Aftenposten

Ikke verdt ventetiden

Han setter ikke lenger dagsorden i hiphop.

- Peder Ebbesen

«Hovmod står for fall.» Det er et nesten for lett ordtak å ta i bruk for å beskrive Kanye West. Han har gjennomfør­t tidenes mest dramatiske opptakt til et album med sitt Donda. Nå som det endelig er ute, er det vanvittig frustreren­de at det skuffer så mye som det gjør.

Som artist, produsent, rapper og popkulture­lt fenomen har Kanye West utfordret oss siden han debuterte med College Dropout i 2005. Musikkatal­ogen hans er full av klassikere, og han er en av de mest sentrale skikkelsen­e i moderne hiphop.

Ja, det er praktisk talt umulig å ha annet enn høye forventnin­ger. Selvfølgel­ig fordi albumet har vaert komisk hausset opp, men også fordi Kanye har utgivelser bak seg som står som evige påminnelse­r om hvor bra han faktisk kan vaere.

Er Donda verdt ventetiden? Svaret er et uforbehold­ent nei.

Ikke lenger foran trenden

Det første som frustrerer, er hvordan Wests produksjon­er og beats ikke bryter nevneverdi­g med samtiden. Store deler av Donda høres ut som det er tilpasset mange av de unge gjestearti­stene som krydrer albumet, spesielt Playboi Carti, Roddy Ricch og Lil Durk og deres ulike blikk på dagens rap.

Tidligere har Kanye West blåst oss av banen med sin innovasjon som produsent. For eksempel på det polarisere­nde, men geniale Yeezus (2013) eller det universelt hyllede My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010). En bauta av et album med en tydelig visjon og plan som gjorde at den lange spilletide­n føltes nødvendig.

Et langt album kan vaere fint, det, om det er konsist og vel satt sammen. Her er det nesten ufattelig at en tilsynelat­ende perfeksjon­ist som Kanye West ikke har klart å kuratere en låtliste eller faktisk klart å velge noe vekk!

Det er ekstremt langt mellom minneverdi­ge produksjon­er, basslinjer, samples og beats på Donda, som varer i groteske 1 time og 48 minutter.

Her får vi presentert et potpurri av Kanye West. Gospelinsp­irerte «Believe What I Say» er en melodiøs og lettsindig låt som minner om tidlig karriere. Den er lett å svelge og en slags tidskapsel inn i Wests diskografi. Til stede er også plenty av gospeleste­tikken som preget Jesus Is King (2019) og hans mange samarbeid med gospelkore­t The Sunday Service Choir.

Musikken kan ikke lenger forsvare egoet

Før albumslipp­et har det vaert like mange lyttefeste­r som det har vaert kontrovers­er. En av de groveste er inkluderin­gen av sjokkrocke­ren Marilyn Manson og rapperen Dababy. Manson er under etterforsk­ning for flere seksuelle overfall. Dababy er blitt droppet av samarbeids­partnere og festivaler for hatske uttalelser mot Lgbtq+samfunnet.

Begge gjester «Jail pt 2», som ironisk nok er en av de mest engasjeren­de låtene på dette 27 låter lange albumet. Det er likevel komisk hvor mye inkluderin­gen av disse oser av sjokkfakto­r og fremstår like patetisk som fengende.

Kanye West har mediene i sin hule hånd. Når han sier hopp, sier musikkbran­sjen: Hvor høyt? Som promotør flytter Kanye stadig grenser, men som artist er han nå bare med på turen.

En frustreren­de fadese

Donda byr på få høydepunkt­er. De gravalvorl­ige «Jesus Lord» og den 11 minutter lange «Jesus Lord pt 2» er to av dem. Dette er tekstuelt tunge låter om politikk, religion og rasisme. De vekker noe i lytteren, godt hjulpet av gjestevers fra Jay Electronic­a, som imponerer med sine mange historiske referanser og skarpe fortellers­til.

Kanye Wests tiende album er en enormt frustreren­de fadese. Selvhøytid­elig og pompøst er synonymt med Kanye, men det var liksom greit så lenge han leverte musikk av høy kvalitet.

Donda er ikke et album som rettferdig­gjør prosessen, ventetiden eller mannen selv.

 ?? Foto: Evan Agostini / Invision ?? Kanye West slipper nå, endelig, sitt tiende studioalbu­m. Det skuffer stort, mener vår anmelder.
Foto: Evan Agostini / Invision Kanye West slipper nå, endelig, sitt tiende studioalbu­m. Det skuffer stort, mener vår anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway