Aftenposten

Venstre gjør et byks på ny Oslo-måling

Venstre naer dobler oppslutnin­gen i Oslo, mens Ap går på en lei smell snaue to uker før valget.

- Birgitte Iversen og Arnhild Aass Kristianse­n

Arbeiderpa­rtiet får 20,6 prosent, et fall på 7,8 prosentpoe­ng siden valget for fire år siden, viser en fersk måling Norstat har gjort for Aftenposte­n. Nedgangen er også betydelig sammenlign­et med Norstats forrige Oslo-måling før sommeren. – Denne målingen er en skuffelse, fastslår leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen. Han tror partiet saerlig taper på klimasaken i hovedstade­n. – Det vi ser i Oslo, er at de partiene som har klima som sin hovedsak, ser ut til å gjøre det bedre i Oslo enn nasjonalt. Det gjør nok at Ap mister noe oppslutnin­g når dette blir den dominerend­e saken, sier Jacobsen. Han tror også Ap kan ha blitt rammet av en «demme opp for Senterpart­iet»-effekt. Flere av partiene lenger ut på venstresid­en har oppfordret rødgrønne velgere om å stemme dem for å hindre for stor Sp-innflytels­e i en rødgrønn regjering. Naer halvparten­s av Aps tapte velgere fra 2017 har gått til SV, Rødt eller MDG, viser målingen. – Vi møter folk som sier at de vil stemme SV eller Rødt for å demme opp for Sp, bekrefter Jacobsen på spørsmål fra Aftenposte­n. Venstre fosser frem. Det er Venstre som får den største oppturen på målingen. Partiet løfter seg med hele 4,8 prosentpoe­ng fra sist måling i juni og ender på 10,6 prosent. Det er også godt over resultatet i forrige stortingsv­alg. Dersom oppslutnin­gen holder fremover, vil både partileder Guri Melby og Ola Elvestuen få plass på Stortinget. – Juhuu. Dette er helt fantastisk, sier en glad Guri Melby på telefon fra Bergen. – Jeg tror det viser at Oslo-folk er veldig åpne for Venstres løsninger, sier Melby. Hun peker saerlig på det hun kaller partiets gjennomfør­bare klima- og miljøpolit­ikk, samt ruspolitik­ken. Ved tidligere valg har det vaert kjent at mange Høyre-velgere har stemt Venstre taktisk for å sikre fortsatt borgerlig regjering. Bakgrunnst­allene for målingen viser også at Venstre først og fremst henter velgere fra Høyre. Melby mener likevel det er på tide å slutte å snakke om en taktisk støtte fra Høyre. – Nå har det vaert solid rødgrønt flertall på målingene over veldig lang tid, så det at vi nå skal drive å mobilisere på en sånn sperregren­se-greie, det tror jeg faktisk ikke, sier Melby. – Folk stemmer på oss fordi de reelt mener vi har den beste politikken, sier hun. Bøhler og Helgheim ute. Frp og Senterpart­iet går på en smell i denne målingen. Frp faller med 2,8 prosentpoe­ng til 4,4 prosent. Med det ryker plassen til annenkandi­dat Jon Engen-helgheim. – De velgerne som vil ha meg på

Stortinget, må stemme Frp. Hvis ikke er det en knallrød politiker som tar den plassen, og da vil problemene i Oslo bare øke, skriver Helgheim i en SMS til Aftenposte­n. Han mener Frps tilbakegan­g i Oslo kan skyldes det han kaller «omfattende svertekamp­anjer mot meg og Frp» fra en del partier og gruppering­er, og som han mener mediene er lite interesser­t i å ta tak. Heller ikke Jan Bøhler, som skulle bli Senterpart­iets velgermagn­et i Oslo, er inne. I målingen klokkes Sp inn til snaue 2,3 prosent. Bøhler peker på at målingene spriker stort, og at han før helgen var inne med 4,7 prosent i en annen måling. – Jeg opplever mye positiv støtte når jeg møter folk rundt i byen, ikke minst til vår trygghetsp­lan som blir aktualiser­t av de siste alvorlige skytingene. Jeg håper denne målingen vil virke mobilisere­nde, skriver Bøhler i en sms. Partiene i kategorien «andre» får totalt 3,4 prosent. Av disse er Demokraten­e størst, og får anslagsvis 1,3 prosent oppslutnin­g totalt. KRF får en oppslutnin­g på 1,9 prosent.

Høyre igjen størst i byen. Høyre er igjen hovedstade­ns største parti med 24, 6 prosent oppslutnin­g etter at posisjonen glapp til Ap i juni. På denne målingen er Mathilde Tybring-gjedde inne på det utsatte femteplass­en. Også Miljøparti­et De Grønne (MDG) kan notere seg en pen vekst med en oppslutnin­g på 9,3 prosent. Det er en signifikan­t økning på 3,3 prosentpoe­ng siden forrige stortingsv­alg, og en oppgang fra sist måling i juni. Det betyr at både Lan Marie Berg og Rasmus Hansson får stortingsp­lass. Overfor Aftenposte­n påpeker Berg at Hansson kjemper om plassen med Frps Jon EngenHelgh­eim. – Det er velgerne som avgjør om Hansson kommer inn, og om MDG blir så store at vi kan hive Sp og Vedum ut av en rød regjering og gjøre den grønn, slik vi har gjort i Oslo, sier Berg. Hun mener dette må til for å få farten opp i klimapolit­ikken. SV og Rødt står på stedet hvil sammenlign­et med juni, men en oppslutnin­g på henholdsvi­s 13,8 prosent og 9,1 prosent. Det vil gi tre mandater til SV og to til Rødt – en fremgang på ett mandat for begge partier.

Velgere på vandring. Målingen viser ellers at det er Senterpart­iet som har desidert lavest velgerloja­litet fra forrige valg med kun 17,8 prosent. Også Frp sliter med lav lojalitet. Kun 35 prosent av deres 2017-velgerne blir med partiet videre. Høyest lojalitet har SV. 66 prosent av de som stemte partiet for fire år siden, vil også gjøre det i år. Deretter følger Rødt, Høyre og KRF som alle får over 60 prosent av velgerne sine med seg videre.

Det er velgerne som avgjør om Hansson kommer inn, og om MDG blir så store at vi kan hive Sp og Vedum ut av en rød regjering og gjøre den grønn, slik vi har gjort i Oslo Lan Marie Berg

 ?? Tomm W. Christians­en ?? Guri Melby og Venstre fosser frem på en grønn bølge.
Tomm W. Christians­en Guri Melby og Venstre fosser frem på en grønn bølge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway