Aftenposten

Spiller det ingen rolle om vi elever får korona?

- Emilie Owe, 15 år

Sommerferi­en er over, og elever i Oslo er tilbake på skolen på grønt nivå. Dette betyr at 1-metersrege­len ikke gjelder på skolen, og at testing kan erstatte smittekara­ntene.

De smittevern­tiltakene som fortsatt gjelder, er god håndhygien­e, avstand hvis mulig og at man skal vaere hjemme om man har symptomer. På skolen jeg går på, var det smitte allerede etter én uke, også i min klasse.

Ingen tiltak

Vi fikk beskjed om at alle måtte teste seg, og flere testet positivt. Etter å ha testet seg ut av karantene fikk man komme tilbake på skolen. Rett tilbake til der smitten var.

På skolen fortsatte alt som før. Heller ikke 1-metersrege­len gjaldt, selv om hvem som helst i prinsippet kunne vaere smittet.

Under en lignende situasjon i fjor hvor en naerkontak­t til en i klassen testet positivt, ble hele klassen sendt hjem i flere dager. Nå er det smitte i klassen, og alle er på skolen uten tiltak.

Argumentet for at skolene skal vaere på grønt nivå til tross for økt smitte, er at elevene skal få vaere mest mulig på skolen med fysisk undervisni­ng. Men min erfaring er at mange holder seg hjemme i frykt for å bli smittet på grunn av manglende tiltak. Da funker det vel mot sin hensikt?

I tillegg vil manglende tiltak føre til mer smitte og flere elever hjemme. Hvorfor skal da skolene vaere på grønt nivå til tross for økende smitte?

Føler meg utrygg

Jeg tror jeg snakker for flere unge når jeg sier at jeg føler med utrygg og lite ivaretatt av dem som bestemmer. Mange føler at de selv har ansvar for å passe på at de ikke blir smittet.

Ungdommer under 16 har heller ikke fått tilbud om vaksine. Derfor ber man om et smitteutbr­udd når man holder skolene åpne på grønt nivå. Det er som om noen andre har bestemt for meg at det ikke er så farlig om jeg blir smittet.

Noe må gjøres. Vi kan ikke fortsette på grønt nivå. Hvis ikke det kommer tiltak nå, kan situasjone­n bli mer og mer alvorlig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway