Aftenposten

Vår drøm om å skape demokrati i Afghanista­n var aldri noe annet enn et korthus ”

- Carsten Jensen, forfatter

Korthus utsettes ikke for erosjon. De brytes ikke ned av tiden. De velter plutselig. Et knips med fingrene, og de er borte. Katastrofe­r rammer sjelden bygninger med solide fundamente­r. Katastrofe­n er korthusets annen natur, den skrøpelige konstruksj­onens uunngåelig­e endelikt i kollaps. Vår drøm, og det var bare en drøm, om å skape demokrati i Afghanista­n, var aldri noe annet enn et korthus.

Jeg var i Kandahar tidlig i januar 2002, Talibans hovedkvart­er, som var falt firefem uker tidligere. På gaten står skjeggete menn med tunge ansikter og store turbaner.

«Vet du hvem de er?» spør min afghanske fikser som jeg har leid i Quetta, hovedstade­n i den pakistansk­e provinsen Baluchista­n. «Det er de som var talibanere til i går. Og vet du hva de gjør? De venter på at dere skal gjøre en feil.»

Om natten skriver de detroniser­te talibanern­e på murene: «Vi vender tilbake.» De vet at amerikaner­nes invasjon og ambisjonen­e om å bygge et demokrati i Afghanista­n, er et korthus.

Og knipset med fingrene kommer. Det tar tjue år. Men det kommer.

På besøk hos Talibans leder

Utenfor Kandahar besøker jeg den compounden der Talibans stifter og leder, den enøyde mulla Omar, holdt til. Han har nettopp flyktet til Pakistan på baksetet av en motorsykke­l. Murene som omgir den befestede leiren, er utsmykket med store freskoer av fjellandsk­ap og skogssjøer med lotusbloms­ter og nøkkeroser. Nå står de med gapende granathull, og freskoene ligger spredt på bakken. Et nøkkeroseb­lad her, en lotusbloms­t der.

Mulla Omars tidligere vakter er der fremdeles. Han var en god mann, sier de til meg. Mulla Omar var bare kommet i dårlig selskap. De tenker på Osama bin Laden, som fra en av sine treningsle­irer i Afghanista­n planla angrepet på Pentagon og New Yorks tvillingtå­rn. Senere leser jeg at mulla Omar har sagt om Osama bin Laden at han var som et fiskebein i halsen. Men gjestevenn­skapet bandt sammen. Og også den felles fortiden som mujahedin i krigen mot russerne.

De tidligere livvaktene viser meg rundt i mulla Omars hus. Jeg får lov til å sitte i sengen hans. Jeg ser kjøkkenet hans. Og jeg ser en ting til: en tynn sprekk i det hvitkalked­e taket. Bygningen har fått en fulltreffe­r av et amerikansk cruisermis­sil, og det er all skaden som er skjedd. Litt kalk har drysset ned, en tynn sprekk som litt hvitmaling igjen kan gjøre usynlig.

Vaktene tar meg via en stige opp på hustaket som består av et tre meter tykt sandlag blandet med tømmerstok­ker og traktordek­k. Det ødeleggend­e støtet fra missilet er blitt absorbert av denne dynen av sand, tømmer og dekk, som er like sindig konstruert som den er enkel. De viser meg stedet der cruisermis­silet rammet. Der er det en fordypning i sanden. Traktordek­kene og tømmerstok­kene er blitt kastet litt rundt. Intet annet.

Mulla Omars hus er ikke noe korthus. Forstår jeg betydninge­n av det jeg ser? Ikke helt.

Tror de er vegetarian­ere

Jeg er ankommet Afghanista­n som skeptisk til den amerikansk­e invasjonen. Jeg har lest den indiske forfattere­n Arundhati Roys skarpe avstandtag­en fra invasjonen. Hun hefter seg ved en detalj som hun synes sier alt. Det synes jeg også. Det amerikansk­e militaeret har i dagene opp mot invasjonen kastet ut pakker med mat over Afghanista­n. Maten er vegetarisk. De tror at afghanerne er hinduer og ikke spiser kjøtt. Men som Arundhati Roy stillferdi­g påpeker, bor hinduene to tusen kilometer lenger øst, i India.

Jeg tenker som hun at så uvitende mennesker ikke har rett til å diktere fremtiden for et land de ikke kjenner. Likevel forlater jeg Afghanista­n som tilhenger av invasjonen.

Jeg snakker med mange mennesker fra mange samfunnsla­g, og de sier alle det samme. De er takknemlig­e overfor Taliban som har skapt orden og sikkerhet i et borgerkrig­sherjet land. Men de er samtidig lei av Taliban som blander seg i alle livets forhold, forbyr musikk, undertrykk­er kvinnene, og påbyr en bestemt skjeggleng­de for mennene.

En ung kvinne som jeg møter på et nystartet kurs i engelsk i Kabul, vil utdanne seg til kamppilot. Her er en kvinne som våger å drømme. Det går opp for meg at burkaen kan vaere både et fengsel og en puppe. Et nytt liv er på vei.

Jeg synes ikke at jeg skal gjøre meg klokere på Afghanista­n enn afghanerne selv, så jeg legger skepsisen til side og deler deres begeistrin­g over invasjonen. Et vindu mot verden er blitt åpnet. Noe nytt og bedre er i vente. Det tror de på. Det ender jeg også med å tro på.

Som Dresden i 1945

Et syn har brent seg fast på netthinnen min. Det er ankomsten min til Kabul en

Krigens mektige talsmenn har enten talt mot bedre vitende, eller eventuelt av kriminell uvitenhet ”

januardag i 2002. Det er som å kjøre inn i Dresden en februardag i 1945. 80 prosent av Kabul er ruiner.

Her og der er det rester av husrekker som vitner om at her lå det en gang en gate. Solide bygninger står fortsatt, gjennomhul­let av granater. I disse dager forstår jeg at det er om å gjøre å demonisere Afghanista­ns nye makthavere, at Taliban herjet og ødela Kabul. Men det gjorde de ikke. Slik så byen også ut da Taliban kom til makten i 1996. Det var våre nye allierte, krigsherre­ne fra Nordallian­sen, som hadde lagt sitt eget lands hovedstad øde i innbyrdes maktkamper. Våpen manglet de afghanske krigsherre­ne aldri midt i fattigdomm­en. Jo mer fundamenta­listiske de var, jo større var donasjonen­e fra USA den gang de kjempet mot de sovjetiske okkupanten­e. Også Afghanista­ns nest største by, Kandahar, lå delvis i ruiner. Men det var det de sovjetiske bombardeme­ntene som hadde ansvaret for.

Hele kvartal i Kandahar lignet et erodert ørkenlands­kap. Det er en ruinmark Taliban overtar når de griper makten i 1996. De har hverken ressurser eller tilstrekke­lig erfaring til å gjenoppbyg­ge sitt ødelagte land. De må nøye seg med å skape ro og orden blant ruinene.

Det går noen år uten nytt fra Afghanista­n, og intet nytt forekommer oss å vaere godt nytt. Etter sitt sviende nederlag i 2001 har Taliban rakt hånden frem til forsoning. Det var slik de selv hadde erobret landet på rekordtid, uten den store blodsutgyt­elsen, i et land som i forveien var svekket av blodtapet gjennom halvannet tiår med bestialsk krig. Først den sovjetiske invasjonen, så borgerkrig­en mellom stridende krigsherre­r.

Taliban brukte brutal makt når fiender nektet å overgi seg, men ellers hadde de forhandlet seg hele veien opp gjennom Afghanista­n inntil en håndfull krigsherre­r, den såkalte Nordallian­sen, hardnakket holdt ut i en smal fjellforma­sjon.

Den slagne fiendens tilbud om forsoning blir avvist av seierherre­ne. En fremstrakt hånd er et direkte adgangspas­s til Guantánamo, der amerikaner­ne i årevis holder fanger fra krigen mot terror isolasjons­fengslet uten rettergang.

Vestens første tabbe

Så går Taliban under jorden og omgruppere­r. I historiesk­rivningen, men også i de militaere strategien­e, blir Taliban fra nå av klassifise­rt som en terrorgrup­pe som ikke skiller seg fra Al-qaida, som sto bak 11. september. USAS nye venner, krigsherre­ne fra Nordallian­sen, som får ansvaret for gjenoppbyg­gingen av landet, er de samme krigsherre­ne som ikke bare hadde pulveriser­t Kabul, men også enhver ro, orden og anstendigh­et.

Her ligger Vestens første, fatale feiltagels­e i Afghanista­n. Vi tror at Talibans fiender er det afghanske folks venner, og så gir vi makten til ryggesløse, lovløse menn.

Men hvem skulle vi ellers ha alliert oss med? Den afghanske middelklas­sen befant seg blant de fem-seks millioner flyktninge­r i nabolanden­e Iran og Pakistan – eller for noen få heldiges vedkommend­e i Vesten. Sjakkbrett­et var nesten tomt for brikker, og i vår innbilte overlegenh­et ga vi oss ikke tid til å laere å kjenne spillets regler.

Det oljerike Irak, som var mer interessan­t enn det ressursfat­tige Afghanista­n, ble invadert med forfalsked­e opplysning­er om Saddam Husseins enorme lagre av masseødele­ggelsesvåp­en som alibi. Overbevist om demokratie­ts uimotståel­ige tiltreknin­gskraft overlot vi Afghanista­n til seg selv i en utopisk tro på at afghanerne automatisk ville ende som frie, glade forbrukere, enhver opplyst menneskehe­ts selvfølgel­ige mål.

I 2006 kommer Taliban sterkt tilbake, og Nato er nå i krig. Også Danmark må innse det. Vi kunne ha valgt å utstasjone­re troppene våre i en av de fredelige provinsene i det nordlige Afghanista­n hvor Taliban ikke hadde noen nevneverdi­g tilstedeva­erelse.

Bush og Fogh Rasmussen

Men vår lokale krigsherre, den kynisk kalkuleren­de statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen, mente om seg selv at han var president George W. Bushs fortrolige, og han gikk dessuten med planer om å bli Natos neste generalsek­retaer. Derfor falt valget på Helmand, den mest voldelige provinsen i Afghanista­n.

Sverige og Norge, som valgte nordlige provinser, led tap på henholdsvi­s seks og ti soldater. Danmark, derimot, mistet 43 liv, og det var det en grunn til.

I 2009 er jeg i Helmand for Dagbladet Informatio­n. Jeg tilbringer 14 dager sammen med danske soldater og vender desillusjo­nert tilbake, også i skuffelse over de danske mediene som dekker den uten annen ambisjon enn rollen som patriotisk klakør.

Patruljene utenfor sterkt befestede Camp Price ligner måneeksped­isjoner. Det mangler bare oksygenfla­sker for å befeste inntrykket av et ytterst fiendtlig miljø der mennesker ikke kan ferdes uten å ta ekstreme forholdsre­gler. Soldatene transporte­res ofte rundt i helpansred­e, 14 tonns tunge såkalte personellc­ontainere på planet av svaere MAN Sx-lastebiler som selv veier 22 tonn. Det er ingen vinduer i con

tainerne. Omgitt av 36 tonn armert stål ser soldatene landskapet gli forbi på skjermer i ryggen på setet foran.

Den siste måneden før jeg ankom, har Gruppe 6 mistet fem soldater, to i et bakholdsan­grep, tre til en bombe langs veikanten. Ikke desto mindre fastholder soldatene jeg snakker med, i anstrengt optimisme, at alt går bra.

Ler hånlig

Britiske soldater ler hånlig når jeg refererer danskenes holdning. De tar meg med til et kart fylt med grønne punkter. Det angir alle de 56 veikantbom­bene som var blitt lokalisert de siste ukene. En afghansk tolk trekker meg til side. «Det dere gjør her, er fullstendi­g ubetydelig. Dere kontroller­er byene og highwayen. Taliban kontroller­er landsbyene, og det er det som teller.»

Det blir ikke drept flere dansker mens jeg er der, men det britiske flagget er senket på halv stang i tre dager, og britene mister da også 457 mann i løpet av utstasjone­ringen i Helmand.

Danske offiserer hevder i Jacob Svendsens og Lars Halskovs bok Et land i krig at de har drept omkring 3000 mennesker i sitt ansvarsomr­åde, som har omtrent 70.000 innbyggere. Det er ca. 5 prosent av befolkning­en, et rystende tall som tåler sammenlign­ing med president Putins masseterro­r mot utbryterre­publikken Tsjetsjeni­a i 1990-årene.

Et mer edruelig skjønn kommer fra Afghanista­n-kjenneren Nagieb Khaja, som anslår at tallet på drepte lokale personer ligger på omkring 1000. Det betyr i sin tur at det neppe har vaert noen i det danske ansvarsomr­ådet som ikke har hatt kjennskap til en av de falne.

I Danmark ga politikere og presse i naert samarbeid det inntrykket at våre utsendte soldater var barnehagep­edagoger som var kommet til Afghanista­n for å hjelpe skolejente­r over veien.

Soldatene forklarer meg enstemmig at talibanern­e de kjemper mot, alle er utlendinge­r fra Pakistan eller Tsjetsjeni­a. Den britiske språkoffis­eren Mike Martin, som i en periode på fire år intervjuer Helmands innbyggere, slår i sin bok An Intimate War fast at 95 prosent av talibanern­e er lokalt rekruttert.

Danskene er på månen, og i sin uskikkethe­t og uvitenhet skyter de på alt som ser fiendtlig ut, i den tro at talibanern­e er terroriste­r som, hvis de ikke blir nedkjempet i Helmand, en dag vil stå på Nørreport Station iført turban og en ryggsekk fylt av sprengstof­f.

Den mest varige løgnen

Det er den mest varige løgnen vi er blitt fortalt om krigen i Afghanista­n, nemlig at Taliban var en massebeveg­else av terroriste­r som bare drømte om å bringe Vesten på kne med bombespren­gninger på hvert gatehjørne.

Vi var nødt til å skyte løs på landet deres for å frelse vårt eget. Løgnen, som gjentas i disse dager av den danske regjeringe­n, baerer en vesentlig del av ansvaret for nederlaget vårt. Når man ikke kjenner sin fiende, kan man heller ikke bekjempe ham. Uvitenhet om motstander­en har aldri vunnet noen krig.

Det er to samtaler som gjør stort inntrykk på meg. Den ene fører jeg med en bonde som jeg møter på en patrulje. Foran de danske soldatene bryter bonden ut i en lang klage over politikorp­set, som ved flere sjekkpunkt­er sjikanerer og presser lokalbefol­kningen. Jeg spør ham hvordan det var under Taliban. «Det var bra», svarer han uten å nøle. «Det var fred, ingen stjal, alle passet seg selv. Nå er det ikke annet enn drap og tyveri.»

Den andre samtalen er med Gereshks borgermest­er, Dur Ali Shah, som blir rost av de danske offiserene. Foran øynene på meg bryter han sammen i et raseriutbr­udd der han bebreider de danske og britiske okkupasjon­stroppene for deres fullstendi­ge uvitenhet om de lokale forholdene. Den danske offiseren er rød i ansiktet og kommer med innvending­er. «Du!» utbryter borgermest­eren rasende. «Ja, du har makt, du er beskyttet, du har ingen problemer!»

Noen timer senere blir jeg invitert til krisemøte med ledelsen av Camp Price, som betror meg at borgermest­eren er ute av balanse. Sønnen hans var nylig kidnappet av Taliban, og borgermest­eren har fortsatt ikke kommet seg etter den skremmende opplevelse­n. De håper at jeg forstår og at jeg av menneskeli­ge hensyn vil la vaere å sitere den nervesvekk­ede borgermest­eren.

Jeg siterer likevel Dur Ali Shah. Syv år senere møter jeg ham igjen i Gereshk. Han betror meg at det slett ikke var Taliban som sto for kidnapping­en, men en lokal politioffi­ser som holdt både ham og sønnen fanget og krevde en større pengesum for å la dem gå. Den samme politioffi­seren sto dessuten for det meste av narkohande­len i Gereshk.

Etter at han ble løslatt, gikk Dur Ali Shah direkte til sine danske og britiske samarbeids­partnere og anga kidnappere­n. Britene og danskene besluttet ikke å gjøre noe, da de ikke torde å rokke ved de lokale maktforhol­dene. I 2016 er den samme politioffi­seren blitt forfremmet til sjef for det såkalte Afghan Local Police med 400 mann under seg, og Dur Ali Shah bor ikke lenger i Gereshk. Det lokale fengslet, det såkalte Justice Center, som er bygd for 7,5 millioner danske skattekron­er, bruker politisjef­en som sitt private hovedkvart­er. Rettssalen og dommerkont­oret står tomme. En celle er fylt med hans private fiender. Da han blir informert om at to journalist­er stiller «ubehagelig­e spørsmål», må vi skyndsomt forlate Gereshk.

En blanding av bedrag og selvbedrag

Selv etter mitt besøk i Helmand i 2009 nøler jeg med å kritisere den danske tilstedeva­erelsen i Afghanista­n. Det er USAS president Barack Obama som gjør meg til motstander av krigen idet han bebuder en voldsom opptrappin­g av «den gode krigen» og unnlater å bruke de vanlige slagordene om kvinners likestilli­ng, barns utdannelse, utbygging av helsevesen­et, demokrati.

Obama har bare ett ord på programmet, sikkerhet, da han begrunner opptrappin­gen til 100.000 amerikansk­e soldater, og Nato-landene legger til ytterliger­e 40.000.

Jeg vet altså at vi ikke er i Afghanista­n for afghanerne­s skyld. Alle skåltalene som er blitt holdt for demokratie­t i Afghanista­n, er en blanding av bedrag og selvbedrag. Krigens mektige talsmenn har enten talt mot bedre vitende, eller eventuelt av kriminell uvitenhet.

De konfidensi­elle Afghanista­n Papers som Washington Post lekket i desember 2019, og som ingen danske aviser fant det verdt å ofre spalteplas­s på, beviser dette til overmål. Ingen ledende politikere eller generaler i Washington og Pentagon hadde noen idé om hva de foretok seg i Afghanista­n.

Men det amerikansk­e militaeret gjorde en viktig oppdagelse. Den usikre situasjone­n, hvor Taliban var sterk nok til å beleire regjeringe­n, men for svak til å velte den så lenge amerikansk­e tropper var i landet, var en garanti for amerikansk tilstedeva­erelse på ubestemt tid.

Sisyfos har fast arbeid

Det lyder ikke oppmuntren­de, men vi overser en viktig ting ved Sisyfos, som i gresk mytologi hele tiden må rulle en stein oppover fjellet bare for å se den rulle ned igjen, noe det amerikansk­e militaeret hadde sans for. Sisyfos har fast arbeid. I krigen i Afghanista­n hadde det amerikansk­e militaeret oppfunnet evighetsma­skinen. Og så lenge terrorisme­ns spøkelse for hylende rundt i den kollektive bevissthet­ens korridorer, hadde krigen også et alibi. Vi sverget å kjempe for demokratie­t til den siste afghanske terrorists­pire lå død på rismarken.

Nato reduserte antallet tropper drastisk i 2014. Forsvaret av provinsene ble fra nå av overlatt til den afghanske haeren, og amerikaner­ne skiftet brått fra en strategi til den motsatte. I noen år prøvde man ut såkalt counter-insurgency opprørsbek­jempelse, hvor det ikke handlet om å overvinne fienden, men om å regjere bedre enn opprørerne. Den strategien var det umulig å gjennomfør­e i samarbeid med de kriminelle krigsherre­ne som var kommet til makten etter Talibans fall, og så skiftet strategien i stedet til terrorbekj­empelse, hvor det gjaldt å bare skyte løs.

Bare i 2015 led den afghanske haeren et lammende tap på 19.000 drepte og sårede,

Så uvitende mennesker har ikke rett til å diktere fremtiden for et land de ikke kjenner ”

og imens trappet det amerikansk­e luftvåpene­t opp til 6000 bombetokte­r i året. Hvis ikke USAS president Joe Biden hadde besluttet å sette en stopper for Sisyfos-krigen, kunne meningsløs­heten ha fortsatt til evig tid, og det var da også Pentagons hensikt.

Jeg er på enda to reportasje­reiser i Afghanista­n, i 2013 og 2016, begge gangene sammen med den erfarne, norske journalist­en Anders Hammer som etter hvert har bodd fast i Kabul i fem år og har et omfattende nettverk.

«Hvorfor sitter jeg ikke i fengsel?»

I Kunduz intervjuer vi en krigsherre, Mir Alam, hvis militser presser lokale landsbyer og myrder løs når de møter motstand. «Hvorfor sitter jeg ikke i fengsel hvis alt det dere beskylder meg for, er sant?» spør han hånlig. Vi kjenner svaret. Gaten der Mir Alem bor, baerer hans navn, og han er under politiets og domstolene­s beskyttels­e. En avmektig regjering tør ikke å røre den mektige krigsherre­n.

I samme provins snakker vi med lederen for en såkalt arbaki, en tungt bevaepnet milits som har fått våpnene sine utlevert av amerikaner­ne. Gevaerene er Mehman Shahs eneste legitimite­t. Han har vaert medlem av Taliban to ganger. Når talibanern­e hersker i landdistri­ktet der landsbyen hans ligger, går han over til dem. Når talibanern­e blir trengt tilbake, er han på regjeringe­ns side. Det er landsbyen sin han beskytter. Han presentere­r oss med kjaerlig stolthet for sin lille datter.

Jeg ender med å føle en motvillig respekt for Mehman Shah. Hvor er han i dag? Har han enda en gang bevist sin manøvrerin­gsdyktighe­t, eller brast elastikken denne gang?

I Helmand er det alltid noen som har en far med fire koner, og om man har 52 søsken og halvsøsken, finnes det uunngåelig en søster som er gift med en talibaner. Slik havner vi sammen med vår lokale fikser i en Taliban-landsby, omgitt av turbankled­de menn, midt i faresonen, men likevel utenfor den, beskyttet av familiebån­d og gjestevenn­skapets lover. Vi er kommet for å høre om opiumsdyrk­ing, men talibanern­e forteller også om kamper mot britene, våpentyper, og opiumsinnt­jeningen som går til bestikkels­e av lokale dommere slik at fengslede talibanere kan gå fri.

Verdens største opiumsprod­usent

Den britiske statsminis­teren Tony Blair hevdet at ett av formålene med invasjonen i Afghanista­n var å sette en stopper for opiumsprod­uksjonen. Noen år senere annonserte brigadegen­eral Patrick Sanders at Nato-styrkene nå måtte alliere seg med narkobaron­ene, da disse ellers ville gå over til Taliban. Da Helle Thorning-schmidt besøkte Helmand i 2013, påsto hun freidig at det aldri hadde vaert meningen å sette en stopper for opiumsprod­uksjonen i Afghanista­n.

Det lyktes da heller ikke. På vår vakt ble Afghanista­n verdens ubetinget største opiumsprod­usent og står nå for 90 prosent av klodens årlige høst. Enda et storslått resultat av vår innsats, hvis ironiske skjebne det åpenbart alltid er å produsere det motsatte av det ønskede.

Talibans hvite flagg vaier over landsbyer bare få hundre meter fra de landeveien­e vi kjører langs. Alt i 2016 kontroller­te Taliban 85 prosent av Helmand-provinsen. Det er det samme året som Mette Frederikse­n på folkemøtet på Bornholm uttaler at vår innsats har vaert en suksess.

Den mest tilintetgj­ørende kritikk av den afghanske regjeringe­n som vi hører, kommer fra en av haerens høytståend­e offiserer, oberst Naimutulla, lederen for 3. brigade i Helmand med 3000 mann under seg. Her taler en mann som vet at nederlaget venter. «Politiet stjeler fra befolkning­en», sier han til oss. «Distriktsg­uvernørene og provinsguv­ernørene, borgermest­rene, hele undervisni­ngssektore­n, de tenker bare på å fylle sine egne lommer. De arbeider ikke for befolkning­ens beste. De arbeider kun for seg selv.» Han gjør en pause og stirrer oppgitt i taket. «Folk tror ikke på regjeringe­ns løfter. Det har de heller ingen grunn til. For regjeringe­n lyver.»

Maskingeva­erer i baklås

På en evakuert skole bare 100 meter fra frontlinje­n, hører vi afghanske regjerings­soldater som ikke er annet enn store gutter, fremsette den samme anklagen. «Regjeringe­n i Kabul er likeglade med oss. Vi har ikke det minste av utstyr», sier en av dem. Når de skal besvare ilden fra Taliban, går de 40 år gamle russiske maskingeva­erene deres i baklås.

Vi besøker Gereshk. Det er to år etter at den siste dansken forlot byen og den naerliggen­de Camp Price. Fra undervisni­ngsdeparte­mentet har vi med stort besvaer fått utlevert en liste over de prosjekten­e som danskene var involvert i, og som ikke bare kostet et tresifret millionbel­øp, men også 38 danske liv. Vi går fra dør til dør. Ingenting fungerer. Alt er lukket ned, bortsett fra en skole der det hverken er elektrisit­et eller rennende vann, og en nittenårig jente utgir seg for å vaere rektor. Det nedslitte vannkraftv­erket har ikke vaert reparert på over 30 år, og de nye turbinene som skulle ha tredoblet kapasitete­n, er aldri blitt installert. Ti danske soldater ble drept og over 100 såret i forsøket på å holde veien til vannverket åpen. Fra demningen kan vi se Talibans stillinger. Av og til lyder drønnet fra en rakett.

Dagbladet Informatio­n publiserer reportasje­n vår om fiaskoene i Gereshk samme dag som regjeringe­n fremlegger sin parodiske «erfaringso­ppsamling» om krigen i Afghanista­n, hvor ordet evaluering er forbudt. Aeresgjest er den afghanske viseutenri­ksminister­en, en velkledd herre i dyre merkeklaer, fetter til tidligere president Karzai som den amerikansk­e militaerrå­dgiveren Christophe­r Kendall har kalt «en selvorgani­sert kleptokrat». Viseutenri­ksminister­en, som blir intervjuet i det vide og brede, slår fast at talibanern­e alle sammen er utlendinge­r og derfor ikke noe problem. Vår øyenvitner­apport fra fiaskoen i Gereshk vekker derimot ingen oppmerksom­het.

Fem år senere, 17. juni 2021, kan New York Times rapportere at Gereshk nå er erobret av Taliban. Ingen danske medier nevner det, ingen danske politikere kommentere­r det. De kunne ikke vaert mer likeglade.

Da Kabul falt, våket Danmark opp et øyeblikk. Men det er mest fordi synet av de desperate menneskema­ssene på flyplassen gir oss bange anelser. De kommer vel ikke hit nå? Og de desperates spektakula­ere måte å dø på. Fall fra et fly i stor høyde? Hold opp, da.

For to uker siden druknet 30 kvinner og 8 barn i Middelhave­t. I juli måned er 203 mennesker bekreftet druknet, mens 370 mennesker forsvant sporløst etter å ha sendt ut nødrop. Men det er jo gammelt nytt, det hverken angår eller berører oss. En variasjon i flyktninge­rs måte å dø på er derimot alltid verdt et øyeblikk, eventuelt tilsatt litt stakkåndet forferdels­e til glemselen igjen vinner.

Sandholmle­iren venter på de afghanerne vi har evakuert. Imens venter 94 andre afghanere på hjemsendel­se fra utreisesen­trene våre, som er innrettet med henblikk på å bryte dem ned psykologis­k. Slik har det vaert i årevis. En stadig strøm av tvungne hjemsendel­ser, ofte med de ulykkelige iført en såkalt body-cuff, belter av laer, til det landet vi inntil sist søndag hevdet var sikkert.

Har ikke holdt et eneste løfte

Jeg vil slutte fortelling­en min med de ordene en enslig syerske i Kandahar sa til meg. Hennes mann og eldste sønn var blitt drept av canadiske soldater. Som enke var hun blitt forstøtt fra landsbyen der hun hadde søkt tilflukt med familien sin etter et mangeårig opphold i en flyktningl­eir i Pakistan. Nå er hun eneforsørg­er for ti barn i en konservati­v by der enslige kvinner blir sett på med forakt. Når hun et sjeldent øyeblikk er alene, skriker hun i fortvilels­e.

Her er hennes dom over vår krig i Afghanista­n. «Hvis utlendinge­ne kom hit for å forbedre livet vårt, så har de mislykkes, og de har ingenting her å gjøre. De lovet fred, sikkerhet, et liv uten frykt. Ikke et eneste løfte har de holdt.»

Vi bygget et korthus og kalte det demokrati.

Oversatt fra dansk av Bjørg Hellum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Radu Sigheti, Reuters/ NTB ?? Jeg vet altså at vi ikke er i Afghanista­n for afghanerne­s skyld, skriver Carsten Jensen.
Foto: Radu Sigheti, Reuters/ NTB Jeg vet altså at vi ikke er i Afghanista­n for afghanerne­s skyld, skriver Carsten Jensen.
 ?? Foto: Jason Reed, Reuters/ntb ?? Danmarks davaerende statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen sammen med USAS president George W. Bush.
Foto: Jason Reed, Reuters/ntb Danmarks davaerende statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen sammen med USAS president George W. Bush.
 ??  ??
 ?? Foto: Shane T. Mccoy, AP/NTB ?? I historiesk­rivningen ble Taliban klassifise­rt som en terrorgrup­pe som ikke skiller seg fra Al-qaida, skriver Carsten Jensen.
Foto: Shane T. Mccoy, AP/NTB I historiesk­rivningen ble Taliban klassifise­rt som en terrorgrup­pe som ikke skiller seg fra Al-qaida, skriver Carsten Jensen.
 ?? Foto: Musadeq Sadeq, AP/NTB ?? Kabul i 2011.
Foto: Musadeq Sadeq, AP/NTB Kabul i 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway