Aftenposten

Den nye krigen mot terrorisme

- John Berg, major (R), forsvarsan­alytiker

USA vil fortsatt føre global krig mot terrorisme, men kommentato­rer tar feil når de tror det blir som forrige krig. Dette bør interesser­e oss også, for vår egen del. I USA har krefter nå nesten nedkjempet en spesiell form for militaerko­nservatism­e som har dominert: sterk tro på ultratekno­logi, men innenfor foreldede konsepter. Det fører nå blant annet til drastisk reduksjon i antall F-35-kampfly og at bombeflyet B1B, som det er forberedt støtte for på Ørland flystasjon, flyr mot skraphauge­n. Begge koster for mye.

Vi her i Norge tviholder på F-35 med en plan som vil smadre Forsvarets økonomi. Vi vil svi av siste rest av disponible penger på nye stridsvogn­er der teknologie­n blir ultra, men konseptet foreldet.

Konturer av fremtiden

I kampen mot terrorisme­n ser vi konturer av fremtiden i israelerne­s krigføring i Gaza. I Israel hersker fremdeles mye militaerko­nservatism­e. Det ageres dessuten med en målsetting om at angrep på israelsk jord alltid skal koste mer enn det smaker. Samtidig ser vi at israelerne utnytter ultratekno­logi til å lokalisere Hamas' lederskap, viktige operatører og viktig infrastruk­tur. Dermed kan de treffe slike mål med maksimal presisjon, midt inne i tettpakket bebyggelse.

USA har i en årrekke eliminert terroristl­edere og infrastruk­tur på samme vis, senest Is-k-ledere i Afghanista­n.

Og utviklinge­n går videre med stormskrit­t. Den vil skape stadig flere dilemmaer om hvordan regimer vil kunne lokalisere og samle informasjo­n om individer.

Tyrkerne tenker mer fleksibelt og fremtidsre­ttet enn vi g jør her i Norge ”

Foreløpig kan vi fastslå to ting: USA og Israel har solid ledelse på stater som Russland og Kina. Internasjo­nal lovgivning for å ivareta personvern vil ikke kunne demme opp for nye kapasitete­r som anses nødvendige i kampen mot terrorisme.

Og en tredje ting: Ekstremist­er som ser USAS fiasko i Afghanista­n som inspirasjo­n, vil oppdage at så enkelt er det ikke.

Tyrkerne tenker fremtidsre­ttet

En parallell tett innpå så vi da krig brøt ut mellom Armenia og Aserbajdsj­an. Russerne rykket inn på armenernes side og gjorde nok dét fordi de så for seg en lett reise.

Men Aserbajdsj­an fikk støtte fra tyrkisk ultratekno­logi, brukt innenfor et fremtidsre­ttet konsept med droner med søkeinstru­menter med sylskarpt syn, former for avansert avlytting, digital og AI (kunstig intelligen­s)-støttet situasjons­analyse med meget høyt tempo og presisjons­våpen med høy treffsikke­rhet. Russerne og armenerne tapte.

Vi får mene hva vi vil om tyrkisk politikk, og dét med all grunn. Men tyrkerne tenker mer fleksibelt og fremtidsre­ttet enn vi gjør her i Norge.

Riktig onde tunger hevder det er fordi president Recep Tayyip Erdogan har kastet halve offisersko­rpset i fengsel.

Det nye forsvaret

Det kommer ingen amerikansk­e mirakelvåp­en som vil utrydde terrorisme­n. Men Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g visste godt hva han snakket om da han uttalte at terror vil bli besvart fra avstand.

Dette vil utvikle seg raskt og bli den nye krigen mot terror.

Det vil også utvikle seg raskt og bli det nye forsvaret. Men ikke i Norge, hvis ikke en ny regjering tar lynraske og resolutte skritt.

 ?? Foto: U.S. Marine Corps/staff Sgt. Victor Mancilla via Reuters/ntb ?? Amerikansk­e styrker skulle vaere ute av Afghanista­n innen 31. august. Bildet fra Hamid Karzai internasjo­nale flyplass er tatt 26. august, i forbindels­e med evakuering­en.
Foto: U.S. Marine Corps/staff Sgt. Victor Mancilla via Reuters/ntb Amerikansk­e styrker skulle vaere ute av Afghanista­n innen 31. august. Bildet fra Hamid Karzai internasjo­nale flyplass er tatt 26. august, i forbindels­e med evakuering­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway