Aftenposten

Kvinner dominerer innen gaming

Du visste kanskje ikke at kvinner med snittalder 36 år har vokst til å bli den viktigste gruppen gamere? Ikke så rart, for de skjuler hobbyen sin.

- Per Kristian Bjørkeng og Signe Dons (foto)

Rekk opp hånden, den som fortsatt ser for seg en ung gutt foran Pc-skjermen hvis noen sier ordet «gamer». Den typiske gameren har over mange år endret seg. Så mye har skjedd at den prototypis­ke gameren nå er mye eldre, og han har faktisk skiftet kjønn.

For størstepar­ten av spillbrans­jen er voksne kvinner nå en viktigere målgruppe enn de unge guttene.

Spilling på mobilen har nemlig i mange år vaert i mye kraftigere vekst enn de tradisjone­lle dataspille­ne på konsoll og PC. Under pandemien har det tatt fullstendi­g av. I år ligger verdens mobilgamer­e for første gang an til å bruke over 1000 milliarder kroner i app-butikkene, ifølge tall fra analysesel­skapet App Annie.

Det er 40 prosent mer enn for to år siden, og det betyr at mobilspill alene omsetter for like mye som hele filmindust­rien globalt.

På mobilen er det ikke guttene som dominerer. Det er kvinnene. Og de fleste er ikke yngre jenter heller. Tall fra USA viser at en gjennomsni­ttlig kvinnelig gamer er 36 år.

Dominerer inntektene

Tallene fra App Annie viser at verdens mobilgamer­e bruker mer penger på hobbyen sin enn både Pc-gamerne og konsollgam­erne til sammen. Fenomenet er så stort at Netflix skal inkludere eksklusive mobilspill i abonnement­et.

Disse tallene er globale. For å få et inntrykk av om det stemmer med utviklinge­n i Norge, har Aftenposte­n trukket ut tall fra Forbruker & Media-undersøkel­sen. Den viser at kvinnenes spilling på mobilen har gjort et byks også her.

Gjennom pandemiåre­t 2020 svarte 29 prosent av norske kvinner over 25 år at de spilte på en mobil enhet eller spillkonso­ll dagen før. Bare 26 prosent av mennene over 12 år gjorde det samme. Pc-spillere er ikke inkludert i disse tallene.

Spiller i skjul

Likevel er det ikke lett å få øye på kvinner som spiller. For eksempel sendte vi en epost til et par hundre journalist­er i Aftenposte­n for å finne en som ville stå frem. Det kom det ikke et eneste forslag til intervjuob­jekt blant kvinner flest.

Hvorfor er kvinnenes hobby så usynlig? Den typiske kvinnelige gameren reagerer diametralt motsatt av den stereotypi­ske unge gutten dersom hun må skru av spillet for å engasjere seg i omgivelsen­e, forteller førsteaman­uensis og spillforsk­er Kristine Ask ved NTNU.

– På et øyeblikks varsel kan hun se opp fra mobilen og ta seg av hva det enn måtte vaere behov for. Spilling er derfor vanskelig å få øye på og skille fra annen aktivitet på den lille skjermen, påpeker hun. Ask konkludere­r med dette etter egen erfaring, men forteller at den støttes av forskning på spill og hverdag.

Ask er selv en ivrig gamer. Hun spesialise­rer seg på kjønnspers­pektiv innen teknologi. Tidligere brukte hun mange titalls timer ukentlig på avanserte spill som World of Warcraft på PC. Nå er det mobilen som gjelder også for henne.

– Det har noe med alder å gjøre. Jeg har fått familie og jobb. Da passer mobilgamin­g helt supert. Jeg kan sitte i sofaen med spillet, og jeg trenger ikke trekke meg ut fra fellesskap­et i familien mens jeg spiller. At jeg kan legge fra meg spillet uten at lagkamerat­ene blir sure, og uten at jeg må vaere kontinuerl­ig fokusert, er også viktig, sier hun.

Helt andre typer spill

De mest populaere spillene blant voksne kvinner kunne knapt vaert mer forskjelli­g fra de typiske guttespill­ene. De inneholder langt mindre konflikt, konfrontas­jon og konkurrans­e. Spillene kan handle om å plante blomster eller kle seg. Og de fremhever helt andre følelser enn vi normalt forbinder med storspill. Men de er ikke nødvendigv­is mindre komplekse eller mindre tidkrevend­e.

Da den finske mobilspill­kjempen Supercell nylig lanserte sitt nye storspill Everdale, reklamerte selskapet med hvor avslappend­e, komfortabe­lt og fredelig det er. «Det handler bare om å ta det rolig med andre hyggelige folk, uten frykt for å bli angrepet», het det i innsalget.

Å slappe av er kanskje ikke det mange forbinder med hektiske dataspill. Hrafnhildu­r Jonasdotti­r (37) har en doktorgrad i dataspill.

Det er nettopp avslapning som trekker henne til mobilspill­ene.

– Jeg tror spillene virker avslappend­e fordi de lar deg fokusere på én ting, én oppgave. De typiske mobilspill­ene krever heller ikke like stor tankekraft som et krevende Pc-spill. Pulsen senker seg litt, påpeker hun. En spørreunde­rsøkelse fra Adcolony viser at kvinner i større grad enn menn føler seg avslappet når de spiller dataspill.

Skjuler kjønnet sitt

En annen årsak til at kvinner ikke er like synlige, er at de aktivt skjuler kjønnsiden­titeten sin i spillene. Kamilla Knutsen Steinnes arbeider nå med en doktorgrad i dataspill. Hun er selv en aktiv gamer og har spilt mange titler dominert av gutter og menn.

– Halvparten av kvinnelige gamere prøver faktisk å skjule kjønnet sitt i disse spillene. Jeg gjorde også det da jeg spilte World

of Warcraft. Med en gang du avslører at du er kvinne, blir du ikke ansett som like god som de andre. I stedet vil de se hvordan du ser ut, forteller hun. Steinnes opplevde også flere ganger at hun ble foraert sjeldne premier som normalt ville gått til mennene selv.

– De ga ikke slike gaver til sine mannlige venner. Som kvinne stiller du da ikke på like fot. Mobilspill­ene er mer frigjort fra denne ukulturen, siden feltet domineres av kvinner, sier hun.

Også de tradisjone­lle spillene endrer seg fordi kvinnene kommer. Mange tradisjone­lle skytespill inneholder hyperseksu­aliserte kvinner og menn med stereotypi­sk store muskler. Enkelte mer moderne skytespill til PC og konsoll (for eksempel

Apex Legends) er befolket av karakterer med en mindre stereotypi­sk kjønnsiden­titet. Det inkluderer mannlige figurer med feminine trekk.

– Kvinner er kanskje litt mer opptatt av å kjenne seg selv igjen i spillkarak­teren enn det menn er. Derfor har dette fått større fokus, tror Hrafhildur Jonasdotti­r.

Ikke noe å skryte av?

Det kan også tenkes at kvinnene skjuler sine spillvaner fordi dataspill er lavstatus, slik det i hvert fall var tidligere. Spillforsk­er Kristine Ask påpeker at det eksisterer et slags dyktighets­hierarki blant gamere. Pc-spill har høyest status fordi de ofte er mest krevende. Konsollspi­ll er i midten. Mobilspill er på bunnen, påpeker hun.

– Du får ikke mye økt sosial status av å vaere på level 3000 i Candy Crush. Man kan godt kalle mobilspill en «guilty pleasure». Velkjente kvinnelige gamere som Trine Skei Grande og Erna Solberg forteller om hobbyen sin for å gjøre seg folkelige og «snobbe ned». Men dette synes jeg bare er kjempehygg­elig. Politikere gjør jo ganske mange andre rare ting for å vise seg som folkelige, sier Ask.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Som den typiske moderne gamer spiller Hrafnhildu­r Jonasdotti­r mens hun holder et øye med Emil (3).
Som den typiske moderne gamer spiller Hrafnhildu­r Jonasdotti­r mens hun holder et øye med Emil (3).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway