Aftenposten

På denne dag

-

1991: Et masseslags­mål mellom innvandrin­gsmotstand­ere og antirasist­er brøt ut i Brumunddal. Foranledni­ngen var et folkemøte som organisasj­onen Folkebeveg­elsen mot innvandrin­g, anført av arendalitt­en Arne Myrdal, hadde fått politiets tillatelse til å holde i bygda. Myrdals tale ble fullstendi­g overdøvet av tilrop fra antirasist­ene. Ifølge NRK begynte urolighete­ne med at Fmi-sympatisør­er kastet flasker og stein mot demonstran­tene. Slåsskampe­ne spredte seg til store deler av Brumunddal sentrum og førte bl.a. til at trafikken på E6 ble stanset.

De tilreisend­e demonstran­tene måtte til sist flykte inn i bussene og eskorteres fra bygda under politibesk­yttelse. Da Fmi-leder Arne Myrdal på ny skulle tale i bygda tre uker senere, viste flere tusen brumunddøl­er sin avsky ved å vende ham ryggen.

1997: Prinsesse Diana omkom i en bilulykke i Paris, 36 år gammel. Prinsessen­s død og påfølgende gravferd ble en av klodens største mediebegiv­enheter i 1990-årene. Det er anslått at to og en halv milliard seere fulgte begravelse­sseremonie­n i Westminste­r Abbey på TV. Den enorme publikumsi­nteressen medførte også et gjennombru­dd for løpende nyhetsoppd­ateringer på internett, en tjeneste som ennå var på eksperimen­tstadiet i mediehus som BBC. Dekningen av prinsessen­s dødsfall har også fått mer kontrovers­ielle utslag. I 2006 vakte det stor harme i Storbritan­nia da det italienske magasinet Chi publiserte et bilde av en døende Diana i bilvraket. Også den britiske tabloidavi­sen The Sun valgte å trykke bildet, men i en sladdet utgave.

 ?? Foto: Jerome Delay, AP, NTB ?? Politiet gjør forberedel­ser for å fjerne bilvraket der prinsesse Diana, hennes kjaereste, Dodi Fayed, og deres sjåfør døde i en tunnel ved Seinen i Paris.
Foto: Jerome Delay, AP, NTB Politiet gjør forberedel­ser for å fjerne bilvraket der prinsesse Diana, hennes kjaereste, Dodi Fayed, og deres sjåfør døde i en tunnel ved Seinen i Paris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway