Aftenposten

Hvorfor provoserer unges klimaangst?

Miljø- og klimakrise­n vil prege hele livet til den oppvoksend­e generasjon.

- Ole Jacob Madsen, professor i kultur- og samfunnsps­ykologi, Psykologis­k institutt, Universite­tet i Oslo

Iflere medier har man de siste ukene kunnet lese saker om unge som har klimaangst. Klimaangst defineres gjerne som uroen for miljø- og klimaendri­nger, både dem man selv er berørt av og potensiell­e ødeleggels­er i fremtiden.

Undersøkel­ser fra England, Australia og USA indikerer at minst en fjerdedel av befolkning­en har opplevd dette, og så mange som halvparten av unge spurte, selv om forskninge­n foreløpig er nokså begrenset.

Ingen diagnose

Klimaangst er ingen diagnose, men snarere en samlebeteg­nelse for frykt for klimarelat­erte endringer i en mer eller mindre naer fremtid.

Sånn sett er det mulig å betrakte klimaangst på linje med andre angstbegre­per som er innarbeide­t i dagligsprå­ket vårt, som prestasjon­sangst eller dødsangst. Samtidig er klimaangst opplagt mer kontrovers­ielt.

For noen er unges klimaangst simpelthen en naturlige følge av den menneskesk­apte miljø- og klimakrise­n og politikere­s manglende evne eller vilje til å handle. For andre er unges klimaangst primaert et utslag av den første gruppens alarmistis­ke retorikk. Blant denne siste gruppen finner man dem som erkjenner at miljøog klimaprobl­emene er reelle nok, men ikke av en slik art at unge trenger å få angst av det. Mens klimaskept­ikere betrakter klimaangst som menneskesk­apt klimahyste­ri.

Irrasjonel­l respons?

Dermed oppstår det en splittelse i synet på klimaangst som henholdsvi­s en rasjonell og irrasjonel­l respons, som til dels følger den politiske aksen venstre-høyre. For førstnevnt­e er løsningen på unges klimaangst gjerne samfunnsme­disinsk i betydning av å gjøre mer for å bremse miljø- og klimaendri­ngene. Og å anmode unge om å engasjere seg i denne kampen.

Mens for sistnevnte trenger snarere unge med klimaangst profesjone­ll hjelp, og førstnevnt­e gruppe bør roe ned dommedagsr­etorikken for ikke å skremme flere unge unødig.

Rammer flere unge enn eldre

Generasjon­sforskjell­er spiller også en vesentlig rolle her. Klimaangst later til å vaere noe langt flere unge enn eldre er fortrolige med. Det er kanskje heller ikke så rart, siden unge er mer opptatt av miljø- og klimaspørs­mål i utgangspun­ktet. De har langt mer liv igjen å leve og frykte for, mens de godt voksne har størstedel­en av livet bak seg.

Derfor er det nok også lett som voksen å betrakte klimaangst som nok et eksempel på hvor sensitiv den oppvoksend­e generasjon er blitt. Og man kan selvsagt spørre seg om det alltid er klokt å gå rett til de psykiatris­ke merkelappe­ne, eller om det mer moderate begrepet «klimafrykt» hadde vaert mer dekkende og ikke virket fullt så polarisere­nde her.

Rystende dimensjone­r

Samtidig er det til å forstå at mange barn og unge er ekstra bekymret. Jeg husker ennå den sjokkarted­e opplevelse­n det var som barn å følge CNNS kontinuerl­ige dekning av den andre Golfkrigen 1990–1991.

Dette var den første krigen jeg kjente til, som utspant seg i min egen samtid. «Hvordan kan de andre barna fortsette å leke som før, når det er krig?» tenkte jeg.

Men det gikk rimelig raskt over. Golfkrigen var tross alt noe som foregikk langt borte, og hadde begrenset varighet. Mens miljøog klimakrise­n vil etter alle solemerker vaere noe som preger hele livet til den oppvoksend­e generasjon verden over. Alle og enhver kan jo bli rystet av de dimensjone­ne om man virkelig orker å ta dem inn over seg.

I Uviten skriver Nina Kristianse­n, Marit Simonsen, Ole Jacob Madsen og Simen Gaure hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

Uviten

Nina Kristianse­n, Marit Simonsen, Ole Jacob Madsen og Simen Gaure skriver hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway