Aftenposten

Det jeg laerte da pappa ble evakuert fra Afghanista­n

- Student (20)

Fra hybelen min i Oslo strevde jeg med å holde kontakt med faren min idet han prøvde å forlate Afghanista­n i forrige uke. Han skulle bare dra dit for å vaere til stede i et bryllup.

Det skulle vaere festdager og familiegje­nforening til langt utpå kveldene. Isteden ble det krisehåndt­ering og lange dager med venting på telefon fra Utenriksde­partemente­t om evakuering.

Det tok nemlig ikke lang tid fra pappa landet til Taliban tok over området rundt Kabul. Kort tid etterpå tok de også over hovedstade­n hvor min familie skulle feire.

Mens pappa og familien var fanget i Kabul tusenvis av kilometer unna, satt jeg hjemme på hybelen min i Oslo og ventet på nyheter. Ventingen var lang og frustreren­de, og jeg var maktesløs. Likevel laerte jeg to ting av denne opplevelse­n, og de vil jeg gjerne dele.

Skjørt liv, skjør verden

Første lekse: Livet er skjørt. Sist jeg så pappa, var for noen uker siden da jeg spontant bestemte meg for å reise hjem for å spare penger på matbudsjet­tet. Jeg klemte ham farvel og sa «snakkes» da jeg dro.

Et par uker senere tenkte jeg tilbake på denne avskjeden og lurte på hvor lenge det skulle vaere til neste møte, eller om møtet kanskje ikke skulle skje i det hele tatt.

Heldigvis kom han hjem. Andre lekse: Tilstanden i verden er veldig skjør. Når partene i en konflikt mobilisere­r til kamp og sivile flykter, kan en krise langt borte påvirke resten av verden sterkt.

Det er ikke lenge siden vi opplevde en global nedstengin­g på grunn av et virus fra et sted enda lenger borte. Mens vi satt hjemme og irriterte oss over avlyste reiseplane­r og hverdager som ble snudd på hodet, så vi hvor avhengige vi er av den frie verdensord­enen.

Pandemien viste at støtte og solidarite­t ga oss drivkraft til å stå på videre. Afghanere står nå overfor vanskelige tider og trenger støtte og solidarite­t fra oss.

Hvilket samfunn ønsker du å leve i de neste tiårene i verden? ”

Bisarr laerdom

Jeg er takknemlig for det jeg har laert denne faele uken.

På en veldig bisarr måte har de siste dagene minnet meg på viktige ting om meg selv og min privileger­te posisjon.

Samtidig som den viser hvordan jeg i min trygge hybel i Oslo kan bli sterkt påvirket av det som skjer i et land mange tusen kilometer borte.

Vi står foran en viktig tid for Norge med stortingsv­alg rett rundt hjørnet. Størst er kanskje spørsmålet om hva vi skal gjøre med klimakrise­n, en global sak som lider av samme skjørhet som jeg har vaert så uheldig å ha erfart denne uken.

Større rolle enn vi tror

Jeg ønsker derfor å oppfordre deg som leser, til å tenke humant. Kriser finner ofte sted og i ulike former, men de krever en lignende global solidarite­t og strategisk håndtering som under koronakris­en. Hvilket samfunn ønsker du å leve i ikke bare i de neste fire årene her i gode Norge, men de neste tiårene i verden?

Norge har kanskje ikke makt til å forandre verden ene og alene, men vi har en ganske så mye større rolle enn vi innbiller oss. Hadde ikke Norge sendt inn flere arbeidere, vet jeg ikke når eller om jeg kunne ha klemt pappaen min på Gardermoen.

Aftenposte­n kjenner skribenten­s fulle identitet. Av hensyn til gjenvaeren­de families sikkerhet publiseres teksten anonymt.

 ?? Foto: 1st Lt. Mark Andries, U.S. Marine Corps/ntb ?? Evakuering på Hamid Karzai Internatio­nal Airport i Kabul.
Foto: 1st Lt. Mark Andries, U.S. Marine Corps/ntb Evakuering på Hamid Karzai Internatio­nal Airport i Kabul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway