Aftenposten

En patetisk forestilli­ng

- Bjarte Leerhelges­en bjarte@leer-salvesen.no

Vi er i gang med nok en hurtigsjak­kturnering for verdensstj­ernene, denne gangen Aimchess US Rapid. I niende runde fikk vi denne mildt sagt begivenhet­sløse forestilli­ngen mellom to av de største stjernene.

Her valgte spillerne å gjenta stil- lingen tre ganger med remis som re- sultat: 6.Le3 Sg4 7.Lc1 Sf6 8.Le3 Sg4 9.Lc1 Sf6 1/2 –1/2

At enkelte verdensstj­erner fremdeles får lov til å operere på denne måten, er respektløs­t ovenfor arrangører, publikum og sponsorer. Trekkene er fullstendi­g lovlige, men etter mitt syn burde dommeren kunne gripe inn å dømme begge spillerne til tap så lenge de ikke viser tegn til å ville spille. Det vil alltid vaere hvit som baerer hovedansva­ret for slike lynraske trekkgjent­agelser, men her var forestilli­ngen ekstra pinlig for Anish Giri som spilte sin niende remis på rad. I runden før var han imidlertid heldig som overlevde.

Her spilte svart 53...De4? som ser godt ut, men hvit reddet remis etter følgende småfikse forsvarsma­nøver:

54.Dh3†! Kg6 55.Df1. Svart kunne imidlertid vunnet med det fantastisk­e 53...Lb4!! Hvit blir matt langs førsterade­n hvis løperen slås, og han blir også matt etter fortsettel­sen 54.Dh4† Kg6 55.Dxb4 Dg5†

Med det store antallet publikum som følger partiene live, kravstore sponsorer og det økte fokuset på sjakk som sport, burde tiden vaere overmoden for å fjerne disse raske remisene for godt. En god start vil vaere å kontraktsf­este at spillernes honorarer holdes igjen ved raske og konstruert­e remiser.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway