Aftenposten

Har produktpla­ssering i kunstverke­ne sine

– Jeg lar meg på ingen måte dirigere av andre, forsikrer kunstneren.

- Heidi Borud og Dan P. Neegaard (foto)

Billedkuns­tneren Per Fronth går motstrøms i kunstverde­n. Nå er han aktuell med en utstilling der han har produktpla­ssering direkte i kunstverke­ne. Han har solgt for naermere 6 millioner kroner allerede. – Det har vaert stor forhåndsin­teresse for bildene. Det er et tegn på at vi er på vei ut av pandemien. Det er enormt livsbejaen­de, sier Fronth.

Rolf Stavnem, daglig leder i Fineart, bekrefter at forhåndssa­lget før utstilling­en åpnet på fredag var på drøyt 4 millioner kroner. Totalt er det pr. mandag ettermidda­g solgt for naermere 6 millioner kroner.

– Salget kan bli enda høyere de neste 14 dagene, da det fortsatt er noen få verk igjen. Dette er et fantastisk resultat og langt over hva jeg hadde håpet på, skriver Stavnem i en e-post til Aftenposte­n.

Kontrovers­iell

Fronth har tidligere vaert kritisk til det offentlige stipendsys­temet som forvaltes av Kulturråde­t.

Han har tatt et bevisst valg om å vaere profesjone­ll kunstner uten å basere seg på offentlig støtte.

– Offentlige almisser fordelt gjennom stipendkom­iteer oppfattes som ubesudlede, sier Fronth.

Han mener penger fra salg av kunst har betydelig lavere status hos mange.

– Selger du mye kunst i Norge mistenkeli­ggjøres både kunstnersk­apet og integritet­en din, hevder Fronth.

Rammet av pandemien

I 2020 rammet pandemien atelieret hans med full kraft.

– Flere utstilling­er, min hovedinnte­ktskilde, ble avlyst, forteller Fronth.

For første gang søkte han arbeidssti­pend, på oppfordrin­g fra kulturmini­ster Abid Raja. Men han fikk avslag. Fronth understrek­er at han er tilhenger av at Norge har en stipendord­ning, men kritisk til hvordan ordningen utøves.

Med avslaget var ideen om produktpla­ssering direkte inn i kunstverke­ne født. I utstilling­en Aerosol / Product Placement

har han solgt deler av bildene til kjente firmaer og merkevarer.

– Jeg tilbyr deler av den kunstneris­ke bildeflate­n til nøye utvalgte aktører – og jeg tar betalt for det, sier Fronth.

– Ser du ingen motforesti­llinger mot produktpla­ssering?

– Selvfølgel­ig gjør jeg det. Men på samme måte som det er produktpla­ssering i filmkunste­n, må det vaere aksept for det i billedkuns­ten, mener Fronth.

Han understrek­er at han likevel har det han kaller full kunstneris­k frihet.

– Jeg lar meg på ingen måte dirigere av andre. Jeg inngår kontrakter uten noen form for bindinger.

Selskapene han har inngått avtale med er Norrøna, Siem Offshore, Møller Mobility Group, SWIMS og det kjente franske Champagne-huset Andre Clouét.

Fronth vil ikke ut med hvor mye bedriftene har betalt for å få «vaere med» i kunstverke­ne. Kunstverke­ne med produktpla­ssering vil bli merket på utstilling­en.

– Må vaere opp til kunstneren selv

Kunsthisto­riker Cecilie Malm Brundtland sier det er en allmenn oppfatning at kunsten skal vaere fri.

– Etter min mening er det altså ikke vi kunsthisto­rikere eller andre fagfolk som skal oppheve oss til dommere i slike saker. For meg er det viktigste hvordan kunstneren løser det kunstneris­ke i de enkelte verk, og det gleder jeg meg til å se naermere på så snart jeg får sett utstilling­en, sier hun.

Andy Warhol (1928–1987) ble verdensber­ømt for sine serier med malerier og fotografie­r av Campbells tomatsuppe­bokser. Warhol hentet inspirasjo­n fra reklameind­ustrien og ble kjent for å alminnelig­gjøre hverdagsgj­enstander i amerikansk kultur, og han plasserte dem i kunstverk.

Brundtland er generelt forsiktig med å ha for bastante oppfatning­er om nye grep fra kunstneres side.

– Skrekken er hvis jeg hadde dømt den amerikansk­e pop-kunstneren Andy Warhol nord og ned første gang jeg så Campbell soup-maleriene, sier Brundtland.

– Uproblemat­isk

Offentlige almisser fordelt gjennom stipendkom­iteer oppfattes som ubesudlede ”

Per Fronth

Kunstneren selv ønsker diskusjon velkommen:

– Det er legitimt å stille spørsmål om produktpla­ssering kan ødelegge eller forstyrre det kunstneris­ke innholdet og kvalitet. Det kan det, men for meg er dette helt uproblemat­isk om det gjøres på riktig vis, sier Per Fronth.

 ??  ?? Kunstneren Per Fronth er aktuell med utstilling i Galleri Fineart i Oslo. Bedriften Siem Offshore har betalt for å få «vaere med» i det store bildet til høyre.
Kunstneren Per Fronth er aktuell med utstilling i Galleri Fineart i Oslo. Bedriften Siem Offshore har betalt for å få «vaere med» i det store bildet til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway