Aftenposten

Jobbmuligh­etene som forsvant for generasjon covid

De unge ble rammet saerlig hardt av det vanskelige arbeidsmar­kedet under koronarest­riksjonene. Dette kan skape varige «arr».

- Erling Barth, forsker, Institutt for samfunnsfo­rskning Harald Dale-olsen, forsker, Institutt for samfunnsfo­rskning Pål Schøne, forsker, Institutt for samfunnsfo­rskning Kjersti Misje Østbakken, forsknings­leder, Institutt for samfunnsfo­rskning

Nedstengin­gen av Norge i mars 2020 gjorde at et historisk antall arbeidstag­ere plutselig sto uten jobb i løpet av noen uker. De møtte i tillegg et arbeidsmar­ked hvor antallet utlyste stillinger var falt til et lavmål.

I en ny studie har vi analysert alle de rundt 650.000 jobbutlysn­ingene som ble publisert i løpet av 2018, 2019 og 2020. Slik kan vi sammenlign­e arbeidsmar­kedet i det pandemiram­mede Norge med normaltils­tanden fra årene før.

Tallene viser grunn til bekymring for de langsiktig­e konsekvens­ene pandemien kan få for «generasjon covid», altså de unge som fullførte utdanninge­n sin like før eller under pandemien. Bekymringe­n gjelder saerlig for dem med lav utdanning.

Kan skape varige «arr»

Tidligere forskning har vist at unge er ekstra utsatt under og etter økonomiske kriser. De har større risiko for å bli arbeidsled­ige, samtidig som tilgangen på nye jobbmuligh­eter er dårligere, og konkurrans­en om de ledige jobbene øker.

Dette kan skape varige «arr» langt inn i den videre arbeidsmar­kedskarrie­ren. Blant de langsiktig­e konsekvens­ene har tidligere forskning vist økt risiko for arbeidsled­ighet, lavere lønnsvekst, langsommer­e karriereut­vikling og negative effekter på helse og velvaere.

Da koronapand­emien kom til Norge, fikk nedstengin­gen store konsekvens­er for arbeidsmar­kedet.

Etter fire uker hadde mer enn 300.000 nye arbeidsled­ige registrert seg hos Nav, enten som arbeidssøk­ende eller permittert­e.

Våre analyser viser at vi samtidig fikk en drastisk nedgang i utlysninge­n av nye jobber. I april 2020 var det 40 prosent faerre stillingsu­tlysninger enn i samme måned i 2018 og 2019.

Antallet utlyste stillinger var altså nesten halvert, samtidig som det var langt flere som konkurrert­e om de ledige jobbene som fantes.

Det kraftige fallet i utlysninge­r ble fulgt av en langsom og ufullstend­ig innhenting resten av året. Ved slutten av året var det 8–10 prosent faerre utlyste stillinger enn i samme periode i årene før pandemien.

Kommer du raskt ut i en god innstegsjo­bb etter utdanninge­n, har du lagt et solid grunnlag for den videre karrieren ”

Verst for unge under 26 år

For de unge under 26 år var virkningen­e enda sterkere. Vi har dykket ned i tallene for de 20 vanligste yrkene for denne aldersgrup­pen. Disse yrkene sysselsett­er til sammen tre av fire unge arbeidstag­ere og inkluderer blant annet butikkmeda­rbeider, assistent i helsevesen­et, barnehagea­ssistent og servitør/bartender.

I april 2020 lå antallet stillingsu­tlysninger for disse 20 yrkene hele 63 prosent lavere enn i de foregående årene.

En av årsakene til at unge ble rammet ekstra hardt finnes i to yrkesgrupp­er: Butikkansa­tte og servitører/bartendere ble hardt rammet av koronarest­riksjonene. Og her utgjør unge under 26 år så mye som henholdsvi­s 28 og 27 prosent av alle ansatte.

Når vi ser 2020 under ett, opplevde de unge et mer ustabilt jobbmarked enn andre. De ble hardere rammet i perioder med nedstengni­ng, men opplevde også en sterkere økning i antallet utlysninge­r i perioder med lettelser. I noen uker i fjor sommer var det faktisk flere utlyste stillinger i de 20 «ungdomsyrk­ene» enn i årene før.

Alt i alt opplevde likevel de unge et kraftigere fall i utlyste stillinger enn andre aldersgrup­per. Ved utgangen av 2020 var antallet jobbutlysn­inger i ungdomsyrk­ene fortsatt 23 prosent lavere enn i de tidligere årene.

Konturene av et klasseskil­le

Blant de sysselsatt­e unge er det mange som har en bijobb mens de studerer eller venter på å studere. I et karrierepe­rspektiv er det enda mer interessan­t å se på den første jobben de får etter fullført utdannelse,

Tidligere forskning har vist at unge er ekstra utsatt under og etter økonomiske kriser ”

det vi kan kalle innstegsjo­bber. Kommer du raskt ut i en god innstegsjo­bb etter utdanninge­n, har du lagt et solid grunnlag for den videre karrieren.

Når vi analyserer stillingsu­tlysningen­e for de mest typiske innstegsjo­bbene i 2020, ser vi konturene av et klasseskil­le. De vanligste innstegsjo­bbene for unge uten høyere utdanning opplevde et kraftigere fall i utlyste stillinger enn arbeidsmar­kedet i snitt.

Innstegsjo­bbene for universite­ts- eller høyskoleut­dannende opplevde et mindre fall enn gjennomsni­ttet.

Det er fortsatt mye vi ikke vet om hvordan pandemien har påvirket arbeidsmar­kedet, og hva det har å si for jobbmuligh­etene videre.

Våre analyser peker mot to funn som vi tror det blir viktig å forfølge videre:

For det første at de unge ble rammet saerlig hardt av det vanskelige arbeidsmar­kedet under koronarest­riksjonene.

For det andre at dette gjelder spesielt for unge uten høyere utdanning, noe som kan bidra til økte ulikheter i generasjon covid gjennom karrieren.

Hvor store og varige disse utslagene blir, avhenger av hvor lenge pandemien varer – men også av tiltakene som settes inn for å motvirke og forebygge skadene på de fremtidige arbeidsmar­kedsmuligh­etene til generasjon covid.

Les mer på nett

Viten er Aftenposte­ns satsing på forskning og vitenskap, der forskere fra hele landet bidrar med artikler, debatt og essays.

Du kan lese en rekke aktuelle artikler på ap.no/viten

Vil du skrive for Viten?

Vi søker forskere og akademiker­e innen alle fagfelt som vil skrive om egen forskning eller formidle aktuelt vitenskaps­stoff.

Kontakt oss på e-post viten@aftenposte­n.no

 ??  ?? Butikkansa­tte og servitører/bartendere ble hardt rammet av koronarest­riksjonene. Og her utgjør unge under 26 år så mye som henholdsvi­s 28 og 27 prosent av alle ansatte, skriver fire forskere. Bildet er tatt på Strømmen storsenter i januar.
Butikkansa­tte og servitører/bartendere ble hardt rammet av koronarest­riksjonene. Og her utgjør unge under 26 år så mye som henholdsvi­s 28 og 27 prosent av alle ansatte, skriver fire forskere. Bildet er tatt på Strømmen storsenter i januar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway