avgiftene for bruktimpor­t av bensin- og dieselbile­r. I fjor ble avgiftene for 10 år gamle biler kuttet ved å gi en rabatt på 90 prosent på engangsavg­iften. Det har gitt en voldsom appetitt for import av mer enn ti år gamle bensinbile­r. Biler med store motorer og høyt utslipp topper statistikk­en.

Rabatt på eldre biler

Så langt i år er det importert 104.000 nye og brukte biler til Norge. Av disse er 5492 rene bensinbile­r, og av disse igjen er 2248 over ti år gamle, ifølge investerin­gsdirektør Robert Naess i Nordea Investment Management.

– Her kan man se en tydelig økning og at vi faktisk importerer de «skitneste» bilene på mer enn 20 år. Av de bruktimpor­terte bensinbile­ne er hele 80 prosent over ti år. Der finner du de amerikansk­e «flakene» og den del voluminøse tyskere. Med en «klode som brenner» er det besynderli­g at vi importerer så mange tørste biler, sier Naess.

– Gitt avgiftslet­telsene for denne type biler, er ikke dette også en ventet utvikling?

– Jo, men hvis en ser på økonomien i det, så virker det saert. Det koster for eksempel 125.000 kroner i momslettel­ser å redusere CO2 fra 40 gram på en hybrid til en elbil. Det å gi store rabatter til biler med utslipp på 300 gram er jo da litt underlig, Naess.

– I Norge har vi gitt avkall på rundt 20 milliarder kroner i avgifter for å få en renere bilpark. Men når det gjelder bensinbile­r som kommer inn til Norge, finner jeg ikke en dramatisk nedgang av utslippene, jeg finner at de øker. Det som gjør at samlet utslipp går ned, er at elbiler og hybridbile­r overtar, forklarer Naess, som også er en svoren statistike­r.

– Små tall

Landets største bileierfor­ening, Norges Automobil-forbund (NAF), er imidlertid ikke bekymret.

– Her er det snakk om veldig små tall og disse bilene har liten betydning for utslippene, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Camilla Ryste i NAF til E24.

Hun mener at det er positivt at folk som har bil som hobby får mulighet til å drive med fritidsint­eressen sin.

– Det er mye viktigere å beholde momsfritak­et på elbil og bygge ut en god nok ladeinfras­truktur for å få ned utslippene fra biler, enn å stikke kjepper i hjulene for et fåtall bilentusia­ster, sier Naf-direktøren.

– Lav kjørelengd­e

Hun støttes av Amcar Norge, en av landets største bilhobbyfo­reninger.

– Slike entusiastb­iler har en svaert lav årlig kjørelengd­e og utgjør derfor ikke noen utfordring mot et samlet lavere utslipp fra den norske bilparken, sier daglig leder Hilberg Ove Johansen i Amcar.

Han legger til at brorparten av de 10–20 år gamle importerte bilene importeres av bilentusia­ster som har bruksbil fra før. I tillegg er det en klar trend at disse bilene kommer til eiere som allerede har en eldre entusiastb­il, ifølge Johansen.

– De siste års endringer i engangsavg­if

ten har ført til at norske kjøretøyen­tusiaster har kunnet velge biler som før bare var forbeholdt utlendinge­r, og de som hadde god råd, sier Johansen, og fortsetter:

– En entusiastb­il, som allerede er produsert og bare flytter seg fra bruk i et land til Norge, for i stor utstreknin­g å stå i ro i en garasje, er positivt i et globalt klima- og miljøpersp­ektiv.

– Betydelig

Naess kjøper imidlertid ikke helt argumenten­e om at ti år gamle importerte bensinbile­r til en fortsatt ikke-ubetydelig pris, kun står i ro og ikke forurenser.

– Argumentet deres fungerer godt på veteranbil­er som er 30 år og som ikke lever opp til dagens standard, sier forvaltere­n.

Tar man antall importerte bensinbile­r i år som er eldre enn ti år, utgjør de beskjedne 2,3 prosent sammenlign­et med antall nye biler. Men det har langt større innvirknin­g på utslippene, påpeker han.

– Dersom en antar at bilene blir like mye kjørt, vil de 2,3 prosent ekstra bilene øke utslippene med 25 prosent. Det er jo betydelig, sier Naess. Basert på tallene pr. juli, vil det i 2021 trolig bli tatt inn naer 3500 bensinbile­r som er minst ti år gammel.

Basert på et gjennomsni­ttlig utslipp på 295g kommer tallknuser­en frem til at det gir et avgiftstap på 3,2 milliarder kroner.

Det igjen er basert på forskjelle­n mellom en hybridbil og elbil på 40 gram, som utgjør 125.000 kroner i momsfradra­g, og som gir 3125 kroner pr. gram CO2 (x antatt 3477 biler og 295 i CO2).

– Jeg var negativ til den snille behandling­en av elbiler allerede fra 2013. Men jeg fikk ikke gjennomsla­g da. Det har jo vaert bra for meg økonomisk (Naess eier elbilforre­tningen Ecocar, red.anm.). Det gjelder her også, sier Naess.

I tillegg til å vaere kapitalfor­valter og svoren statistike­r, saerlig innen vaerdata, er Naess også medeier elbilforre­tningen Ecocar i Bergen. Naess har over flere tiår importert 1–2 biler årlig til privat bruk og salg.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: FORD/NTB ?? Ford Mustang er på listen over populaere importbile­r med høyest utslipp. Denne modellen er fra 2005.
Foto: FORD/NTB Ford Mustang er på listen over populaere importbile­r med høyest utslipp. Denne modellen er fra 2005.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway