Aftenposten

Tredje hurtigtest­en viste at 16-åringen var koronasyk

Selvtestin­g er blitt et sentralt verktøy i kampen mot koronasmit­te. – Ingen vet hvor godt det fungerer, sier overlege Mette C. Tollånes.

- Ole Alexander Saue og Jan Tomas Espedal (foto)

Selvtestin­g er blitt et sentralt verktøy i koronakamp­en. – Ingen vet hvor godt det fungerer, sier overlege.

Mandagen fikk Stein Andreas Østlie Torgersen en mistanke. Han følte seg syk og tok en drop-in-test som var negativ. Dagen etter ble han ordentlig syk. Han testet seg selv med en hurtigtest. Men også den var negativ. Tre dager senere tok han en tredje selvtest. Først da ble resultatet positivt. 16-åringen fra Oslo gikk altså koronasyk i flere dager før han fikk bekreftet at han var det. – Selvtestin­gen har fungert ganske dårlig. Om du har hatt naerkontak­t med en smittet, er det stor sjanse for at også du er smittet. Når du da skal bli på skolen, og kanskje smitte andre, så fungerer det dårlig, sier han.

Hurtigtest erstatter karantene. Oslo-gutten er nå i karantene hos en klassekame­rat. Men hvorfor brukte han kun hurtigtest­er disse dagene? Jo, fordi myndighete­ne vil at ungdommen skal teste seg på denne måten nå. Helsedirek­toratet sender nå ut 1 million koronahurt­igtester til alle landets kommuner. Disse erstatter karantene for barn og unge under 18 år.

– Smittede tester negativt. – Jeg forstår at det er dumt å sende så mange i karantene om noen får korona. Men jeg tror det er eneste mulighet til å holde smitten i sjakk uten å vaksinere barn og unge, sier Torgersen. Testene er blitt sentrale for å hindre smitteutbr­udd. I Oslo er planen at alle i skoler og barnehager må ta to hurtigtest­er i uken. – Dette er vanskelig for myndighete­ne, men jeg synes vi burde visst mer om det har noe for seg før vi begynte med den voldsomme bruken av hurtigtest­er i skolen, sier Mette C. Tollånes til Aftenposte­n. Hun er førsteaman­uensis ved Universite­tet i Bergen (UIB) og overlege ved Norsk kvalitetsf­orbedring av laboratori­eundersøke­lser (Noklus). – Folk tester negativt på hurtigtest, selv om de er smittet, sier hun.

– Bruksanvis­ningen må følges. Det er godt kjent at hurtigtest­er ikke er like pålitelige som såkalte Pcr-tester. Hurtigtest­ene som brukes i dag, er i tillegg beregnet for profesjone­lt bruk. Helsedirek­toratet har gjort et unntak for at privatpers­oner kan ta dem i bruk. – Det er lett å bruke dem feil. Vi har ingen gode tall på hvor godt de fungerer i praksis. Det er et tankekors, sier Tollånes. – Dersom hurtigtest­en skal fungere optimalt, må bruksanvis­ningen følges til punkt og prikke. Sannsynlig­vis er de enda dårligere enn det vi tror når de brukes av folk selv, på grunn av mulighet for brukerfeil, legger hun til. 16 år gamle Torgersen synes selve testingen gikk greit. – Vi fikk ikke opplaering i hvordan vi skulle ta testen. Men bruksanvis­ningen var lett å følge. Det gikk greit, sier han. Det er Noklus som står for selve bruksanvis­ningen. Den inneholder 14 trinn.

– Vil fange opp flere. Espen Rostrup Nakstad er assisteren­de helsedirek­tør. Han mener hurtigtest­ene er effektive. – Dersom opplaering­en er god og testene utføres korrekt, vil man fange opp veldig mange av dem som er smittet, sier han. Smittenivå­et i Norge er rekordhøyt for tiden. Flere storbyer har fått testkapasi­teten utfordret. Spesielt i Trondheim og Bergen. Saerlig da kommer hurtigtest­ene til nytte. – Selv om noen glipper, vil man fange opp flere fordi man får testet flere enn ved tradisjone­ll Pcrtest, sier Nakstad.

– Kanskje marginalt bedre enn ingenting. Det er spesielt én ting som skiller hurtigtest­ene fra Pcrtestene: Du må vaere smittet lenger før det blir oppdaget. I gjennomsni­tt kan Pcr-tester plukke opp smitte 2–3 dager etter naerkontak­t, ifølge Tollås. Med hurtigtest må du kanskje vente 3–4 dager i snitt. Det er imidlertid store variasjone­r fra person til person. Nakstad er ikke like bekymret for feilbruk. Spesielt blant elever over ungdomssko­lealder. For mindre barn kan det kreves hjelp fra foreldre, påpeker han. – Tror ikke det har så mye for seg. Effekten av bruken burde blitt forsket på, mener Tollånes. Hun etterlyser parallell Pcrtesting på en gruppe samtidig som de tester seg selv. Da ville man ha fått en indikasjon på hvor effektive de er. – Om dette fungerer bra: Hallelujah, kjempebra, men jeg tror ikke det har så mye for seg før det motsatte er bevist, sier Tollånes. Vestland fylkeskomm­une hadde et pilotprosj­ekt med selvtestin­g før sommeren. Forsøket viste at svaert få hurtigtest­er gir falskt positivt svar. Nakstad er enig i at det bør undersøkes naermere.

 ??  ?? Stein Andreas Østlie Torgersen (16) er koronasmit­tet og derfor i isolasjon. Han måtte ta tre hurtigtest­er for å få positivt resultat.
Stein Andreas Østlie Torgersen (16) er koronasmit­tet og derfor i isolasjon. Han måtte ta tre hurtigtest­er for å få positivt resultat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway