Aftenposten

Sykefravae­r er en trygdefell­e

- Eivind Meland, professor emeritus ved UIB og fastlegevi­kar i Bergen

Maria Due er ung fastlege. I en kronikk i Aftenposte­n skriver hun om at hun erfarer at noen pasienter «bestiller» sykmelding og feirer oppnådd trygdestat­us.

I et svarinnleg­g underkjenn­er en gruppe leger og forskere fra NTNU/HUNT Dues erfaringer og belaerer henne om hva som er korrekt erfaringsh­orisont. De har akademisk tilknytnin­g til samfunnsme­disin.

Fastlegeor­dningen er en viktig del av velferdsst­aten. Den er i krise ved at få, og ingen unge, leger ønsker å arbeide der. Noe av forklaring­en er at kolleger opplever grenseløse forventnin­ger.

En rettighets­kultur som griper om seg, reduserer legene fra profesjons­utøvere til kelnere. Ytelsene som serveres, bidrar i liten grad til at pasientens funksjon eller helse blir bedre. Det er i seg selv undergrave­nde for motivasjon­en og arbeidsmor­alen blant fastleger.

Derfor er det skuffende at fremtreden­de representa­nter fra norsk samfunnsme­disin så iøynefalle­nde avviser unge legers egne erfaringer. Selvsagt ønsker de fleste pasienter å arbeide. Det motbeviser ikke at andre erfaringer er gyldige:

• Pasienter «bestiller» sykmelding selv om arbeidsevn­en ikke er vesentlig redusert.

• Pasienter presses over på passive ytelser av arbeidsgiv­ere som utnytter trygdesyst­emet til egen fordel.

• Pasienter forventer undersøkel­ser med avansert teknologi på tvilsomt grunnlag. Rettighets­kulturen er en felle som fører til falske positive funn, diagnostik­k av falsk sykdom, selvopptat­t kroppsfiks­ering og redusert funksjonse­vne.

De som svarte Due, bruker sammenlign­ende data fra andre vestlige land for å frikjenne den norske velferdsst­aten. Burde ikke samfunnsme­disinere i Norge vaere i stand til å reflektere kritisk over en medisinsk ideologi som er ensidig beskrivend­e, kriteriebe­stemt og kategorise­rende? Det er den i hele den vestlige verden.

Medisinen er frakoblet moralen. I medisinutd­anningen legges det liten eller ingen vekt på å vurdere hva som er tjenlig og berettiget. Slik skapes en liberal likegyldig­het som er i ferd med å marginalis­ere en voksende del av den unge befolkning­en. De forføres inn i trygde- og fattigdoms­feller med samfunnsme­disinere fra Trøndelag som heiagjeng. Det er intet pent skue.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway